Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 07 10

Seimas priėmė pataisas dėl didesnės žurnalisto šaltinio apsaugos

Seimas ketvirtadienį priėmė įstatymų pataisas, kurios užtikrins didesnę žurnalisto informacijos šaltinio apsaugą.
Cenzūra
Žiniasklaida / 123rf nuotr.

Pagal pataisas, kurias pateikė prezidentė Dalia Grybauskaitė, teismas žurnalistą įpareigoti atskleisti informacijos šaltinį galės tik prieš tai surengęs teismo posėdį, kuriame išklausys jo argumentus. Šiuo metu gavęs prokuroro kreipimąsi teisėjas tokį sprendimą priima nerengdamas posėdžio.

Teismas žurnalistą įpareigoti atskleisti informacijos šaltinį galės tik prieš tai surengęs teismo posėdį, kuriame išklausys jo argumentus

Įstatyme taip pat atskirai įtvirtinama, jog iš žurnalisto atskleisti šaltinį gali būti reikalaujama tik tada, „kai kitomis priemonėmis atskleisti informacijos šaltinio nėra galimybės arba jos jau yra išnaudotos“. Tokius reikalavimus savo išaiškinimuose yra pateikę Lietuvos Konstitucinis Teismas ir Europos Žmogaus Teisių Teismas.

Pataisas prezidentė pateikė reaguodama į teisėsaugos veiksmus prieš naujienų agentūros BNS  žurnalistus, tiriant galimą valstybės paslapties atskleidimą.

D.Grybauskaitė pasveikino pataisų priėmimą, sakydama, kad šie sprendimai sustiprins Lietuvos žiniasklaidos laisvę, demokratiją ir pagarbą žmogaus teisėms.

„Teisėsauga turi pradėti dirbti europietiškai, žmogaus teisės ir laisvės turi būti ginamos ne represinėmis priemonėmis. Sovietiniai baudžiamojo persekiojimo metodai žemina Lietuvą ir yra netoleruotini demokratinėje teisinėje valstybėje. Todėl pagarba žmogaus teisėms turi tapti teisėsaugos ir kitų valstybės institucijų prioritetu“, – pranešime spaudai teigė prezidentė.

Prezidentūros pranešime spaudai pažymima, kad „bet kokie procesinės prievartos veiksmai – kratos, poėmiai, telefoninių pokalbių pasiklausymas, slaptas sekimas, kurie varžo žiniasklaidos laisvę ir ypač suvaržo žmogaus teises, galės būti atlikti tik dėl visuomenei gyvybiškai svarbių aplinkybių ir tik tuomet, kai informacijos šaltinio paslapties atskleidimas sukels aiškiai mažesnę žalą nei ta, kuri ištiktų to nepadarius“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius