Tiesiogiai

Tiesiogiai po gaisro Paneriuose: ugniagesių vado ir oro užterštumo tyrėjų komentaraiTiesiogiai po gaisro Paneriuose: ugniagesių vado ir oro užterštumo tyrėjų komentarai

2012 10 17

Seimas priėmė Žvalgybos įstatymo pakeitimus

Seimas plenariniame posėdyje priėmė Žvalgybos įstatymo (projektas Nr. XIP-3552(5) ir lydimųjų teisės aktų pakeitimus, kuriais naujai reglamentuojami žvalgybos institucijų veiklos teisiniai pagrindai, uždaviniai, veiklos sritys ir principai, teisės ir pareigos, struktūra, veiklos kontrolės pagrindai ir būdai, taip pat nustatomas žvalgybos pareigūnų statusas, tarnybos eiga, tarnybinė atsakomybė, tarnybinis atlyginimas, socialinės ir kitos garantijos.
Žiūronai
Žiūronai / SXC nuotr.

Už naują Žvalgybos įstatymo redakciją balsavo 63 Seimo nariai, prieš balsavusių nebuvo, susilaikė 16 parlamentarų. Pagal priimtas nuostatas žvalgyba ir kontržvalgyba bus atribojama nuo žvalgybą vykdančioms institucijoms nebūdingos nusikalstamų veikų tyrimo veiklos. Įstatyme įtvirtinama, kad pagrindinis žvalgybos institucijų veiklos tikslas yra stiprinti Lietuvos Respublikos nacionalinį saugumą, renkant informaciją apie rizikos veiksnius, pavojus ir grėsmes, pateikiant ją nacionalinį saugumą užtikrinančioms institucijoms ir šalinant šiuos rizikos veiksnius, pavojus ir grėsmes.

Priimtais teisės akto pakeitimais nustatoma, kad informacijos, vykdant žvalgybą ir kontržvalgybą, rinkimo būdus, kuriais gali būti suvaržomos asmens teisės ar laisvės, sankcionuos apygardų teismai. Pagal motyvuotą apygardos teismo nutartį galės būti atliekami šie veiksmai: elektroninių ryšių tinklais perduodamos informacijos turinio, susirašinėjimo ir kitokio asmens susižinojimo stebėjimas ir fiksavimas, patekimas į asmens būstą, kitokias patalpas ar transporto priemones, jų apžiūra ir fiksavimas, dokumentų ar daiktų paėmimas ar slapta jų apžiūra ir fiksavimas, informacijos apie elektroninių ryšių įvykius gavimas, pinigų, piniginių srautų, vertybinių popierių, elektroninių ir kitų atsiskaitymo būdų, taip pat bet kokių finansinių operacijų stebėjimas ir fiksavimas.

Be to, nutarta nustatyti žvalgybos institucijas, jų teises ir pareigas, finansavimą, reglamentuoti žvalgybos institucijų veiklos kontrolę ir koordinavimą. Žvalgybos institucijų veiklos koordinatoriumi paskirta Valstybės gynimo taryba, parlamentinę kontrolę vykdys Seimo statute nurodytas Seimo komitetas, Vyriausybė kontrolę vykdys pagal Konstitucijos ir įstatymų nustatytą kompetenciją. Skundus dėl žvalgybos pareigūnų veiksmų, pažeidžiančių žmogaus teises ar laisves, tirs ir nagrinės Seimo kontrolieriai.

Žvalgybos institucijos kiekvienais metais turės paskelbti neįslaptintas veiklos ataskaitas ir grėsmių nacionaliniam saugumui vertinimus pagal savo veiklos sritis. Kita informacija visuomenei ar atskiriems asmenims apie žvalgybos institucijų veiklą galės būti teikiama tik žvalgybos institucijos vadovo sprendimu.

Lietuvoje žvalgybos institucijų veiklą vykdo Valstybės saugumo departamentas ir Antrasis operatyvinių tarnybų departamentas prie Krašto apsaugos ministerijos.

Spalio 2 d. Seimas priėmė Kriminalinės žvalgybos įstatymą, kuris nustato teisinius kriminalinės žvalgybos pagrindus ir principus, uždavinius, kriminalinės žvalgybos subjektų teises ir pareigas, kriminalinės žvalgybos tyrimo atlikimą, asmenų dalyvavimą kriminalinėje žvalgyboje, kriminalinės žvalgybos informacijos panaudojimą, taip pat finansavimą, koordinavimą ir kontrolę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius