-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 06 09

Seimas nusiteikęs griežtinti bausmes kyšininkams

Seimas antradienį po pateikimo pritarė keliems įstatymų projektų variantams, kuriomis siūloma griežtinti bausmes kyšininkaujantiesiems ir numatyti valdininkų reikalaujamos nepriekaištingos reputacijos apibrėžimą.
Litai
Litai / Šarūno Mažeikos/BFL nuotr.
Temos: 1 Seimas

Seimas po pateikimo pritarė dar iš praėjusios kadencijos atėjusiems projektams, kuriuos rengė grupė Seimo narių, vadovaujama tuometinio Antikorupcijos komisijos pirmininko, dabar jau socialinės apsaugos ir darbo ministro Rimanto Dagio.

Darbo grupės parengtomis pataisomis daugeliu atveju maksimalios bausmės dydį siūloma didinti metais. Sakykime, valstybės tarnautojas priėmęs, pažadėjęs ar susitaręs priimti didesnės negu 250 MGL (32,5 tūkst.) vertės kyšį už teisėtą ar neteisėtą veikimą ar neveikimą vykdant įgaliojimus, baudžiamas laisvės atėmimu nuo trejų iki devynerių metų. Šiuo metu už tokią veiką numatomas laisvės atėmimas nuo dvejų iki aštuonerių metų.

Taip pat po pateikimo pritarta ir dabartinės Seimo Antikorupcijos komisijos narės Agnės Bilotaitės siūlomoms pataisoms, kuriomis irgi griežtinamos baudos kyšininkams, tačiau atsakomybė čia numatoma griežtesnė.

Sakykime, valstybės tarnautojas už kyšio ėmimą, jei kyšis siekė 250 MGL vertės, būtų baudžiamas nuo 3 iki 11 metų laisvės atėmimo, šiuo metu numatoma bausmė siekia 2-8 metus nelaisvės.

Jei kyšis neviršija 1 MGL (iki 130 litų), siūloma maksimali bausmė – 3 metai nelaisvės. Šiuo metu Baudžiamasis kodeksas tokiu atveju numato tik teisės dirbti tam tikrą darbą atėmimą. R.Dagio grupės pateiktos pataisos tokiu atveju laisvės atėmimo bausmės irgi nesiūlo.

Taip pat norima griežtinti bausmes už piktnaudžiavimą tarnybine padėtimi, pareigų neatlikimą ar netinkamą pareigų atlikimą dėl neatsargumo, jeigu dėl to didelės žalos patiria valstybė, tarptautinė viešoji organizacija, juridinis ar fizinis asmuo.

Į Seimą projektai grįš po svarstymo komitetuose, kur alternatyvių pataisų pagrindu bus kuriamas bendras variantas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius