Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Skaityti apie sportą - taip pat sportas.
Išbandyti
Geras turinys neatostogauja. Prenumerata vos nuo 0,50 Eur/mėn!
Išbandyti
2020 10 01 /14:37

Nuo kitų metų bus draudžiama rūkyti balkonuose ir lauko kavinėse – tam turės būti atskira vieta

Seimas ketvirtadienį nusprendė, kad reikia drausti rūkyti balkonuose nuo kitų metų, jei bent vienas namo gyventojas prieštaraus rūkymui. Beje, tai liečia ne tik cigaretes, nes įstatymu draudžiama rūkyti ne tik tabaką, tabako gaminius, bet ir su tabako gaminiais susijusius gaminius. Rūkyti bus draudžiama ne tik balkonuose, bet ir daug kitų vietų, taip pat – ir lauko kavinėse. Verslininkai turės tam numatyti specialias vietas.
Cigaretė paauglės rankoje
Cigaretė paauglės rankoje / „Fotolia“ nuotr.

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) Tomas Tomilinas posėdyje sakė, kad įstatymas suteiks įrankį žmogui paprašyti kaimyno nerūkyti, nes dabar nerūkantieji yra rūkančiųjų įkaitai.

„Žmonės laukė to sprendimo, šis sprendimas mus jungia, o ne skaldo“, – po balsavimo džiaugėsi „valstietis“.

Jį palaikė 69 Seimo nariai, prieš – 4, o susilaikė 7 parlamentarai.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Aurelijus Veryga
Luko Balandžio / 15min nuotr./Aurelijus Veryga

„Žmogaus teisė į sveikatą yra prigimtinė teisė“, – posėdyje kalbėjo sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga.

Jo teigimu, nemažai publikacijų ir tyrimų įrodę pasyvaus rūkymo žalą, sukeliamas ligas.

„Tai nėra tik nemalonaus kvapo klausimas“, – pabrėžė ministras.

A.Verygos teigimu, šiuo įstatymu nesiekiama kurti visuotinio stebėjimo ir skundimo tvarką, bet suteikti galimybę šeimoms apsaugoti savo artimuosius.

Ministro išklausęs konservatorius Arvydas Anušauskas ironizavo, kad būtų gerai, jog savo žodžius apie sveikatą ministras prisimintų, kai „išbraukia iš sąrašų vaistus, kurie būtini žmonių sveikatai“.

„Šiuo atveju, kadangi priklausau nerūkantiems visą gyvenimą, jūs kalbate gražiai, bet kitais atvejais jūs savo sprendimais žmones įstumiate į kur kas sudėtingesnes situacijas, kur jokie rūkymo draudimai iš jų neišstums“, – kalbėjo konservatorius.

Jis prisipažino, kad jo tėtis rūko ir svarstė, kad kai kurie žmonės negali keisti savo įpročių.

„Manau, kad mes kalbam apie pasekmes, bet ne apie priežastis. Sveiko gyvenimo būdo taip neįdiegsit“, – kalbėjo jis.

Liečia ne tik cigaretes

Tabako gaminių ir su jais susijusių gaminių kontrolės įstatymo pataisomis draudžiama rūkyti ne tik tabaką ar jo gaminius, bet ir visus „su tabako gaminiais susijusius gaminius“.

Kaip rašo BNS, jeigu kaimynai ir neprieštaraus, rūkaliai privalės užtikrinti, kad dūmai nepatektų į kitų namo gyventojų patalpas. Už ženklus apie draudimą rūkyti balkonuose būtų atsakingas pastato administratorius, bendrija arba savivaldybė.

Lauko kavinėse rūkyti bus galima tik specialiose vietose

Seimas pritarė, kad būtų uždrausta rūkyti ir lauke vykstančių sporto varžybų ar kitų renginių metu, dengtose viešojo transporto stotelių vietose, vaikų žaidimo aikštelėse ir vietose, kuriose teikiamos viešojo maitinimo paslaugos aptarnaujant pirkėjus lauko sąlygomis: prie lauke esančių stalų, pavėsinėse, kituose lauko įrenginiuose. Šis draudimas nebūtų taikomas rūkymui skirtose vietose.

123rf.com nuotr./Kavinė Paryžiuje
123rf.com nuotr./Kavinė Paryžiuje

BNS primena, kad Seimas nuo 2014 metų kelis kartus yra atmetęs siūlymus drausti rūkyti balkonuose. Pataisų priešininkai argumentuoja, kad draudimo nebūtų įmanoma įgyvendinti.

Sostinės vicemeras: kaip tą reikės padaryti?

Sostinės vicemeras Valdas Benkunskas ketvirtadienį feisbuke pasišaipė, jog dar siūlytų priimti įstatymą, kad pasaulyje privalo būti taika.

„Vilniuje yra apie 8,5 tūkst. daugiabučių, taigi, kalbame bent jau apie kokius 85 tūkst. balkonų, t.y. individualių atvejų, kuriuos turės kontroliuoti policija ir/ar savivaldybės. Bet kaip tą daryti įstatymo iniciatoriai kažkodėl nutyli. Ar bent kas įsivaizduoja kokia administracinė našta tokiu sprendimu yra sukuriama?“, – feisbuke rašė jis.

Jei ši, vicemero žodžiais, nesąmonė įsigalios, bus dar daugiau kaimynų konfliktų, skundų ir nepasitenkinimo, kad kažkas kažkodėl kažko neužtikrino.

„Sakyčiau puikus pavyzdys, iliustruojantis visą šios Seimo kadencijos teisėkūros kokybę“, – teigė politikas.

R.Tamašunienė: pareigūnai įsikiš kraštutiniais atvejais

Pasak vidaus reikalų ministrės Ritos Tamašunienės, tvarka turės pasirūpinti namų bendrijos, patalpų šeimininkai, pareigūnai įsikiš tik kraštutiniu atveju.

„Pirmuoju etapu pati namų bendrija arba suteiks leidimą rūkyti, arba nesuteiks. (...) Namų administratorius pirmiausia turėtų sureaguoti į kaimynų pasakymą, kad žmogus nesilaiko nustatytų taisyklių. Tuomet yra savivaldybės Viešosios tvarkos skyrius (...) Tik kraštutiniais atvejais bus įsikišama pareigūnų“, – ketvirtadienį per Vyriausybės pusvalandį Seime sakė R.Tamašunienė, kurią cituoja BNS.

Ji teigė, kad policijos pareigūnams jau užkrauta daug funkcijų, todėl jie neturėtų pajėgų reaguoti į visus pranešimus apie galimą rūkymą neleistinoje vietoje.

„Bus sudėlioti algoritmai“, – tvirtino ministrė.

Tikina, kad problemos nėra

Išplatintame pranešime daugiabučių namų savininkų bendrijas ir jų asociacijas, daugiabučius namus administruojančias įmones, vartotojų teises ginančias organizacijas vienijanti nevyriausybinės organizacijos „Lietuvos Būsto rūmai“ teisininkas Rolandas Klimavičius teigia, kad šiuo pakeitimu ieškoma sprendimo problemai, kurios nėra.

„Mes, kaip organizacija, per metus sulaukiame apie tūkstančio skambučių. Gyventojai kreipiasi įvairiais klausimai, fiksuoja problemas, bet nebuvo dar nei vieno skambučio, kad problema būtų balkone rūkantis kaimynas. Gal apskritai tokios problemos nėra, o ją mato tik politikai“, – teigia R. Klimavičius.

Anot jo, daug ką galime reglamentuoti, bet jei nebus žmonių suvokimo, tai jokie teisės aktai nepadės.

„Policijos po langais nepastatysime, kamerų kiekvienam balkonui neįrengsime. O jei kaimynai pradės vieni kitus filmuoti – supykdysime tik kaimynus. Iš esmės nieko nereikia keisti“, – teigia R. Klimavičius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Didžiausiame Bukčių miško parke Vilniuje pasivaikščioti kviečia trys nauji maršrutai
Reklama
„Huawei FreeBuds 6i“ – iki 100 eurų kainuojančios belaidės ausinės
Reklama
Vaikų vasaros atostogoms įsibėgėjant, „Telia Play“ kino rekomendacijos vaikams ir visai šeimai
Reklama
„Įspūdžiai išliko visam gyvenimui“: TV bokštas kviečia pasivaikščioti 170 metrų aukštyje