Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 12 16

Seimas nutarė nekeisti Trakų istorinio nacionalinio parko pavaldumo

Vyriausybės sumanymas perduoti Trakų istorinį nacionalinį parko pavaldumą Aplinkos ministerijai Seime patyrė nesėkmę.
Trakų pilyje rastas sprogmuo
Trakų pilyje rastas sprogmuo / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Šią savaitę priimta nauja Saugomų teritorijų įstatymo redakcija numato, kad valstybinių kultūrinių rezervatų, istorinių nacionalinių parkų, valstybinių kultūrinių draustinių ir kultūros paveldo objektų, vietovių apsaugą ir tvarkymą vykdo Kultūros ministerija per įsteigtas biudžetines įstaigas.

Tuo metu Vyriausybė siūlė, kad visi nacionaliniai parkai būtų pavaldūs Aplinkos ministerijai.

Anot jos, šis sprendimas būtų leidęs sustiprinti gamtos apsaugos politiką, geriau užtikrinti biologinę įvairovę ir kraštovaizdžio apsaugą, atkurti ekosistemas Trakų parke.

Aplinkos ministro Simono Gentvilo teigimu, Seimui nusprendus kitaip, ministerija jokių žingsnių nebesiims keisti situaciją.

„Aplinkos ministerija turi keturis nacionalinius parkus, kurie jai pavaldūs. Trakų nacionalinis parkas būtų tilpęs, įsipaišęs į tą kompleksą, nes ten yra 95 proc. gamtos ir 5 proc. kultūrinės ir urbanizuotos erdvės. Na, bet parlamentas kitaip pagalvojo. Tikrai nesimušiu, parlamento teisė spręsti. Tas parkas ir toliau liks pavaldus Kultūros ministerijai“, – BNS sakė ministras.

Jo teigimu, Aplinkos ministerijai pavaldus Kuršių nerijos nacionalinis parkas, jį taip pat sudaro 5 proc. urbanizuotos teritorijos ir 95 proc. – gamtos.

„Mes kompleksiškai prižiūrime, atidarome ir gamtos, ir lankytojų centrus, ir puoselėjami. (...) Mūsų tinklas – platesnis, didesnė praktika, daugiau specialistų, Vyriausybė teikdama tokį projektą galvojo, kad geriau, jog būtų penki nacionaliniai parkai kartu, o ne atskiro pavaldumo“, – BNS sakė S. Gentvilas.

Tačiau Seimas pritarė grupė parlamentarų pataisai, kad istorinių nacionalinių parkų apsaugą ir tvarkymą vykdytų Kultūros ministerija per savo įsteigtas įstaigas.

Jos iniciatorius socialdemokratas Kęstutis Vilkauskas teigė, kad saugoma teritorija Trakuose buvo įkurta pirmiausia siekiant saugoti istorinį ir kultūrinį vietovės paveldą.

„Jis ir buvo sukurtas kaip Trakų istorinis nacionalinis parkas, kur tikrai yra labai daug kultūros vertybių. Trakai ir Senieji Trakai labai svarbūs valstybingumui, čia yra daug kultūros paveldo objektų, turinčių reikšmę valstybei, ir tas kraštovaizdis, kuris buvo formuojamas Trakuose, jame labai daug žmogaus veiklos. Visas tas kraštovaizdis, teritorija labai glaudžiai susijusi su kultūros paveldu, o kultūros paveldas yra Kultūros ministerijos dispozicijoje“, – BNS sakė Seimo narys.

Trakų parkas yra vienintelis pavaldus Kultūros ministerijai, tuo metu Kuršių nerijos, Aukštaitijos, Žemaitijos, Dzūkijos nacionaliniai parkai patikėti Aplinkos ministerijai.

Trakų istorinis nacionalinis parkas užima 8,2 tūkst. ha plotą, apima daugiau kaip 30 ežerų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius