Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 03 09

Seimas pradės naują sesiją: be reformų, bet su užmojais keisti Konstituciją, kaip nors įteisinti partnerystę

Trečiadienį Seimas rinksis į „gyvą“ posėdį ir pradės pavasario sesiją. Per ją planuojama įteisinti lyčiai neutralią partnerystę, priimti Tautinių mažumų, taisyti Alkoholio kontrolės įstatymus, bus bandoma keisti Konstituciją. Šešios įstatyminės iniciatyvos atkeliaus iš prezidentūros. Bent vieną jų parlamentarai vertina skeptiškai. Tikėtina, dėl partnerystės įstatymo Seime vyks nuožmios diskusijos, nesutariama ir dėl to, ar toliau reikėtų posėdžiauti nuotoliniu būdu. Kai kas svarsto, gal nieko nelaukiant vertėtų nuo COVID-19 paskiepyti Seimo narius.
Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė, Algirdas Sysas, Ieva Pakarklytė, Aušrinė Norkienė
Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė, Algirdas Sysas, Ieva Pakarklytė, Aušrinė Norkienė / 15min nuotr.

Daugiausia projektų per pavasario sesiją į Seimą ketina atnešti Vyriausybė.

„Šiuo metu svarbiausias prioritetas – toliau užtikrinti tinkamą pandemijos valdymą bei jos žalingų padarinių sumažinimą visose viešojo sektoriaus srityse ir pasirengti tinkamai įgyvendinti svarbiausius mūsų valstybės pažangos prioritetus, kurie yra apibrėžti Seimo patvirtintoje XVIII Vyriausybės programoje“, – rašoma Seimo pavasario sesijos darbų programos projekte.

Svarstys Piliečių rengimo pasipriešinimui strategiją

Per pavasario sesiją Seimas turėtų svarstyti Vyriausybės peržiūrėtą, ir atsižvelgiant į COVID-19 pandemijos padarinius, pataisytą valstybės biudžetą.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Biudžetas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Biudžetas

Taip pat – pataisas dėl statybininkų tapatybės nustatymo kortelės taikymo, smurto artimoje aplinkoje – planuojama įtvirtinti naujas apsaugos priemones.

Seimo darbotvarkėje – ir plačiai komitetuose apsvarstytas Pluoštinių kanapių įstatymo projektas, kuriuo siūloma plėsti šių augalų naudojimo galimybes, pataisos dėl gyvūnų teisių apsaugos, kompensuojamų vaistų pasirinkimo.

Ketinama keisti konstitucinį Referendumo įstatymą, Sporto rėmimo fondo modelį, priimti Tautinių mažumų įstatymą ir taip sudaryti sąlygas tautinių mažumų papročių, kultūrinio ir kalbinio identiteto puoselėjimui, užtikrinti sąlygas žurnalistams prieiti prie valstybės informacinių duomenų.

Taip pat – patvirtinti Piliečių rengimo pilietiniam pasipriešinimui strategiją.

Keturi siūlymai keisti Konstituciją

Seimui teks apsispręsti, ar verta keisti Konstituciją: Teisės ir teisėtvarkos komitetas siūlo leisti per apkaltą pašalintiems asmenims po dešimties metų pertraukos kandidatuoti į parlamentą, opoziciniai „darbiečiai“ – drausti Seimo nariams būti ir ministrais, valdantieji iš Liberalų sąjūdžio – leisti į Seimą kandidatuoti nuo 21-erių, Mišri Seimo narių grupė – keisti Konstitucijos straipsnį dėl Seimo narių skaičiaus.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Konstitucija
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Konstitucija

Planų taisyti Alkoholio kontrolės įstatymą turi tiek atstovai iš Mišrios Seimo narių grupės, tiek valdančioji Laisvės partija.

Valdančioji Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai (TS-LKD) siūlo priimti Komunizmo aukų atminimo muziejaus įstatymą, Laisvės partija ir Liberalų sąjūdis – skirtingus Pagalbinio apvaisinimo įstatymo projektus.

„Valstiečiai“ ateis su alternatyva partnerystei

Valdančioji Laisvės partija ir opozicijoje dirbantys „valstiečiai“ skirtingai mato, kaip reikėtų sureguliuoti partnerystę.

„Mūsų projektas – alternatyva ruošiamam, bent aš taip suprantu. <...> Visi suprantam, kad tai reikia įteisinti, bet kokia forma tai bus atlikta, manau, tą ir pamatysime šio Seimo pavasario sesijoje“, – apie „valstiečių“ parengtas pataisas dėl bendro gyvenimo 15min komentavo frakcijos seniūnė Aušrinė Norkienė.

Ji stebėjosi, kodėl valdantieji savo pataisų dėl partnerystės dar neregistravo, nors joms esą jau prašo opozicijos palaikymo.

Mes netgi frakcijoje nekalbėjome apie šį projektą, kadangi jis nėra registruotas.

„Vakar pati girdėjau Seimo pirmininkę kalbant apie Partnerystės įstatymą, tikisi opozicijos palaikymo, ir dalies „valstiečių“. Man keista ta kalba. Mes netgi frakcijoje nekalbėjome apie šį projektą, kadangi jis nėra registruotas, mes net nežinom, kas bus siūloma.

Kaip mes galime remti tai, kai nežinome, į ką tai išvirs“, – klausė A.Norkienė.

A.Norkienė: mūsų prioritetai kiti

Paklausta, ar Partnerystės įstatymas, jos nuomone, ir sukels daugiausia ginčų bei diskusijų Seime, politikė atsakė, jog diskutuojama bus dėl prioritetų – esą „valstiečiai“ juos mato visai kitus.

„Mes šiek tiek matome kitus prioritetus. Diskusijas įžiebs prioritetų skirtingas matymas, todėl diskusija gali būti aštresnė.

Mūsų prioritetai – socialinė gerovė ir atskirties mažinimas, ir mes kovo 10 dienai į darbotvarkę jau siūlome įtraukti Užimtumo įstatymo pataisas, kuriose numatytos pokarantininės priemonės žmonėms“, – komentavo A.Norkienė.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Aušrinė Norkienė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Aušrinė Norkienė

Ar „valstiečiai“ rems kokias nors valdančiųjų iniciatyvas, kol kas neaišku.

„Frakcijoje dar nekalbėjome, posėdis bus, šnekėsime. Mes dabar turime pasianalizavę savo projektus“, – teigė frakcijos seniūnė.

Matymas dėl nuotolinio darbo išsiskiria

O kaip „valstiečiai“ norėtų toliau dirbti Seime – posėdžių salėje „gyvai“ ar nuotoliniu būdu, kurį pastaruoju metu teko rinktis dėl COVID-19 pandemijos?

A.Norkienė teigė, kad frakcijoje šiuo klausimu nuomonės išsiskiria, bet daugiau nusiteikusių dirbti „gyvai“.

Nuotoliniu ne viskas yra taip sklandu.

„Mes už tai, kad galėtume dirbti salėje, įprastu būdu, nes nuotoliniu ne viskas yra taip sklandu. Aišku, ekstremaliomis sąlygomis – taip, galima padaryti, mes suprantam tą būtinybę, bet gyvas posėdis yra kokybiškesnis“, – komentavo ji.

Laisvės frakcijos seniūnė Ieva Pakarklytė išsakė visiškai skirtingą nuomonę. Esą, solidarizuojantis su visa visuomene ir įvertinant riziką, kad 141 žmogaus susėdimas salėje – „rimtas renginys“, ir toliau reikėtų posėdžiauti nuotoliniu būdu.

„Sprendimą, kad bent jau artimiausią mėnesį dar posėdžiai turėtų vykti nuotoliniu būdu, palaikome ir ne tik palaikome, bet ir primygtinai siūlome“, – 15min komentavo ji.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Ieva Pakarklytė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Ieva Pakarklytė

I.Pakarklytė: „valstiečių“ siūlymas – neorus

Laisvas frakcijai, pasak politikės, svarbiausia, kad Seimas per šią sesiją dekriminalizuotų nedidelio kiekio narkotinių medžiagų turėjimą, įteisintų privalomą augintinių ženklinimą, dar kartą inicijuotų referendumą dėl daugybinės pilietybės, priimtų projektus dėl medikamentinio nėštumo nutraukimo, dėl amžino embrionų šaldymo, įteisintų partnerystės institutą.

I.Pakarklytė tikino, kad siūlymui įteisinti lyčiai neutralią partnerystę Seime siekiama kuo platesnės paramos.

„Valstiečių“ iniciatyvą – kaip alternatyvą partnerystei – ji sukritikavo.

„Tai nėra alternatyva. Sutarčių knyga Civiliniame kodekse yra apie ūkio subjektų sutartis. <...> Akivaizdu, kad žmonių meilės santykių įteisinimui, ne verslo santykių, tai absoliučiai nėra tinkama forma. Tai yra nepagarbu, neoru“, – komentavo I.Pakarklytė.

A.Sysas: daug pataisų dar neregistruota

Opozicijoje veikiantys socialdemokratai, pasak frakcijos seniūno Algirdo Syso, dar neapsisprendė, kurį siūlymą dėl partnerystės palaikys – teikiamą liberalų ar „valstiečių“.

„[Sprendimo] dar neturim, bet pačią idėją palaikom, kad Partnerystės įstatymas turi būti. Bet žinant, kokių pažiūrų yra „valstiečiai“, vargu bau, ar mums tai (ką jie teikia – 15min) priimtina būtų“, – svarstė A.Sysas.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Algirdas Sysas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Algirdas Sysas

Apie valdančiųjų teikiamus įstatymo projektus socialdemokratų frakcija, anot jo, dar nediskutavo, tad ar ką nors iš jų palaikys, neaišku.

„Dar apie tai labai stipriai nediskutavom, <...> žiūrėsim ką jie siūlo. Labai daug įstatymų neregistruotų, yra tik pavadinimai“, – pažymėjo Seimo Lietuvos socialdemokratų partijos frakcijos seniūnas.

Tiesa, jis pasigedo valdžios noro vykdyti mokesčių reformą.

Pasigenda siūlymų dėl mokesčių

„Mokesčių srity visiškas štilis. Aš nežinau, kaip jie tą gerovę kurs – nebent tik sau atskirai su tokiais įstatymais ir tiksliau mokestinės reformos nedarymu.

Turim 7 proc. deficitą. Aš nesuprantu, kaip jie kitų metų biudžetą tvarkys. Jeigu dabar augimo nebus, mokesčių reformos nebus, pereisim prie išmokų mažinimo, nes pajamų nebus, skolintis dar papildomai nelabai išeis“, – kalbėjo A.Sysas.

Jeigu dabar augimo nebus, mokesčių reformos nebus, pereisim prie išmokų mažinimo.

Toliau dirbti jis teigė norintis „gyvai“ Seimo posėdžių salėje.

„Esu nuotolinio posėdžio priešininkas, nes darbo kokybė krenta, normaliai padiskutuoti negalima, užduoti klausimo negalima. Vienas namuose į sieną kalbi – rezultatas maždaug panašaus lygio“, – teigė jis ir ragino kuo greičiau grįžti prie įprasto darbo.

Siūlo vakcinuoti Seimo narius

Kad tai įvyktų, jo manymu, Seimo narius galima būtų paskiepyti nuo COVID-19.

„Paskiepykite mus visus „AstraZeneca“ vakcina, kurios tauta nelabai nori, kad mes galėtume dirbti. Tai yra žymiai pigiau, nei kas savaitę vieną kartą, ar du kartus, daryti testą, kuris kainuoja 80 eurų. Jeigu 80 proc. Seimo darosi, galite paskaičiuoti, kiek tai mokesčių mokėtojams kainuoja“, – teigė A.Sysas.

Paskiepykite mus visus „AstraZeneca“ vakcina.

„Scanpix“ nuotr./Vakcinos nuo COVID-19
„Scanpix“ nuotr./Vakcinos nuo COVID-19

Pažymėjus, kad dėl to sveikatos apsaugos ministrui reikėtų keisti skiepijimo prioriteto tvarką ir Seimo narius kelti į sąrašo viršų, A.Sysas suabejojo, ar to reikėtų.

„Nežinau. Čia yra geros valios susitarimo klausimas. <...> Čia ne privilegijos klausimas. Čia darbo kokybės klausimas“, – komentavo jis.

R.Morkūnaitė-Mikulėnienė: reformų kol kas nebus

Seimo TS-LKD frakcijos seniūnė Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė sutiko, kad dirbant nuotoliniu būdu Seimo posėdžiai ir procedūros išsitęsia, bet taip esą saugiau.

„Galvojant apie saugumą, tai pasiteisina“, – sakė ji, nors pažymėjo, kad frakcija Seimo nuotolinio darbo klausimo dabar, kai sergamumas COVID-19 sumažėjęs, neaptarė.

Seimo pavasario darbų programa, konservatorės matymu, yra orientuota į esamų teisės aktų peržiūrą.

Reformų ar pertvarkų, pasak jos, tikėtis nereikėtų.

„Darbų programa yra orientuota į peržiūrą, kas ne visiškai veikia, ką reikėtų pašvarinti, patvarkyti. Bet pirmiausia dėmesys yra skirtas pandemijos suvaldymui.

Strimgalviais nelekiam į vienokias ar kitokias pertvarkas.

Taip, galbūt žmonės tikėjosi pertvarkų, reformų, <...> tačiau šioje sesijoje to nebus. Mano galva, tai svarbu pažymėti. Strimgalviais nelekiam į vienokias ar kitokias pertvarkas.

Kaip ir žadėjome prieš rinkimus, tarsimės su žmonėmis, įvairiomis asociacijomis, suinteresuotais asmenimis“, – pasakojo R.Morkūnaitė-Mikulėnienė.

Iniciatyva dėl Komunizmo aukų atminimo muziejaus

Pasak jos, vienas svarbiausių šios sesijos darbų – „nuosavų išteklių planas“.

„Iniciatyva, kurią reikia patvirtinti, ratifikuoti Seime, kad Europos Sąjunga galėtų pradėti skolintis pinigus ir juos vėliau paskirstyti krizės įveikimui visoje Europos Sąjungoje“, – teigė politikė.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė

Siekiant „išsivaduoti iš komunizmo ideologijos“, TS-LKD, pasak jos, taip pat siūlys priimti įstatymą dėl Komunizmo aukų atminimo muziejaus.

„Mūsų frakcija norėtų kalbėti ir apie istorinės atminties iniciatyvas, tai, kas svarbu propagandos erdvėje arba kovoje su dezinformacija siekiant iškraipyti mūsų istoriją“, – komentavo R.Morkūnaitė-Mikulėnienė.

Nors valdantieji pranešė, jog šioje Seimo sesijoje nesiims jokių mokestinių lengvatų siūlymų, prezidentas Gitanas Nausėda pasiūlė keisti Pelno mokesčio įstatymą ir pelno mokesčio lengvatą pritaikyti atlyginimus keliančioms įmonėms.

Ar pritars prezidento iniciatyvai, dar nežino

Tai – vienas iš šešių šalies vadovo Seimui pateiktų siūlymų.

Ar jis sulauks pakankamos parlamentarų paramos ir bus patvirtintas, kol kas neaišku.

15min kalbinti parlamentarai iniciatyvą vertina skeptiškai.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Gitanas Nausėda
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Gitanas Nausėda

„Valstiečiai“, pasak A.Norkienės, apie pelno mokesčio lengvatą tam tikroms įmonėms su prezidento patarėjais diskutavo viename iš frakcijos posėdžių.

„Galėjome užduoti klausimus, išgirdome atsakymus, bet galutinio sprendimo neturime. Manau, susirinkę trečiadienį bendrą frakcijos sprendimą galbūt ir priimsim. Nuomonių buvo įvairių“, – teigė A.Norkienė.

Seimo Laisvės frakcija, pasak jos seniūnės I.Pakarklytės, kol kas išvis apie tai nekalbėjo.

Mokesčių keitimai turėtų būti planuojami iš anksto ir žiūrima kompleksiškai.

„Mes frakcijoje dar nediskutavome, tai vieningos frakcijos pozicijos pasakyti negalėčiau. Bet mokesčių keitimai turėtų būti planuojami iš anksto ir žiūrima kompleksiškai“, – pažymėjo I.Pakarklytė.

Nesupranta, kaip siūlymas dera su gerove

„Frakcijos nuomonės nebuvo“, – tą patį sakė ir A.Sysas.

„Aš į prezidento siūlymą dėl pelno mokesčio mažinimo įmonėms, kurios moka didesnį darbo užmokestį, skeptiškai žiūriu. Lietuvoje, lyginant su Europos Sąjunga, ir taip pelno mokesčio surenkama perpus mažiau. <...> Nesuprantu, kaip čia su ta gerove. Iš kur paimsim pinigus, jeigu pelno mokestį mažiname, kuris ir taip mažas“, – komentavo jis.

Iš kur paimsim pinigus, jeigu pelno mokestį mažiname, kuris ir taip mažas.

R.Morkūnaitė-Mikulėnienė teigė, kad mokestinės iniciatyvos Seimą turėtų pasiekti viename pakete: „Reikia kalbėti apie kompleksinį, sutelktą požiūrį. Nesiimsiu vertinti, ar prezidento siūlymas geras, ar blogas, bet, man atrodo, jeigu mes kalbame apie mokesčius, viskas turi eiti viename pakete, suprantant, kokie yra valstybės poreikiai.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius