Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2018 11 15 /12:25

„Socdarbiečiai“ valstybės dotaciją galės gauti kitąmet

Seimas ketvirtadienį galiausiai nusileido prezidentės veto teisei. Dėl naujos partijų finansavimo tvarkos pateiktus siūlymus valdantieji priėmė vieningai. Tai reiškia, kad ne šiemet, bet jau kitais metais valdančioji Lietuvos socialdemokratų darbo partija galės gauti valstybės dotaciją, nors rinkimuose dar nebus dalyvavusi.
Juozas Bernatonis, Gediminas Kirkilas, Naglis Puteikis
Juozas Bernatonis, Gediminas Kirkilas, Naglis Puteikis / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Už partijų finansavimo įstatymo projektą, kuriam papildymus pateikė prezidentė Dalia Grybauskaitė, balsavo 71 iš 72 užsiregistravusiųjų. 70 buvo už, o vienintelis Valerijus Simulikas susilaikė.

Už įstatymo priėmimą balsavo iki šiol smarkiai dotacijos „socdarbiečiams“ skyrimą kritikavęs Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas Vytautas Bakas.

Kitas pataisoms nepritaręs „valstiečių“ frakcijos narys Raimundas Martinėlis balsavimui registravosi, bet nebalsavo.

Opozicija nedalyvavo balsavime po to, kai Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis nepanoro įtraukti į darbotvarkę jų klausimų premjerui Sauliui Skverneliui dėl Ramūno Karbauskio vadovaujamo „Agrokoncerno“ verslo ryšių su Rusijos oligarchais.

Finansavimą gaus nuo kitų metų sausio

Partijų finansavimo įstatymų pataisos, kurias siūlė valdantieji, būtų leidusios jau šiemet skirti valstybės dotaciją valdančiajai Lietuvos socialdemokratų darbo partijai (LSDDP).

Prezidentės nuomone, rinkimuose nedalyvavusios, bet atstovų Seime turinčios partijos turi teisę gauti finansavimą, tačiau tai turi būti daroma ne skolinantis, o numatant lėšų joms kitų metų biudžete, žurnalistams sakė prezidentės patarėjas vidaus politikai Mindaugas Lingė.

Anot jo, prezidentės siūlymu, partijų įstatymo pataisos su jos teikiamomis korekcijomis įsigaliotų nuo kitų metų sausio, o ne nuo pasirašymo datos, kaip to siekė valdantieji.

D.Grybauskaitė taip pat nepritarė biudžeto pataisų projektui, sujungusiam galimybes skolintis tiek gynybos biudžetui didinti, tiek LSDDP dotacijai, sakydama, kad „gynybos poreikiai negali tapti partijų finansavimo įkaitu“.

Pasak M.Lingės, grąžindama tobulinti Politinių partijų įstatymo pataisas dėl rinkimuose nedalyvavusių parlamentinių partijų veiklos finansavimo prezidentė siūlo tris saugiklius, kurie neleistų piktnaudžiauti dotacijomis.

„Tokios dotacijos būtų mokamos tik iki artimiausių Seimo rinkimų, kol partija įgautų galimybę pretenduoti į įprastą biudžetinį finansavimą. Taip pat siūloma nutraukti dotacijos mokėjimą partijai, jei ji susijungia su kita valstybės finansuojama partija, kuri gauna dotaciją, paskaičiuojamą pagal rinkėjų balsus“, – teigė M.Lingė.

Seimo sprendimas reiškia, kad Lietuvos socialdemokratų darbo partija galės gauti valstybės dotaciją ne šiemet, bet kitąmet. Tiesa, savivaldos rinkimuose partijai dalyvauti dar gali tekti be valstybės pinigų, mat Vyriausioji rinkimų komisija dotacijas skirsto balandžio ir lapkričio mėnesiais, o savivaldos rinkimai vyks kovą.

Pradžiugino G.Kirkilą

LSDDP partijos lyderis, Seimo Pirmininko pavaduotojas Gediminas Kirkilas pasidžiaugė, kad parlamente priimtas Politinių partijų įstatymas su Respublikos Prezidentės Dalios Grybauskaitės pataisomis, atversiantis kelią neseniai susikūrusiai partijai kitąmet gauti valstybės finansavimą.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Gediminas Kirkilas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Gediminas Kirkilas


„Šio įstatymo projekto priėmimas įteisino Lietuvos socialdemokratų darbo partiją kaip lygiateisius kitų metų rinkimų politinės kampanijos dalyvius. Finansavimas suteiks mums galimybes pasirengti rinkimams, juose dalyvauti ir atstovauti kairiųjų pažiūrų rinkėjams.

Esame dėkingi Lietuvos Respublikos Prezidentei už supratimą ir padėties suvokimą, siekiant teisingumo bei skaidrumo, bei pasiūlytas projekto pataisas, kurioms šiandien pritarė valdančioji dauguma Seime. Visuomenė dabar bus užtikrinta, kad įstatyme nėra teisinio reguliavimo spragų, viskas skaidru ir aišku“, – kalbėjo G. Kirkilas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius