Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 09 28

Seimas pritarė jūrininkų pajamų mokesčio pakeitimui

Antradienį Seimas pritarė Gyventojų pajamų mokesčio (GPM) įstatymo pakeitimo projektui, pagal kurį jūrininko už darbą laivo reiso metu gautos pajamos, jei jūrininkas per kalendorinius metus buvo reisuose ilgiau kaip 183 paras, bus neapmokestinamos.
Šviežios žuvies bus galima įsigyti tiesiai iš laivų.
Laivai / G.Kubiliūtės nuotr.

Naujos nuostatos įsigalios nuo 2011 metų sausio 1 dienos.

Seimo nario Evaldo Jurkevičiaus iniciatyva, įstatymas buvo svarstomas skubos tvarka. 

Anot politiko, nuo 2004 iki 2009 metų galiojo Gyventojų pajamų mokesčio įstatymo nuostata, kad visų jūrininkų už darbą laive, nekreipiant dėmesio į tai, kurios valstybės laivų registre įregistruotas laivas, gautos pajamos yra neapmokestinamos. 

Tačiau 2008 metų gruodžio mėnesio naktiniuose Seimo posėdžiuose buvo priimtos įstatymų pataisos ir nuo 2009 sausio 1 dienos įsigaliojo GPM įstatymo pakeitimai, pagal kuriuos neapmokestinamomis pajamomis pradėta laikyti jūrininkų už darbą laivo, įregistruoto Europos ekonominės erdvės valstybės laivų registre, reiso metu gautos pajamos.

Dėl šio pakeitimo jūrininkai tapo suskirstyti į dirbančius Europos ekonominės erdvės (EEE) valstybės laivuose ir ne EEE valstybių laivuose – vienų tos pačios profesijos darbuotojų darbo užmokestis tapo neapmokestinamas, kitų – apmokestinamas. 

„Buvo pradėtos taikyti akivaizdžiai skirtingos mokesčių sąlygos tos pačios kategorijos darbuotojams. Kyla abejonių ir dėl to, ar toks GPM reglamentavimas neprieštaravo Lietuvos Respublikos Konstitucijoje įtvirtintam lygiateisiškumo principui“. – teigė Seimo narys E. Jurkevičius.

Antradienį Seime priimtą projektą parengė Seimo jūrinių reikalų ir žuvininkystės komisijos nariai, atsižvelgdami į Lietuvos jūrininkų sąjungos ir kitų jūrinių organizacijų pasiūlymus ir argumentus.

Gyventojų pajamų mokesčio įstatymo pataisos reikšmingos ir Lietuvos – jūrų valstybės įvaizdžiui. Ištaisius užpernai padarytą klaidą, šalies jūrininkai nebus diskriminuojami todėl, kad dirba ne Europos Sąjungos šalių laivuose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius