Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 02 17

Seimas nesutiko svarstyti siūlymo švelninti taisykles pranešant apie savižudybę

Seimas nesutiko svarstyti siūlymo švelninti taisykles, kaip pranešti apie savižudybę, Seime anksčiau uždraudus skelbti jos būdą ir galimus motyvus.
Vyriausybės valanda Seime
Seime / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Keli opoziciniai Seimo nariai siūlė nustatyti, kad būtų draudžiama nurodyti savižudybės ar mėginimo nusižudyti būdus antraštėse bei televizijos laidų anonsuose, o bet kokiame turinyje – detales, tačiau parlamentas šią savaitę nesutiko klausimo net įtraukti į sesijos darbų planą.

Pataisas pristatyti norėjęs konservatorius Mykolas Majauskas tvirtino, kad Seimo nustatyti apribojimai sukuria kuriozišką situaciją.

„Mes ne­ga­lė­tu­me pa­sa­ky­ti, kad Ro­mas Ka­lan­ta nu­si­žu­dė pro­tes­tuo­da­mas prieš ta­ry­bi­nį re­ži­mą, nes įsta­ty­mas drau­džia tai ra­šy­ti. Mes ne­ga­lėtu­me pa­sakyti, kas įvy­ko su Pi­lė­nais, nes įsta­ty­mas drau­džia skelb­ti sa­vi­žu­dy­bės būdą. Mes ne­ga­lė­tu­me pa­sa­ky­ti, kuo bai­gė­si Ro­meo ir Džiul­je­tos gy­ve­ni­mas, nes įsta­ty­mas drau­džia ro­man­ti­zuo­ti“, – sakė M.Majauskas.

Pataisas dėl draudimo skelbti savižudybės būdą inicijavęs „valstietis“ Robertas Šarknickas tvirtino, kad istorinių faktų įstatymas nedraudžia aprašyti, o M.Majauską kaltino viską „sumalant į vieną krūvą“.

„Ko­dėl jūs ne­da­ro­te iš­im­ties is­to­ri­niams įvy­kiams, o vis­ką su­ma­la­te į vie­ną krū­vą? Gal čia ga­li­ma ras­ti kom­pro­mi­są, jei­gu jums truk­do is­to­ri­niai įvy­kiai, ku­rie iš es­mės iš tik­rų­jų ne­truk­do“, – piktinosi parlamentaras.

„Pa­ci­tuo­siu tai, ką ra­šo Vil­niaus uni­ver­si­te­to So­cio­lo­gi­jos ty­ri­mų cen­tras, vie­nin­te­lis toks kom­pe­ten­ci­jos cen­tras čia, Lie­tu­vo­je, ten yra be ga­lo daug spe­cia­lis­tų. Jie sa­ko, kad pa­gal įsta­ty­mą ži­niask­lai­da nuo šiol ne­ga­li pa­ra­šy­ti, kad 1972 metų ge­gu­žės 14 dieną R. Ka­lan­ta, pro­tes­tuo­da­mas prieš ta­ry­bi­nį re­ži­mą (mo­ty­vas), su­si­de­gi­no (bū­das). Taip iš­ei­tų, kad nuo šiol ži­niask­lai­da tu­rė­tų ap­si­ri­bo­ti la­ko­niš­ka ži­nu­te, kad 1972 metų ge­gu­žės 14 dieną R. Ka­lan­ta tie­siog nu­si­žu­dė“, – kalbėjo M.Majauskas.

Rugsėjį „valstiečio“ R.Šarknicko iniciatyva Seimas priėmė Visuomenės informavimo įstatymo pataisą, kuri uždraudė skelbti savižudybės ar bandymo nusižudyti motyvus, priemones ir būdus. Iki tol tokią informaciją drausta skelbti tik antraštėse.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius