-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Seimas pradėjo priešpaskutinę šios kadencijos sesiją, daugiausia dėmesio žada saugumui

Parlamentarai sekmadienį pradėjo priešpaskutinę šios kadencijos sesiją, daugiausia dėmesio žada skirti saugumo ir gynybos klausimams.
Seimo pavasario sesijos pradžia
Seimo pavasario sesijos pradžia / Lukas Balandis / BNS nuotr.

„Šiuo senų grėsmių ir naujų iššūkių pasaulyje turime veikti ir drąsiai, ir apdairiai. Privalome pasirinkti tinkamus prioritetus, tarp kurių visokeriopas valstybingumo, nacionalinio saugumo stiprinimas turėtų būti svarbiausias“, – pradėdama pavasario sesiją sakė Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen.

„Šioje sesijoje matysime ne vieną iniciatyvą, susijusią su nacionalinio saugumo reikalais, tarp jų – ekonominiu, energetiniu saugumu, užtikrinančiu stabilų šalies ūkio vystymąsi“, – teigė ji.

Prezidento Gitano Nausėdos perduotame sveikinime teigta, kad geopolitinis kontekstas neišvengiamai turės įtakos parlamento darbui.

„Diskusijos dėl šalies, regiono ir pasaulio saugumo bei atitinkamų sprendimų paieškos ir toliau išliks mūsų darbo leitmotyvas. Girdžiu ir sveikinu Seimo apsisprendimą skirti šiems klausimams deramą dėmesį. Tikiuosi, pavasario sesija bus darbinga, o klausimų turinys nepaskęs politinių agitacijų triukšme“, – teigė valstybės vadovas.

„Kartu kviečiu nepamiršti, kad šalies saugumas užtikrinamas ne tik kietomis atgrasymo priemonėmis, bet taip pat grindžiamas piliečių noru ir pasirengimu ginti savo laisvę. Todėl dėmesys socialinei atskirčiai, oriai senatvei, įtraukiančiam ir kokybiškam švietimui bei ilgą laiką deramo dėmesio nesulaukusioms sritims, tokioms kaip susisiekimo infrastruktūra, turi taip pat išlikti mūsų dėmesio centre“, – pridūrė jis.

Premjerė Ingrida Šimonytė sakė, kad Vyriausybė Seimo pavasario sesijai planuoja teikti svarstyti 89 teisės aktų projektų paketus. Dalis jų jau pradėti svarstyti, dalis – dar neparengti.

„Be galo svarbi diskusijų dimensija bus saugumas plačiąja prasme, ne tik krašto gynyba, bet ir kiti aspektai“, – teigė ji.

Premjerė priminė, kad reikia priimti jau pateiktą šaukimo į privalomąją karo tarnybą sistemos pertvarką, pratęsti nacionalines sankcijas Rusijos ir Baltarusijos piliečiams. Anot jos, Vyriausybė planuoja parengti naujos redakcijos Kibernetinio saugumo įstatymo projektą, taip pat siūlys pratęsti rusiškų ir baltarusiškų televizijos kanalų retransliacijos draudimą, žada pateikti Civilinės saugos stiprinimo ir plėtros programą.

Pasak I.Šimonytės, svarbi saugumo dalis yra energetinė nepriklausomybė, todėl ketinama pateikti energetinės nepriklausomybės darbotvarkę.

„Joje bus siekiama užfiksuoti naujus, dar ambicingesnius tikslus – iki 2050 metų pasigaminti 100 proc. švarios energijos ir tapti visiškai energetiškai nepriklausoma valstybe, kartu užtikrinant energetikos išteklių prieinamumą vartotojams, saugią ir patikimą infrastruktūrą ir kuriant naują energetikos pramonę Lietuvoje“, – tvirtino Vyriausybės vadovė.

Per pavasario sesiją planuojama surengti 54 posėdžius. Iš jų keturi bus skirti opozicinių frakcijų darbotvarkėms.

Pagal Konstituciją, pavasario sesija trunka nuo kovo 10 iki birželio 30 dienos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius