-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 07 18 /11:52

Seimas palaimino G.Nausėdos pasirinktą naujo kariuomenės vado kandidatūrą

Seimas ketvirtadienį pritarė prezidento Gitano Nausėdos siūlymui naujuoju kariuomenės vadu skirti generolą majorą Valdemarą Rupšį. Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis sveikindamas V.Rupšį sakė, kad kariuomenė – patikimose rankose.
Valdemaras Rupšys
Valdemaras Rupšys / Josvydo Elinsko / 15min nuotr.

Prezidentas kariuomenės vadą skiria krašto apsaugos ministro teikimu, gavęs Seimo pritarimą.

Dabartinio kariuomenės vado generolo leitenanto Jono Vytauto Žuko kadencija baigiasi liepos 24 dieną. Manoma, kad baigęs kadenciją jis turėtų tapti G.Nausėdos patarėju.

Seimas ketvirtadienį pritarė J.V.Žuko atleidimui iš Lietuvos kariuomenės vado pareigų.

Už V.Rupšio kandidatūrą balsavo 104 Seimo nariai. 2 parlamentarai susilaikė. Balsavusių prieš nebuvo.

Jaučiasi kaip po dušo

Po balsavimo Seime V.Rupšys sakė, kad jaučiasi kaip po dušo.

„Todėl, kad teko tris dienas atsakinėti į Seimo narių klausimus, pristatinėti savo vizijas ir savo žinias, ką žinau apie kariuomenę. Ir tikrai tai nebuvo pats lengviausias momentas, bet džiugus man“, – aiškino būsimasis kariuomenės vadas.

Patys sunkiausi klausimai, kurių sulaukė, pasak V.Rupšio, buvo apie vizijas, ką jis ruošiasi keisti.

„Pagrindinė mano idėja yra ta, kad reikia tęsti pradėtus darbus, jeigu reikia, koreguoti. Aišku, aš turiu savo prioritetus ir juos pristačiau“, – teigė jis.

Pagrindinė mano idėja yra ta, kad reikia tęsti pradėtus darbus, jeigu reikia, koreguoti.

V.Rupšys sakė, kad jo, kaip kariuomenės vado, komanda keisis iš esmės.

„Praktiškai visi kariuomenės vadą tiesiogiai remiantys asmenys dabar turi kitus paskyrimus. Aš formuosiu naują savo asmeninį štabą. Bet tai yra asmeninis štabas. Gynybos štabas, kiti štabai ir vienetai išlieka tie patys“, – pabrėžė jis.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Viktoras Pranckietis ir Valdemaras Rupšys
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Viktoras Pranckietis ir Valdemaras Rupšys

Seimo narių pagyros

Parlamentaras konservatorius Laurynas Kasčiūnas teigė pritariantis V.Rupšio kandidatūrai. Jis aiškino, kad jam patiko kandidato į kariuomenės vadus požiūris į daugelį su krašto gynyba susijusių dalykų.

Kitas konservatorius Mykolas Majauskas akcentavo, kad Lietuva yra sulaukusi prašymo prisidėti prie „Islamo valstybės“ likučių likvidavimo. Jis linkėjo prisidėti prie teigiamo sprendimo dėl to.

Valstietis Stasys Tumėnas sveikino, kad V.Rupšys žada tęsti J.V.Žuko darbus.

Seimo opozicijos lyderė liberalė Viktorija Čmilytė-Nielsen pabrėžė, kad liberalus sužavėjo V.Rupšio tvirtumas.

Laukia svarbūs darbai

Pirmadienį pasirašęs dekretą dėl V.Rupšio kandidatūros, G.Nausėda sakė, kad naujojo kariuomenės vado laukia svarbūs darbai.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Gitanas Nausėda
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Gitanas Nausėda

„Pirmiausiai jam reikės užtikrinti kariuomenės modernizacijos projektų tęstinumą ir toliau stiprinti bendradarbiavimą su sąjungininkais“, – teigė prezidentas.

Pirmiausiai jam reikės užtikrinti kariuomenės modernizacijos projektų tęstinumą ir toliau stiprinti bendradarbiavimą su sąjungininkais.

Kariuomenės vadu V.Rupšį skirti pasiūlęs krašto apsaugos ministras Raimundas Karoblis akcentavo jo autoritetą.

„Generolas majoras išsiskiria nepriekaištinga reputacija, o ilgametės tarnybos metu demonstruotas profesionalumas, patriotizmas ir atsidavimas kario tarnybai leido įgyti autoritetą Lietuvos kariuomenėje ir tarptautinėje karinėje bendruomenėje“, – sakė R.Karoblis.

Vadovauja didžiausioms kariuomenės pajėgoms

Generolas majoras V.Rupšys nuo 2016 metų vadovauja didžiausioms Lietuvos kariuomenės – Sausumos pajėgoms. Jis yra tiesiogiai atsakingas už pagrindinių kovinių pajėgumų plėtrą.

Vadovaujant V.Rupšiui, Sausumos pajėgos pradėjo itin glaudžiai bendradarbiauti su NATO šalių kariuomenių sausumos pajėgomis ir jų vienetais, buvo tęsiamas intensyvus kovinis rengimas su JAV ginkluotosiomis pajėgomis, stiprinamas gebėjimas veikti kartu su Lenkijos kariuomene.

V.Rupšys sėkmingai vadovavo užtikrinant NATO tarptautinio priešakinių pajėgų bataliono integraciją į mechanizuotąją pėstininkų brigadą „Geležinis vilkas“, taip pat Sausumos pajėgų pasirengimą ir dalyvavimą didžiausiose Lietuvos kariuomenės istorijoje tarptautinėse jungtinėse pratybose „Perkūno griausmas 2018“.

Alfredo Pliadžio nuotr./Karinės pratybos „Geležinis vilkas 2018“
Alfredo Pliadžio nuotr./Karinės pratybos „Geležinis vilkas 2018“

Tarnybą Krašto apsaugos sistemoje V.Rupšys pradėjo 1990 metais. Jo biografijoje – esminės visų lygių vadovaujamos pareigos Lietuvos kariuomenėje: karininkas tarnavo būrio, kuopos, bataliono ir brigados vadu.

Karininko išsilavinimą V.Rupšys įgijo jau nepriklausomoje Lietuvoje. Baigęs Lietuvos karo akademiją (1996 metais), tobulinosi užsienio šalių ir tarptautinėse karinio rengimo institucijose. Jis yra Baltijos gynybos koledžo (Estija, 2006 metai) ir Sausumos kariuomenės karo koledžo (Jungtinės Amerikos Valstijos, 2011 metai) absolventas.

V.Rupšys yra apdovanotas Sausio 13-osios atminimo medaliu, Lietuvos kariuomenės kūrėjų savanorių medaliu, Lietuvos kariuomenės medaliais „Už pasižymėjimą“ ir „Už nuopelnus“ bei kitais apdovanojimais.

Už ypatingus nuopelnus Vokietijos ginkluotosioms pajėgoms pernai V.Rupšys apdovanotas Vokietijos Federacinės Respublikos gynybos ministro Bundesvero auksiniu garbės kryžiumi.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius