Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 05 14

Seimas iš naujo svarstys prezidentės grąžintą įstatymą dėl privalomų seniūnijų

Seimas iš naujo svarstys prezidentės Dalios Grybauskaitės grąžintą Vietos savivaldos įstatymą, įpareigojantį savivaldybes steigti seniūnijas.
Seimo salė
Rytinis Seimo posėdis / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Prezidentės veto pristatęs patarėjas Mindaugas Lingė teigė, kad jis prieštarauja Europos vietos savivaldos chartijai, garantuojančiai savivaldybėms teisę pačioms nusistatyti administracinę struktūrą.

M.Lingė tvirtino, kad priimtu reguliavimu dar ir „neteisėtai ribojama Lietuvos Konstitucijos laiduojama savivaldybių veiklos laisvė“.

Alternatyvaus balsavimo metu 43 Seimo nariai balsavo už įstatymo svarstymą iš naujo, 42 siūlė laikyti jį nepriimtu. Toliau vetuotas įstatymas bus svarstomas Seimo valstybės valdymo ir savivaldybių komitete.

Per priėmimo stadiją pirmiausia bus balsuojama, ar priimti visą įstatymą be pakeitimų. Tam reikia, kad „už“ būtų ne mažiau kaip 71 Seimo narys.

Prezidentė vetavo Seimo priimtas pataisas argumentuodama, kad jos pažeidžia išimtinę savivaldybių tarybų kompetenciją pačioms priimti sprendimus dėl seniūnijų steigimo, naikinimo, jų skaičiaus, atsižvelgiant į gyventojų poreikius.

Anot Prezidentūros, seniūnijų poreikis ir reikšmė miestuose ir rajonuose yra skirtingi, o paslaugų prieinamumas gyventojams didinamas jas centralizuojant ir perkeliant į elektroninę erdvę.

Teigiama, jog priimtos pataisos „sudaro prielaidas plėsti biurokratinį aparatą“, o visa finansinė našta, susijusi su privalomu seniūnijų steigimu, užkraunama savivaldybių biudžetams ir visiems Lietuvos gyventojams, nes papildomų lėšų nenumatoma.

Taip pat pažymima, jog įstatymo projektui nepritarė Lietuvos savivaldybių asociacija. Neigiamą išvadą pateikė Vyriausybė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius