Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2017 05 11

Seimas pakeitė Privalomojo sveikatos draudimo tarybos formavimo principus

Privalomojo sveikatos draudimo taryba nuo birželio bus formuojama pagal naujus principus - juos ketvirtadienį patvirtino Seimas. Dabar veikianti taryba dirbs iki liepos.
Šios kadencijos Seimas rinkosi į paskutinį rytinį posėdį
Seimas / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Naują Privalomojo sveikatos draudimo tarybą sudarys 15 narių – po penkis Vyriausybės, draudėjų (darbdavių) ir apdraustųjų deleguotus atstovus. Taryba bus sudaroma dvejų metų kadencijai, o jos nariu tas pats asmuo galės būti ne ilgiau kaip dvi kadencijas iš eilės.

Tarybos nariai ir jų visuomeniniai patarėjai privalės deklaruoti privačius interesus.

„Valstietis“ Raimundas Martinėlis tikino, kad nauja tvarka bus geresnė.

„Ankstesnis jo sudarymo principas buvo toks gana stagnuotas ir dabar yra tikrai teigiamas dalykas, kad įvedama dvejų metų kadencija“, – teigė jis.

Taryboje dirbs Sveikatos apsaugos, Socialinės apsaugos ir darbo, Finansų ministerijų, Vyriausybės kanceliarijos ir Valstybinės ligonių kasos atstovai.

Draudėjams atstovaus du darbdavių organizacijų atstovai, kuriuos po susitarimo tarpusavyje deleguos Lietuvos pramonininkų, Verslo darbdavių ir Lietuvos verslo konfederacijos, Žemės ūkio rūmai, Lietuvos prekybos, pramonės ir amatų rūmų asociacija. Prie jų prisidės vienas Lietuvos savivaldybių asociacijos delegatas ir asmens sveikatos priežiūros įstaigų (Lietuvos gydytojų vadovų sąjungos bei Ligoninių ir Lietuvos rajonų ligoninių asociacijų) atstovas.

Dar vienas tarybos narys atstovaus asmens sveikatos priežiūros įstaigoms – Lietuvos gydytojų sąjungai, Jaunųjų gydytojų ir Slaugos specialistų organizacijai, Sveikatos apsaugos darbuotojų profesinei sąjungai.

Apdraustųjų interesus gins po vieną pacientų, o taip pat pensininkų ir neįgaliųjų interesus ginančių, sveiką gyvenseną propaguojančių organizacijų atstovą. Taip pat taryboje dirbs po vieną Lietuvos jaunimo organizacijų tarybos ir Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos deleguotą atstovą.

Kai kelios įstaigos nesusitars dėl jų vieno atstovo, iš pateiktų kandidatų tarybos narius atrinks sveikatos apsaugos ministras.

Privalomojo sveikatos draudimo tarybos nariais negalės būti įstaigų, įmonių ir organizacijų, kurios verčiasi farmacine veikla, išskyrus asmens sveikatos priežiūros įstaigas, kuriose veikia ligoninės vaistinės, ortopedijos įmonių, medicinos priemonių rinkos subjektų valdymo organų nariai ir darbuotojai bei asmenys, ėję šias pareigas paskutinius vienus metus iki jų patvirtinimo Privalomojo sveikatos draudimo tarybos nariais dienos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius