Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2018 09 18 /15:59

Seimas po pateikimo pritarė pataisoms, kurios leistų sumažinti notarų ir antstolių įkainius

Antradienį teisingumo ministras Elvinas Jankevičius Seimui pateikė Notariato įstatymo ir Antstolių įstatymo pataisas, pagal kurias notarų ir antstolių įkainių nebereikėtų derinti su visus notarus ir antstolius vienijančiais Lietuvos notarų rūmais ir Lietuvos antstolių rūmais.
Seimo plenarinis posėdis
Seimo plenarinis posėdis / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Už Antstolių įstatymo pataisas balsavo 86 Seimo nariai, 7 susilaikė.

Tarp susilaikiusių – 6 Liberalų sąjūdžio frakcijos nariai ir šią frakciją palikęs ir dabar Mišrioje Seimo narių grupėje dirbantis Gintaras Steponavičius.

Balsuojant dėl pataisų, liečiančių notarus, G.Steponavičius vienintelis balsavo prieš, dėl jų susilaikė liberalai ir socialdarbietė Rimantė Šalaševičiūtė.

Šios pataisos kartu su notarų įkainių klausimu į Seimo posėdžių salę grįš po to, kai juos apsvarstys Seimo Teisės ir teisėtvarkos ir Biudžeto ir finansų komitetai.

Įstatymų projektuose paliekama prievolė įkainius Teisingumo ministerijai derinti su finansų ministru.

E.Jankevičius Seimo narių prašė suteikti Seimo įrankį mažinti notarų ir antstolių kainas.

Konservatorius Edmundas Pupinis jo klausė, ar tokio įstatymo pakaks, kad įkainiai mažėtų. Ministras sakė, kad po įstatymo priėmimo Teisingumo ministerija derintų naujus įkainius su Finansų ministerija ir jie tikrai būtų sumažinti.

Leonardas Talmontas klausė, ar nebūtų gerai nustatyti įstatymu maksimalų įkainio procentą, kaip siūlo prezidentė. E.Jankevičius sakė, kad šis klausimas svarstytinas. Prezidentė Dalia Grybauskaitė neseniai registravo pataisas dėl antstolių atlyginimų, numatant, kad jis neviršytų 15 proc. nuo išieškotos sumos.

„Valstietis“ Valius Ąžuolas klausė, kodėl antstoliai labai dažnai piktnaudžiauja. „Antstolių procesinius veiksmus prižiūri teismas, o neprocesinius – teisingumo ministerija ir Antstolių rūmai. Didžiausia bausmė yra pašalinimas iš pareigų“, – teigė ministras.

Socialdemokratas Julius Sabatauskas teiravosi, ar nereikėtų nustatyti minimalią sumą, kuri nebūtų neišieškoma. Ministras sutiko, kad galima diskutuoti dėl to, o įstatymo projektas bus tobulinamas jį svarstant komitetuose.

E.Jankevičius sakė, kad taip pat planuojama mažinti antstolių būtinąsias išlaidas.

Siūlo algas skelbti viešai

D.Grybauskaitė taip pat siekia, kad antstolių algos turi būti skelbiamos viešai.

Pataisomis siekiama įteisinti privalomą skolininko informavimą, draudimą kreditoriui samdyti skirtingus antstolius dėl to paties skolininko ir viešai skelbiamas antstolių algas. Taip pat įstatymu griežtinami antstolių nepriekaištingos reputacijos reikalavimai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius