Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 09 29

Seimas linkęs gruodžio 15-ąją pavadinti Lietuvos teismų diena

Seimas linkęs gruodžio 15-ąją įteisinti kaip Lietuvos teismų dieną. Ketvirtadienį po pateikimo pritarta socialdemokrato Juliaus Sabatausko parengtam Atmintinų dienų įstatymo pataisos projektui. Už jį balsavo 33 Seimo nariai, prieš buvo 12, o 14 balsuodami susilaikė.
Teisėjai
Teisėjai / Šarūno Mažeikos/BFL nuotr.

J.Sabatausko teigimu, 1918 metų gruodžio 14 dieną tuometinis teisingumo ministras Petras Leonas pasirašymą įsakymą, pagal kurį gruodžio 15 diena laikoma Lietuvos teismų įsteigimo diena. Nuo tos dienos Lietuvos teismai turėjo priimti bylas iš vokiečių administracijos ir pradėti darbą.

„Istoriniai šaltiniai rodo, kad gruodžio 15-oji – reikšminga diena, susijusi Lietuvos valstybingumo įtvirtinimo faktais. Šią dieną simboliška būtų prisiminti vieną pagrindinių valstybės pamatinių ramsčių – teismus bei juose dirbančius teisėjus ir ją minėti kaip atmintiną Lietuvos Respublikos teismų dieną“, – teigė J.Sabatauskas.

Jo manymu, tą dieną būtų galima organizuoti teisinio švietimo renginius, atvirų durų dienas, rengti visuomeninius ir politinius debatus pasitikėjimo šalies teisine sistema, teisingumo užtikrinimo tematika, aiškinti visuomenei teismo kaip nepriklausomos valstybinės valdžios šakos reikšmę ir svarbą valstybei.

Projekto priešininkai teigė, kad atmintinų dienų Lietuvoje jau yra užtektinai, o iniciatyvų ilginti jų sąrašą padažnėja artėjant rinkimams.

„Kodėl nepavadinus Paskutinio teismo diena?“ – klausė konservatorius Saulius Pečeliūnas.

Jis stebėjosi, kodėl norima priversti Teismų dieną minėti visus Lietuvos žmones, tarp jų – ir kalinius.

Toliau Atmintinų dienų įstatymo pataisos projektą svarstys Seimo komitetai.

Šiuo metu Lietuvoje atmintinų dienų statusą turi 54 dienos. Savo dienas mini teatralai, kultūros darbuotojai, energetikai, medikai, žvejai, statybininkai, socialiniai darbuotojai, mokytojai, kariai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius