Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 02 05

Seimas palaimino ministerijų vadovybės pertvarką (atnaujinta 14.40 val.)

Seimas ketvirtadienį uždegė žalią šviesą ministerijų vadovybės pertvarkai.
Seime
Seime / Redo Vilimo/BFL nuotr.

Ketvirtadienį priimtos Vyriausybės įstatymo pataisos numato, kad naikinamos ministerijų valstybės sekretorių ir ministerijų sekretorių pareigybės. Juos pakeis nauji viceministrų etatai ir naujai įkurta ministerijos kanclerio pareigybė.

Už tokį projektą balsavo 79 parlamentarai, prieš buvo 21, 7 susilaikė.

Opozicinės Socialdemokratų partijos frakcijos narys Vytenis Andriukaitis užsiminė, kad priimtas įstatymo pataisas skųs Konstituciniam Teismui.

„Šiais pakeitimais užkertame kelią karjeros pareigūnams pakilti vienu laipteliu. Pasakome, kad aukščiausia, ką gali pasiekti karjeros tarnautojas – departamento vadovo postas. Gerokai sumažiname valstybės tarnautojų motyvaciją. Jeigu siekiame tarnautojų darbo kokybės, nepadarykime šių pareigybių politinėmis“, – ketvirtadienį svarstant įstatymo pataisas kalbėjo kitas socialdemokratas Juozas Olekas.

Konservatorius Edmundas Pupinis teigė, kad tai yra europinis modelis, kai partijos turi prisiimti politinę atsakomybę ne tik Seime, bet ir ministerijose. Jis pareiškė, kad prieštaraudami pataisoms socdemai rūpinasi savo žmonių išsaugojimu ministerijose. „Matyti didžiulis noras išsaugoti savo kuopeles tenai, kurios tik trukdytų, o ne dirbtų“, – sakė valdančiosios daugumos atstovas.

Premjeras Andrius Kubilius anksčiau yra sakęs, kad ministerijų vadovybių formavimo pakeitimai būtini naujai valdžiai įsitvirtinti ir rinkimų pažadams įgyvendinti.

Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos seniūnas Jurgis Razma tvirtino turįs žinių, kad kai kurie ministrai yra nusiteikę viceministrų arba kanclerių pareigas siūlyti dabartiniams ministerijų sekretoriams. Kaip pavyzdį jis nurodė finansų ministrą Algį Šemetą, kuris J.Razmai tvirtino manąs išsaugoti visus dabartinius ministerijos ir valstybės sekretorius.

J.Razma svarstė, kad naujo darbo gali tektis ieškotis maždaug pusei pareigūnų, kurių etatai naikinami.

Pagal priimtas pataisas ministerijų ir ministerijų valstybės sekretorių turėtų nebelikti nuo birželio 30 dienos. Įstatymo projekte buvo numatyta, kad jeigu asmenys, savo noru greičiau pasitrauktų iš pareigų, jiems būtų išmokėta dukart didesnė išeitinė išmoka, negu priklausytų pagal galiojančius įstatymus. Tačiau parlamentaro Tautos prisikėlimo partijos nario Vytauto Kurpuveso siūlymu šios nuostatos atsisakyta.

Numatyta, kad vienoje ministerijoje negali būti daugiau negu keturi viceministrai. Tikslų jų skaičių konkrečioje ministerijoje tvirtins Vyriausybė. Šiuo metu ministerijose dirba po vieną viceministrą.

Steigiama nauja ministerijos kanclerio pareigybė. Tai bus karjeros valstybės tarnautojas, ministerijos administracijos vadovas, pavaldus ministrui.

Priimdamas šias Vyriausybės įstatymo pataisas Seimas ministerijose padidino politinio pasitikėjimo tarnautojų skaičių. Pagal nuo 2002 metų galiojusią tvarką ministerijose dirbę sekretoriai ir valstybės sekretoriai buvo karjeros tarnautojai. Pasikeitus ministrams, jie likdavo savo postuose.

Tuo metu viceministrai yra ministro politinės komandos nariai. Atsistatydinus ar atleidus ministrą iš pareigų, pareigų neteks ir viceministrai.

Tokiu atveju postą išsaugos tik ministerijos kancleris.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius