-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2011 11 22

Seimas nenori kitais metais kelti politikų, teisėjų ir valstybės tarnautojų algų

Seimas antradienį po svarstymo pritarė, kad politikų, teisėjų, valstybės pareigūnų ir valstybės tarnautojų pareiginės algos bazinis dydis 2012 metais liktų toks pats, kaip ir šiemet – 450 Lt.
Centai
Piniginė / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.

Už projektą balsavo 53 Seimo nariai, prieš – 27, susilaikė 22 parlamentarai. Tam, kad projektas būtų priimtas, Seimas turės balsuoti dar kartą.

Svarstymo metu Seimas nepritarė parlamentarų pasiūlymams didinti pareiginės algos bazinį dydį.
Grupė parlamentarų pasiūlė politikų ir teisėjų algas kitąmet palikti tokias pat, kaip ir šiemet, tačiau 20 Lt pakelti valstybės pareigūnų ir valstybės tarnautojų bazinį algos dydį.

Pagrindiniu paskirto Biudžeto ir finansų komiteto, kuris taip pat siūlė nekeisti bazinio dydžio, išvadoje pažymima, kad, Finansų ministerijos duomenimis, bazinio dydžio padidinimas 20 litų pareikalautų 2012m. iš valstybės biudžeto ir savivaldybių biudžetų papildomai skirti 125 mln. Lt.

Be to, komiteto nuomone, tokiu atveju atitinkamai turėtų būti didinama ir bazinė mėnesinė alga (darbuotojams, dirbantiems pagal sutartį), o tai pareikalautų 252 mln. Lt.

Svarstant šį klausimą premjeras Andrius Kubilius prašė opozicijai priklausančių parlamentarų suprasti, kad biudžetas nėra neišsemiamas.

„Situacijoje, kai Ispanijos skolinimosi išlaidos išauga iki 7 proc., neturėtume kalbėti apie tai, kad reikia išleisti daugiau pinigų didinti atlyginimams. Noriu didžiąsias partijas paraginti pagalvoti, kaip atrodo jūsų pasisakymai ir kaip jie gali būti įvertinti tarptautinėse rinkose. Jūsų kalbos neracionalios, raginu kalbėti atsakingiau“, – kalbėjo ministras pirmininkas.

Darbo partijos atstovas Kęstutis Daukšys pastebėjo, kad A.Kubilius tampa „tarptautinių rinkų premjeru“.

Diskutuojant dėl pareigūnų algų, opozicijos parlamentarų kritikos strėlės smigo į konservatorių Rimantą Joną Dagį, kuris aiškino, kad prieš priimant sprendimus, reikia suprasti, kiek ižde yra pinigų. „Juk mes nenorime valstybės stumti į dar didesnę skolą. Pakaks atstatyti buvusias pensijas“, – sakė konservatorius.

„Į Lietuvą atvažiuoja žinomas cirkas, siūlau jums nueiti pasižiūrėti, gal išmoksite geresnio žongliravimo“, – R.J.Dagiui pareiškė socialdemokratas Algirdas Sysas. – Nereikia šio įstatymo plakti su pensijų grąžinimu. Jeigu mokėtume didesnius atlyginimus, „Sodra“ gautų didesnes įmokas. Kažkodėl apie tai nekalbame. Lietuvoje yra terminas „dirbantis skurdžius, tai – jūsų valdymo pasekmė.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius