-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 09 26

Seimas linkęs pritarti, kad kandidatai turėtų nurodyti priklausę komunistams

Seimas linkęs pritarti Rinkimų kodekso pataisai, kuri įpareigotų rinkimuose dalyvaujančius politikus nurodyti buvusią priklausomybę komunistams.
Seimo nario Liudo Jonaičio Tarybų Sąjungos komunistinio jaunimo organizacijos bylos dokumentai
Seimo nario Liudo Jonaičio Tarybų Sąjungos komunistinio jaunimo organizacijos bylos dokumentai / Lukas Balandis / BNS nuotr.
Temos: 1 Seimas

Parlamentas antradienį po svarstymo pritarė kelių konservatorių siūlymui, kad kandidatai turėtų anketoje nurodyti, jei yra buvęs Komunistų partijos nariu, ėjo pareigas joje, pastaruoju atveju turėtų būti nurodomas tų pareigų pavadinimas.

Už tai balsavo 88 Seimo nariai, prieš buvo penki ir susilaikė 27 parlamentarai. Dar liko vienas balsavimas dėl pataisų priėmimo.

VIDEO: „VALINSKAS ŽINO“: apie komunistus Seime, Landsbergius kariuomenėje, valstybės lindimą į lovą

Pagal pataisas, jeigu Vyriausioji rinkimų komisija iš kompetentingos institucijos gautų duomenų apie asmens narystę ir eitas pareigas komunistų partijoje, šiuos duomenis per 24 valandas nuo jų gavimo ji turėtų paskelbti savo interneto svetainėje.

Ši informacija, kaip dabar bendradarbiavimas su sovietų saugumu, taip pat būtų nurodomi rinkimų plakatuose. Vyriausioji rinkimų komisija turėtų patikrinti ne tik tai, ar kandidatai nebuvo slapti sovietų saugumo bendradarbiai, bet ir tai, ar nepriklausė Komunistų partijai.

Šiuo metu kandidatams privalu nurodyti, ar yra sąmoningai bendradarbiavę su KGB.

Antradienį portalas „15min“ paskelbė, kad iš 20 šiuo metu Seime dirbančių buvusių Sovietų Sąjungos Komunistų partijos narių, anketose šį buvusį ryšį nurodė du iš jų.

Minimi politikai – konservatoriai Kęstutis Masiulis, Algis Strelčiūnas, demokratai Vilija Targamadzė, Algirdas Stončaitis, Zigmantas Balčytis, Laima Nagienė, „valstiečiai“ Antanas Vinkus, Dainius Kepenis, Rimantė Šalaševičiūtė, Algimantas Dumbrava, socialdemokratas Liudas Jonaitis, „laisvietis“ Artūras Žukauskas.

Likusius šios partijos narius nustatė interviu būdu apklausdami pagal amžiaus ar darbinės patirties kriterijus atrinktus Seimo narius.

Tai – konservatoriai Antanas Čepononis ir Kazys Starkevičius, socialdemokratai Rasa Budbergytė, Vidmantas Kanopa ir Algirdas Sysas, liberalai Jonas Varkalys ir Ričardas Juška, demokratas Algirdas Butkevičius.

Rinkimų kodekso pataisas konservatoriai parengė viešumoje nuskambėjus žiniai, kad kandidatuodamas į prezidentus šalies vadovas Gitanas Nausėda nenurodė sovietmečio pabaigoje įstojęs į Komunistų partiją.

Balandžio pradžioje paaiškėjo, kad G.Nausėda 1988 metais buvo įstojęs į Komunistų partiją ir kandidatuodamas į prezidentus apie tai visuomenei nepranešė. Prezidentas narystę partijoje pavadino jaunystės klaida.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius