Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 06 29

Seimas neketina prieštarauti sumažintų įmokų į pensijų fondus galiojimui

Seimas linkęs palikti toliau galioti iki 2 proc. sumažintas įmokas iš darbuotojų įmokų „Sodrai“ į privačius pensijų fondus. Antradienį tam pritarta po svarstymo, trečiadienį numatomas tai įteisinančios Pensijų reformos įstatymo pataisų priėmimas.
Pinigai
Pinigai / LŽ nuotr.

Po svarstymo už šį Vyriausybės siūlymą antradienį pasisakė 77 Seimo nariai, prieš – 12, susilaikė 10. Siūlymą palaikė ne tik valdantieji, bet ir visi 14 posėdyje dalyvavę socialdemokratai, vienas „darbietis“, 5 Mišrios Seimo narių grupės nariai.

Svarstymas, ar palikti toliau galioti išmokas, buvo pažerta daug kritikos privatiems pensijų fondams. Tiek Socialinių reikalų ir darbo komiteto pirmininkas konservatorius Rimantas Dagys, tiek jo pavaduotojas komitete socialdemokratas  Algirdas Sysas prisipažino, jog kol kas jų dalyvavimas pensijų kaupime buvo nuostolingas.

„Kai paskaičiuoji, jeigu tie pinigėliai visi būtų pervesti „Sodrai“, tai menama mano pensija būtų ženkliai didesnė už tai, ko dabar galiu tikėtis“,  – kalbėjo A.Sysas.
 

„Man dalyvavimas kaupimo fonduose – tik praradimai, o ne laimėjimas“,  – konstatavo ir R.Dagys. 

Kai paskaičiuoji, jeigu tie pinigėliai visi būtų pervesti „Sodrai“, tai menama mano pensija būtų ženkliai didesnė už tai, ko dabar galiu tikėtis.Dalis Seimo narių piktinosi, kad pensijų kaupimo fondai dirba neefektyviai. Kai kurie parlamentarai piktinosi esą prastai organizuota valstybinio socialinio draudimo sistema. Jų teigimu, pertvarkius „Sodros“ funkcijas, jos lėšų perskirstymo mechanizmą, papildomų lėšų jai ieškoti nereikėtų. Primename, kad Vyriausybė, siūlydama toliau palikti galioti 2 proc. atsikaitymus į privačius pensijų fondus, argumentavo, jog taip „Sodrai“ kitąmet pavyks sutaupyti 604 mln. Lt.

„Ko reikia, kad mes Lietuvoje matytume tinkamą pensiją? Jam reikia, kad jis gautų tinkamo dydžio socialinio draudimo išmokas, kad tos išmokos atitiktų gyvenimo lygi ir kad tos išmokos didėtų. Klausimas, Sodra pajėgi padaryti pensininką laimingą? Mano nuomone, ji yra pajėgi. Reikia, kad Sodrai nevadovautų biurokratai, kad jie grąžintų tuos pinigus, kuriuos paėmė iš „Sodros“: tai kaupiamieji fondai, darbo biržos finansavimas, tai sveikatos draudimo administravimas veltui “,  – kalbėjo Darbo partijos frakcijos narys Mečislovas Zasčiūrinskas.

Tačiau Seimas atmetė „darbiečio“ siūlymus sumažinti atskaitymus iki 1 proc. arba palikti „nulinį“ tarifą. 

2008-ųjų pabaigoje nuspręsta sumažinti „Sodros“ įmokas į pensijų fondus nuo 5,5 iki 3 proc., vėliau o  – iki 2 proc. Šią tvarką siūlyta taikyti tik iki 2011 metų. Tuomet atskaitymai į privačius pensijų fondus turėjo vėl pasiekti 5,5 proc.,  nuo 2012 metų iki 2014 -ųjų pabaigos – 6 proc., o nuo 2015 metų sausio – vėl 5,5 proc. Jeigu 2 proc. atskaitymai bus palikti galioti toliau, tai tęsis tol, kol pagerės valstybės finansinė padėtis. 

Lietuvoje šiuo metu veikia 9 pensinės bendrovės, valdančios vidutiniškai po tris pensijų kaupimo fondus. Sutartis su privačiais pensijų fondais turi beveik milijonas dirbančių piliečių.
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius