Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 05 15

Seimas neatleisdamas V.Greičiaus pažeidė Konstituciją

Parlamentarai, nepritardami prezidento teikimui atleisti iš pareigų Lietuvos Aukščiausiojo Teismo (LAT) pirmininką Vytautą Greičių, pažeidė Konstituciją – taip išaiškino Konstitucinis Teismas (KT).
Vytautas Greičius
Vytautas Greičius / Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr.

Pasak KT sprendimo, „Seimas, taip pat kiekvienas Seimo narys yra saistomi Konstitucijos ir įstatymų. Taigi nei Seimas, nei Seimo nariai negali ignoruoti ne tik Konstitucijos, bet ir įstatyme įtvirtinto teisinio reguliavimo, nustatančio Aukščiausiojo Teismo pirmininko ar šio teismo skyriaus pirmininko įgaliojimų (kadencijos) trukmę”, todėl pasibaigus įgaliojimų laikui Seimas privalo atleisti LAT pirmininką.

Į KT kreipėsi prezidentas

Prezidentas Valdas Adamkus prašė išaiškinti, ar 2006 m. gegužės 9 d. KT nutarimas turėtų būti suprantamas taip, kad  Seimo nario laisvas mandatas tuo pačiu reiškia, jog Seimo narys gali balsuoti taip, kad Seimo atleidžiami teismų pirmininkų ir teismo skyriaus pirmininkų pareigas einantys teisėjai pasibaigus jų įgaliojimų laikui nebūtų atleidžiami iš pareigų, nors ir pripažįstama faktinė aplinkybė, kad jų įgaliojimų laikas yra pasibaigęs.

V.Adamkus taip pat klausė, ar, jei nurodytų pareigūnų paskyrimo į šias pareigas terminas yra pasibaigęs, esama kokių nors konstituciškai pateisinamų aplinkybių, dėl kurių parlamentaro balsavimas prieš minėtų pareigūnų atleidimą būtų suderinamas su iš Seimo nario priesaikos jam kylančia pareiga gerbti ir vykdyti Konstituciją ir įstatymus, sąžiningai vykdyti Tautos atstovo pareigas.

Neatleidžia jau trečią kartą

Prezidentas V.Adamkus į KT kreipėsi, nes Seimas iki šiol vis dar nepalaimino LAT pirmininko V.Greičiaus atleidimo. Parlamentarai po pateikimo yra pritarę nutarimui, kuriuo V.Greičius atleidžiamas iš pareigų, tačiau svarstymo ir priėmimo stadijos šis dokumentas dar nepasiekė. V.Greičiaus kandencija yra pasibaigusi dar praėjusią vasarą.

Praėjusios kadencijos Seimas jau du kartus balsavo ir du kartus atmetė prezidento dekretą dėl V.Greičiaus atleidimo iš LAT vadovo pareigų. Prezidentas yra pasirašęs trečiąjį dekretą dėl LAT pirmininko atleidimo, jam po pateikimo pritarta, liko svarstymo ir priėmimo stadijos.

LAT pirmininką 5 metams skiria ir atleidžia Seimas prezidento teikimu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius