Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 11 24

Seimas – prieš PVM lengvatų grąžinimą

Seimas nesvarstys socialdemokrato Algirdo Butkevičiaus siūlymo nuo kitų metų pavasario grąžinti dalį pridėtinės vertės mokesčio (PVM) tarifų lengvatų.
Protestas
Protestas prieš tai, kad knygoms netaikomos PVM lengvatos / Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr.

Seimas antradienį po pateikimo nepritarė atitinkamoms Pridėtinės vertės mokesčio įstatymo pataisoms: už balsavo 48 Seimo nariai, prieš – 21, o susilaikė 35 parlamentarai. Tačiau Seimui neužteko balsų pataisas atmesti ir jas grąžino iniciatoriui tobulinti.

A.Butkevičius siūlė 9 proc. PVM tarifą nuo 2010 metų balandžio nustatyti knygoms, laikraščiams, žurnalams, periodiniams leidiniams, vaistams, apgyvendinimo paslaugoms, šviežiai atšaldytai mėsai bei naminių paukščių mėsai, gyvoms, šviežioms ir atšaldytoms žuvims, gyvenamųjų namų statybos, renovacijos, apšiltinimo paslaugoms, už kurias apmokama valstybės ir savivaldybių biudžetų, valstybės teikiamų lengvatinių kreditų ir valstybės specialiųjų fondų lėšomis, šilumai bei karštam vandeniui.

„Plytoms ir cementui taikomas toks pat PVM kaip ir knygoms. Taip neturi būti“, – tvirtino parlamentaras.

Anot A.Butkevičiaus, šių metų biudžetas neteko 322 mln litų dėl PVM tarifo padidinimo mėsai, o jos iš Lenkijos įvežimas į turgavietes padidėjo iki 40 proc.

Jo teigimu, mėsos pardavimai Lietuvoje siekia 1,4 mlrd. litų. „Suvartojimas liko toks pat kaip ir anksčiau, tik žmonės ėmė pirkti pigesnę mėsą ir turguje“, – sakė Seimo narys.

A.Butkevičius prognozavo, kad Seimui sumažinus PVM mėsai, „pirmus du mėnesiu įplaukos į biudžetą sumažėtų, o nuo trečio pradės didėti, nes pradės augti vartojimas“.

Šiuo metu galioja tik kelios laikinos lengvatos – kompensuojamiems vaistams, knygoms, šildymui.

Šilumai ir karštam vandeniui 9 proc. PVM įsigaliojo šį rugsėjį (iki tol buvo 5 proc.) ir yra nustatyta, kad jis bus taikomas iki 2010 metų rugpjūčio 31–osios. Toks pat lengvatinis PVM taip pat nustatytas knygoms, tačiau jo galiojimas turėtų baigtis 2010–ųjų gruodžio pabaigoje.  5 proc. lengvata taikoma kompensuojamiems vaistams

Seimas dviem procentiniais punktais iki 21 proc. PVM tarifą padidino šį rudenį. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius