Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 11 10

Seimas nori karius Afganistane palikti iki 2014-ųjų

Seimas linkęs pratęsti Lietuvos karinių pajėgų dalyvavimą NATO operacijose užsienyje iki 2013 metų. Už tokį nutarimą balsavo 74 parlamentarai, 7 buvo prieš, 19 susilaikė.
Generolas majoras A.Pocius su PAG medicinos personalu
Generolas majoras A.Pocius su PAG medicinos personalu / PAG-9 visuomenės informavimo karininko kapitono Mariaus Varnos/KAM nuotr.

Šis nutarimas numato, kad Lietuvos dalyvavimas tarptautinėse NATO operacijose Balkanuose, Centrinėje ir Pietų Azijoje, Pietų Kaukaze, Persijos įlankos regione pratęsiamas iki 2013-ųjų pabaigos.

Šiuo metu galioja sprendimas dalyvavimą tarptautinėse operacijose baigti 2010-ųjų gruodžio 31 dieną.

Maksimalus šiose operacijose dalyvaujančių karių ir karinėms pajėgoms priskirtų civilių tarnautojų skaičius nesikeičia – 420 asmenų.

Lietuvos dalyvavimą NATO operacijose siekiama pratęsti pirmiausia dėl to, kad Lietuva vadovauja Afganistano Goro provincijos atkūrimo grupei.

Dėl šio nutarimo priėmimo parlamentarai balsuos dar kartą.

Atimam pinigus iš mamų ir atiduodam okupantams

„Atimam pinigus iš mamyčių, iš vaikų ir visus juos atiduodam kariškiams, kurie yra už kelių tūkstančių kilometrų“, – tokiu nutarimo projektu piktinosi „darbietis“ Mečislovas Zasčiurinskas.

Jis parlamentarams siūlė išvis pasitraukti iš tarptautinių NATO operacijų, atsižvelgiant į sunkią ekonominę padėtį. Tačiau šį siūlymą palaikė tik 23 seimūnai ir Seimas jo toliau nesvarstys.

„Tvarkietis“ Egidijus Klumbys užsidegęs aiškino, kad operacija Afganistane – ne kas kita, o okupacinis karas, todėl Lietuvai turi būti gėda.Atimam pinigus iš mamyčių, iš vaikų ir visus juos atiduodam kariškiams, kurie yra už kelių tūkstančių kilometrų, – piktinosi Mečislovas Zasčiurinskas.

„Negalima nugalėti laisvę mylinčios tautos, kurios mentalitetas visiškai kitoks nei atėjusių. Tai mes patys patyrėme po Antrojo pasaulinio karo, kai nesusitaikėme su tarybine okupacija. O dabar patys dalyvaujame okupaciniuose karuose: užteko nedaug laiko, kad viską užmirštume ir įsipainiotume į gėdingą karą“, – kalbėjo E.Klumbys.

Reikia gerbti tarptautinius įsipareigojimus

Tuo tarpu Lietuvos dalyvavimo tarptautinėse operacijose rėmėjai tikino, kad Lietuva negali kratytis atsakomybės – esą į NATO veržėmės patys, todėl dabar reikia elgtis pagal šios organizacijos taisykles.

Buvęs krašto apsaugos ministras socialdemokratas Juozas Olekas teigė, kad tarptautinės operacijos yra pati geriausia mokykla kariškiams, kad paskui būtų pasirengę ginti tėvynę. „Mes atliekame humanišką misiją tautoms ir žmonėms, kuriuos nuvargino tarpusavio karai“, – aiškino J.Olekas.

Karių liko tik Afganistane

Afganistane šiuo metu tarnauja 260 lietuvių, didžioji jų dalis priklauso  Goro provincijos atkūrimo grupei. Pietų Afganistane esančioje Kandaharo provincijoje tarnauja iki 100 Lietuvos specialiųjų operacijų pajėgų karių.

Keturi Lietuvos karo instruktoriai dalyvauja NATO Irako karių mokymo misijoje, 5 karo instruktoriai yra priskirti NATO mokymo grupei Kosove, vienas karininkas tarnauja Europos Sąjungos operacijos „Althea“ vadavietėje Bosnijoje ir Hercegovinoje. 2008 metais Lietuvos kariai pasitraukė iš Irako, o šiemet  – iš Kosovo.

Dalyvauti tarptautinėse operacijose šiemet buvo skirta 64 mln. litų, o 2010 metais tam numatoma skirti 55 mln. litų. Vieno kario išlaikymas per mėnesį priklauso nuo misijos regiono. Pavyzdžiui, vieno kario išlaikymas per mėnesį Goro provincijos stovykloje kainuoja apie 13 tūkst. litų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius