Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 11 03

Seimas pradėjo svarstyti LAT ir Apeliacinio teismo skyrių vadovų kandidatūras

Parlamentarai ketvirtadienį pradėjo svarstyti prezidento teikiamus kandidatus į abiejų Lietuvos Aukščiausiojo Teismo (LAT) skyrių bei Lietuvos apeliacinio teismo Baudžiamųjų bylų skyriaus pirmininkus.
Lietuvos Aukščiausiasis Teismas
Lietuvos Aukščiausiasis Teismas / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Gitanas Nausėda siūlo LAT Civilinių bylų skyriaus pirmininke skirti Danguolę Bublienę, Baudžiamųjų bylų skyriaus vadove – Gabrielę Juodkaitę-Granskienę, Apeliacinio teismo Baudžiamųjų bylų skyriaus pirmininku – Ernestą Rimšelį.

Pristatydamas kandidatus prezidento vyriausiasis patarėjas teisės klausimais Andrius Kabišaitis teigė, kad šie teisėjai yra patyrę, kompetentingi, kvalifikuoti specialistai, Teisėjų veiklos vertinimo komisija juos yra įvertinusi puikiai.

D.Bublienė teisininkės karjerą pradėjo 1994 metais. Dar būdama ketvirto kurso studente, ji įsidarbino Teisingumo ministerijos Įstatymų departamente. Aukščiausiajame Teisme ji dirba nuo 2017 metų, taip pat yra Vilniaus universiteto Civilinės teisės ir proceso katedros docentė.

Kandidatė Seime akcentavo trijų valdžių – įstatymų leidžiamosios, vykdomosios ir teismų – atskyrimo reikšmę ir nuoseklaus darbo kartu būtinybę.

„Būtent teismų nepriklausomumo aspektu šiandien mes diskutuojame ir teisėjų atlyginimų, teismų valdžios finansavimo klausimais. (...) Tik visų trijų valdžių bendradarbiavimas, o ne konkurencija, ne susipriešinimas leis išspręsti šias ir kitas visuomenei rūpimas problemas“, – tvirtino D.Bublienė.

G.Juodkaitė-Granskienė LAT teisėja yra nuo 2017-ųjų, anksčiau ji dirbo Lietuvos teismo ekspertizės centre, nuo 1997 metų iki šiol yra Vilniaus universiteto Teisės fakulteto Baudžiamosios justicijos katedros docentė.

Kandidatė sakė, kad jos veiklos daugialypiškumas – praktinis teisėjos ir mokslinis pedagoginis darbas – leidžia gilinti kvalifikaciją, kompetenciją, susipažinti su užsienio patirtimi, o darbas vadovaujant Teismo ekspertizės centrui turi panašumo su vadovavimu LAT skyriui.

E.Rimšelis Apeliaciniame teisme pradėjo dirbti būdamas ketvirtojo kurso studentu, 1999 metais, buvo šio teismo konsultantu, 2009–2014 metais dirbo prezidentės Dalios Grybauskaitės patarėju teisės klausimais, dvejus metus advokatavo, o 2016 metais pradėjo dirbti Vilniaus apygardos teisme, Baudžiamųjų bylų skyriuje, 2019 metais paskirtas Apeliacinio teismo teisėju.

Ketvirtadienį kalbėdamas Seime jis atkreipė dėmesį į didelį teisėjų darbo krūvį ir užsiminė apie būtinybę trumpinti bylų nagrinėjimo trukmę.

„Šiandien teismams turbūt viena didžiausių problemų, su kuria susiduriame ir kur turėtume pasistiebti, tai yra bylų nagrinėjimo trukmė. Daug metų bandome susidoroti su šiuo iššūkiu, bet matome, kad bylos vis sudėtingėja, procesai toliau klimpsta ir neperžengiame tos ribos, kai galėtume drąsiai sakyti, kad patenkinome žmonių ir tautos interesus ne tik į sąžiningą, bet ir greitą teisingumą“, – sakė E.Rimšelis.

Toliau šias kandidatūras svarstys Seimo Teisės ir teisėtvarkos komitetas bei parlamentinės frakcijos.

LAT skyrių pirmininkus prezidento teikimu skiria Seimas, Apeliacinio teismo – prezidentas Seimo pritarimu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius