-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 06 17

K.Masiuliui gėda, kad Seimas neatidavė A.Sacharuko į teisėsaugos rankas (papildyta 13.07 val.)

Seimas neleido panaikinti Krikščionių partijos frakcijos nario Aleksandro Sacharuko imuniteto.
A.Sacharukas
A.Sacharukas / Šarūno Mažeikos/BFL nuotr.

Parlamente ketvirtadienį neužteko balsų, kad būtų priimta rezoliucija, naikinanti A.Sacharuko teisinę neliečiamybę ir leidžianti prokurorams patraukti jį baudžiamojon atsakomybei. 

Už rezoliuciją, kurioje sutinkama, kad prokurorai galėtų apklausti 11 kartų frakcijos kolegos Lino Karaliaus kortele balsavusį A.Sacharuką, pasisakė 46 Seimo nariai, prieš buvo 12, susilaikė – 28 parlamentarai. Rezoliucijai priimti reikėjo bent 71 balso.

Vieningai prieš A.Sacharuko atidavimą į prokurorų rankas balsavo arba susilaikė opozicinės Krikščionių partijos, „Tvarkos ir teisingumo“, Darbo partijos frakcijos. Už rezoliuciją balsavo visi 7 valdančiosios Tautos prisikėlimo partijos nariai, dauguma kitų koalicijos frakcijos narių. Tačiau nemažai politikų iš visų frakcijų per balsavimą tiesiog nebuvo salėje. Pavyzdžiui, iš 26 Socialdemokratų frakcijos narių balsavo vos aštuoni: už rezoliuciją pasisakė 5, susilaikė 3. Iš 45 Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos atstovų balsavo 29. Iš jų 24 parlamentarai palaikė A.Sacharuko imuniteto atėmimą, 5 susilaikė. 

Aš patyriau vieną didžiausių nusivylimų per tuos dvejus metus, kuriuos dirbu Seime. Manau, kad tai dvilypės moralės parodymas.Po balsavimo laikinosios parlamentinės komisijos, tyrusios prokurorų prašymą ir rekomendavusios Seimui leisti patraukti A.Sacharuką baudžiamojon atsakomybėn, pirmininkas Kęstutis Masiulis žurnalistams sakė, jog jam gėda dėl tokios baigties: „Aš nenoriu pateisinti Seimo, būčiau pasirengęs protestuoti. Net jeigu aš kada nors esu taip nusižengęs, turiu teisę pasitaisyti arba pasikeisti.“ 

„Aš patyriau vieną didžiausių nusivylimų per tuos dvejus metus, kuriuos dirbu Seime. Manau, kad tai dvilypės moralės parodymas. Iš tikro tas balsavimas už kitus asmenis buvo pakankamai išplitęs ir niekas nelaikė, kad tai yra nusižengimas. Niekaip kitaip negalėčiau paaiškinti, kaip kad žmonės paprasčiausiai palaikė kolegą, nes patys panašiai anksčiau vienaip ar kitaip buvo pasielgę“, – kalbėjo TS-LKD narys. 

Prokurorai įtarė tris nusikalstamas veikas 

A.Sacharukas po balsavimo kalbėjo, kad „sveikas protas nugalėjo“. 

„Aš nusižengiau Seimo statutui, tikrai daugiau jokių veikų aš nepadariau. Tam Seimo statutas ir yra, kad būtų aiškiai surašyta, kad būtų aiškiai atskirta, kur yra statutiniai procedūriniai pažeidimai. Jeigu vadovautumės ta logika, kaip kai kurie čia vadovaujasi, tai už kiekvieną Seimo statuto pažeidimą galima kelti baudžiamąją bylą kaip už piktnaudžiavimą“, – tvirtino krikščionis. 

„Kai patogu, tai gali sakyti: aš nusižengiau tam įstatymui. Bet prokurorai mato, kad jis nusižengė kitiems įstatymams, ar ne? Jis tiesiog pamiršta, kad yra ir daugiau įstatymų. Prokurorai mano, kad jis nusižengė įstatymams, jis net pats liudijo, kad yra nusižengęs įstatymams. Jo nusižengimas arba įstatymo pažeidimas prokurorams buvo pakankamai akivaizdus. Tai kokią žinią mes paskleidėme visuomenei? Kad Seimo nariai, kada nutaria, gali leisti sau nusižengti įstatymui ir vienas kitą palaikyti“, – atrėmė K.Masiulis. 

Prokurorai įtarė A.Sacharuką padarius tris nusikalstamas veikas. Esą jis galimai piktnaudžiavo tarnyba, klastojo ir neteisėtai naudojo dokumentus. 

Sėkmingą sau balsavimą krikščionis aiškino tuo, kad daliai Seimo narių nenaudinga sukurti precedento, jog už balsavimą kito parlamentaro kortele grėstų baudžiamoji atsakomybė. Esą tokių parlamentarų per pastaruosius 8 metus buvo bent 60: „Aš nemanau, kad aš kažkuo skiriuosi nuo kitų.  

Krikščionis taip pat neigė, jog balsavimą galėjo lemti slapti susitarimai tarp Krikščionių partijos frakcijos ir valdančiųjų.

I.Degutienė liko nustebinta (papildyta 13.07 val.)

Vertindama balsavimo rezultatus Seimo pirmininkė Irena Degutienė ketvirtadienį sakė esanti nustebinta: „Reikėjo, kad būtų sudarytos galimybės jį apklausti baudžiamojoje byloje. Kad to Seimas nepadarė, man labai keista“.  Ji svarstė, kad dalis parlamentarų galimai nusprendė, jog A.Sacharukas jau nubaustas. Parlamento vadovė taip pat atkreipė dėmesį, kad kai kurie parlamentarai, nors buvo posėdžių salėje, nebalsavo. Tarp tokių buvo ir valdančiųjų konservatorių-krikdemų bei liberalcentristų, ir socialdemokratų atstovų.

Planuojama, kad kitą savaitę generalinis prokuroras Darius Valys kreipsis į Seimą dėl teisinio imuniteto panaikinimo parlamentarams Kazimierui Uokai, Petrui Gražuliui ir Rokui Žilinskui.
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius