-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2014 01 23

Seimas neužkirto kelio Loretos Graužinienės pastangoms apsaugoti Viktorą Uspaskichą nuo dar vieno teismo

Seimas ketina toliau svarstyti Seimo pirmininkės, Darbo partijos lyderės Loretos Graužinienės pasiūlymą už teismo įžeidimą nebetaikyti laisvės atėmimo bausmės. Būtent už tai turėtų būti teisiamas jos partijos kolega Viktoras Uspaskichas, jei Seimas pagaliau ryšis panaikinti jo teisinę neliečiamybę.
Viktoras Uspaskichas ir Loreta Graužinienė
Viktoras Uspaskichas ir Loreta Graužinienė / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Ketvirtadienio posėdyje pristatydama savo siūlymą L.Graužinienė daugiau kalbėjo apie kitas kartu siūlomas pataisas, kuriomis būtų lengvinamos bausmės už šmeižtą. Siekį apsaugoti V.Uspaskichą Seimo pirmininkė gudriai pakišo po kalbomis apie siekį atsisakyti perteklinių bausmių.

„Baudžiamasis kodeksas turėtų būti taikomas kaip kraštutinė priemonė“, – sakė ji.

Seimo pirmininkei pristačius pataisą galimybe jos paklausti Seime beveik niekas nepanoro pasinaudoti. Tik konservatorius Jurgis Razma pareiškė, kad Seimo pirmininkės siūlymams pritaria tik iš dalies.

„Pati pirmininkė turi suprasti, kad teikdama šito straipsnio išbraukimą ji yra tam tikra prasme ir interesų konflikte, nes jų neformalus lyderis yra galintis dabar pagal tą straipsnį atsakyti, bet kiti straipsniai dėl šmeižto, tai yra priimtinas dalykas ir jiems pritarsime“, – teigė jis.

Teikdama šito straipsnio išbraukimą Seimo pirmininkė yra tam tikra prasme ir interesų konflikte, – sakė J.Razma.

Konservatorių tuoj pat užsipuolė kitas „darbietis“ Vytautas Gapšys. Anot jo, prakalbę apie interesų konfliktą patys konservatoriai turėjo tai atsiminti balsuodami dėl apsaugos Vytautui Landsbergiui skyrimo.

Seimui jau beveik pusę metų nepavyksta sudaryti komisijos, kuri spręstų, ar reikia naikinti V.Uspaskicho neliečiamybę.

Ikiteisminis tyrimas dėl nepagarbos teismui pradėtas dėl Seimo nario pasisakymo 2013 metų liepos 28-ąją, kai V.Uspaskichas Vilniaus oro uoste, atsakydamas į žurnalistų klausimus, Vilniaus apygardos teismo teisėjus, priėmusius apkaltinamąjį nuosprendį Darbo partijos byloje, pavadino nusikaltėliais ir tuo pasisakymu viešai žodžiu užgauliai pažemino teisingumą vykdantį teismą.

Tuomet jis sakė: „Tiesiai šviesiai kalbu – jie, priimdami tokius sprendimus, yra nusikaltėliai. Tegu jie mane apskundžia. Jie pabijos, jie bailiai, jie nesavarankiški.“

Norint toliau vykdyti ikiteisminį tyrimą turėtų būti surašytas pranešimas apie įtarimą ir apklaustas įtariamas asmuo. Kadangi V.Uspaskichas yra Seimo narys, be Seimo sutikimo to padaryti nėra galimybių.

Jei V.Uspaskichas būtų pripažintas kaltu, pagal dabartinius įstatymus, jam daugiausia grėstų dveji metai nelaisvės. Jei būtų priimtos L.Graužinienės siūlomos pataisos, V.Uspaskichas atsipirktų bauda.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius