-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2017 12 05 /12:30

Seimas nusprendė: išmokas gaus visi vaikai

Antradienį parlamentarai nusprendė, kad išmokos bus skiriamos visiems vaikams. Pagal priimtas Išmokų vaikams įstatymo pataisas, vadinamieji vaiko pinigai sieks nuo 30 iki 58,5 euro per mėnesį, priklausomai nuo šeimos finansinės padėties ir vaikų amžiaus bei skaičiaus.
Šeima su augintiniu paplūdimyje
Šeima su augintiniu paplūdimyje / 123RF.com nuotr.

Antradienio balsavime projektą palaikė 80 parlamentarų, "prieš" balsavo 1, 15 susilaikė.

Socialdemokratas Juozas Olekas diskutuojant dėl šio projekto, sakė, kad iš esmės įstatymo pakeitimas geras, tačiau daliai žmonių niekas nesikeis.

„Kalbu apie gražias šeimas, jie gauna tą patį. Pagal ankstesnę tvarką jiems buvo neapmokestinamų pajamų dydis kitoks. Šiandien iš vienos kišenės perdedama į kitą“, – projekto nauda abejojo jis.

Konservatorius Mykolas Majauskas abejojo, ar priėmus šį įstatymą bus pasiekti tikslai, apie kuriuos kalba valdantieji.

„Nesu tikras, ar šis instrumentas paskatins labiau rūpintis vaikais tuos, kurie šiandien nesirūpina. Gal gavę pinigų jie daugiau išgers, daugiau palėbaus“, – svarstė jis.

J.Olekas taip pat pabrėžė, kad priėmus šį įstatymą savivaldybių darbuotojai bus apkrauti papildomu darbu.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Tomas Tomilinas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Tomas Tomilinas

„Valstietis“ Tomas Tomilinas aiškino, kad jokių papildomų pažymų nereikės pildyti, o opozicijos atstovai esą klaidina žmones.

„Reikės vieną kartą per 18 metų tėvams užpildyti internetu vardą pavardę ir sąskaitos numerį, ir viskas“, – teigė jis.

Socialdemokratė Rasa Budbergytė sakė, kad 530 tūkst. vaikų gaus išmokas ir tai yra gera žinia.

„Bet čia ji ir pasibaigia. Bet žadėdami pasirūpinti, kad vaikai negyventų skurde, mes iš valstybės biudžeto atimame 195 mln. eurų, problemų neišsprendžiame. Žadėdami, kad duosime, atėmėme galimybę dirbantiems žmonėms gauti papildomą neapmokestinamąjį pajamų dydį. tai yra labai bloga žinia, kurią mes siunčiame savo gyventojams“, – kalbėjo Seimo narė.

R.Budbergytės teigimu, tam buvo galima numatyti perėjimo laikotarpį.

Liberalui Eugenijui Gentvilui užkliuvo, kad taip gyventojai verčiami su ištiesta ranka prašyti valdžios pinigų.

S.Skvernelis tikisi, kad išmoka bus 100 eurų

„Tai yra vaikų pinigai, ne tėvų pinigai. Jie pirmiausia skirti tiems, kam iš tikrųjų šiandien sunkiausia gyventi, kas yra sudėtingoje socialinėje padėtyje“, – neapmokestinamų pajamų lengvatos naikinimą ir „vaiko pinigų“ įvedimą antradienį žurnalistams aiškino premjeras Saulius Skvernelis, kurį cituoja BNS.

Jis teigė, kad kitąmet „vaiko pinigai“ turėtų būti didinami. Vyriausybės vadovas vylėsi, kad ateityje ši išmoka sieks 100 eurų.

„Manau, kad tai investicija, jeigu sugebėsime pasiekti nors 100 eurų vadinamųjų vaiko pinigų, tai būtų didžiulė paspirtis visoms šeimoms, auginančioms vaikus. Ir galbūt bus dalinis veiksnys, nesakau, kad pagrindinis, kalbant apie demografinės situacijos tam tikrą lūžį“, – sakė S.Skvernelis.

Kokio dydžio išmokų gali tikėtis tėvai

Vadinamieji vaiko pinigai nuo sausio nepriklausomai nuo tėvų pajamų bus mokami visiems šalies vaikams iki 18 metų, o jei mokosi – iki 21 metų, ir sieks 30 eurų per mėnesį.

Jei šeima daugiavaikė, ji gaus priedus ir per mėnesį išmoka sudarys 58,5 euro už vaiką iki dvejų metų ir 45,2 euro – už vyresnius vaikus.

Papildomas išmokas gaus ir šeimos su mažesnėmis pajamomis. Jei šeimos pajamos vienam nariui bus mažesnės kaip 183 eurai, bendra išmoka už vaiką iki dvejų metų bus 58,5 euro ir 45,2 euro – už vyresnius.

Anot BNS, šiuo metu išmokos už vaikus mokamos tik mažai uždirbantiems arba daugiavaikiams tėvams. Išmoka nuo vaiko gimimo iki dvejų metų yra 28,5 euro, o nuo dvejų iki 18 metų – 15,2 euro per mėnesį.

Vaikus auginantys tėvai iki šiol galėjo susimažinti pajamų mokestį, tačiau ši lengvata naikinama, kartu nustatant išmokas už vaikus. Neapmokestinamasis pajamų dydis už kiekvieną vaiką siekia 200 eurų, tokiu būdu dirbantiems tėvams už kiekvieną vaiką grįždavo iki 30 eurų.

Kaip posėdyje per svarstymą patvirtino Socialinių reikalų ir darbo komiteto pirmininko pavaduotojas „valstietis“ Tomas Tomilinas, vidutines ir didesnes pajamas gaunantiems tėvams realiai situacija nepasikeis – netekę pajamų mokesčio lengvatos, jie analogišką sumą gaus kaip vaiko išmoką.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius