-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 12 16

Seimas pavedė Valstybės kontrolei įvertinti, ar vykdomi mokytojams duoti pažadai

Seimas pavedė Valstybei kontrolei iki gegužės vidurio įvertinti, ar vykdomi mokytojams duoti pažadai dėl atlyginimų kėlimo, o švietimui skirtos biudžeto lėšos naudojamos racionaliai.
BNS nuotr.
BNS nuotr.

Parlamentas šią savaitę už balsavus 66 parlamentarams ir vienam susilaikius priėmė tokį nutarimo projektą, komitetui sujungus opozicijos ir buvusios švietimo ministrės konservatorės Jurgitos Šiugždinienės pateiktas iniciatyvas. Už projektą daugiausiai balsavo valdantieji konservatoriai, bet jį parėmė ir kai kurie opozicijos atstovai.

Valstybės iki gegužės 15 dienos turi atlikti valstybinį auditą, įvertinant, ar tinkamai švietimo sistemos dalyvių įgyvendinti įsipareigojimai dėl mokytojų ir kitų pedagoginių darbuotojų darbo užmokesčio ir kitų asignavimų racionalaus naudojimo.

Sprendimas priimtas sujungus du projektus, vienu jų per 40 opozicijos atstovų siūlė tokį auditą pavesti Valstybės kontrolei atlikti iki kitų metų vasario 1 dienos. J. Šiugždinienė pasiūlė, kad auditas būtų atliktas iki kitų metų gegužės 15-osios.

Seime gruodį priėmus kitų metų biudžetą buvo dviem etapais pakelti atlyginimai mokytojams: 10 proc. nuo sausio ir panašia proporcija nuo rugsėjo – tiek, kad vidutinė pedagogo alga pasiektų 130 proc. vidutinio šalies darbo užmokesčio.

Su tokiu didinimu sutiko keturios švietimo darbuotojus vienijančios profesinės sąjungos, su Švietimo, mokslo ir sporto ministerija pasirašiusios kolektyvinę sutartį, tačiau Andriaus Navicko vadovaujama Lietuvos švietimo darbuotojų profesinė sąjunga (LŠDPS) algas ragino kelti po 15 proc. ir iki biudžeto priėmimo su pertraukomis streikavo.

Kitų metų biudžete švietimui skirta 3,842 mlrd. eurų – papildomai 540 mln. eurų, palyginti su 3,3 mlrd. eurų finansavimu 2023-iaisiais, ir didžiausia dalis augančių išlaidų tenka švietimo susitarimo įgyvendinimui, kuriuo keliami atlyginimai mokytojams ir mokslo darbuotojams.

Finansų ministerija skaičiuoja, kad mokytojams, pagal Valstybės duomenų agentūros skelbiamus duomenis, atlyginimas į rankas kitais metais vidutiniškai augs 276 eurais, iš jų 130 eurų – nuo sausio 1 dienos. Dėstytojams ir mokslininkams, atitinkamai, atlyginimas kitais metais augs 440 eurų, iš kurių 140 eurų – nuo sausio 1 dienos. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius