Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 12 01 /14:19

Seimas pritarė pasiūlymui naująjį darbo kodeksą nukelti iki kitų metų liepos 1 d.

Seimas priėmė svarstyti pataisas, kuriomis siūloma iki 2017 metų liepos 1-osios atidėti kai kurių socialinio modelio, kurio dalis yra Darbo kodeksas, įstatymų įsigaliojimą - tai leistų sutaupyti apie 80 mln. eurų. Už tai, kad Seimas priimtų sprendimą dėl dalies darbo rinkos ir „Sodros“ reformos nuostatų įsigaliojimo ne nuo 2017 metų sausio, o nuo liepos, balsavo 64 Seimo nariai, prieš - 14, o susilaikė 19 parlamentarų.
Flashmobas už naują Darbo kodeksą
Flashmobas už naują Darbo kodeksą / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Prie pataisų Seimas grįš gruodžio 13-ąją, kai gaus komitetų išvadas. Seimas taip pat nutarė dėl siūlomų pakeitimų neprašyti Vyriausybės išvados.

Pakeitimus pristatęs Socialinių reikalų ir darbo komiteto vicepirmininkas „valstietis“ Tomas Tomilinas tikino, kad jie reikalingi siekiant nepradėti reformos nuo socialinio konflikto. Valdančiųjų atstovas tikino, kad taisant kodeksą „darbo santykių liberalizavimas bus išlaikomas“.

„Mūsų noras yra įtraukti kuo daugiau socialinių partnerių į procesą. Dar padiskutuoti tam, kad tą reformą būtų galima vadinti struktūrine reforma. Tam, kad nepradėti reformos nuo socialinio konflikto“, – teigė T.Tomilinas.

Jis pabrėžė, kad socialinio modelio pataisoms įstrigus Trišalėje taryboje, liks galioti jau priimti įstatymai.

„Jeigu nebus pasiektas susitarimas, jeigu bus neadekvatus darbas trišaliame formate, įsigalios tai, kas dabar sukurta. Bet atidedami Darbo kodeksą mes siekiame kelių tikslų. Pirmiausia – grąžinti autoritetą skaidrioms atviroms deryboms dėl darbo sąlygų.

Būtent apie tai daugelį metų svajojo darbdaviai, vertinantys derybas, kontraktus, susitarimus kartais dar labiau negu įstatymą ir liberaliai mąstantys politikai irgi tai vertina labai aiškiai. Norime grąžinti autoritetą deryboms. Tikroms. Ne per komitetus, ne per neskaidrius susitikimus, ne per pataisėles, o trišaliu formatu“, – kalbėjo T.Tomilinas.

Konservatorius Edmundas Pupinis priekaištavo, kad socialiniams partneriams – darbdaviams ir darbuotojams – nesugebant susitarti dėl tų nuostatų, dėl kurių Darbo kodekso įsigaliojimo terminas atidedamas šį kartą, gali būti prašoma dar vieno nukėlimo.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Tomas Tomilinas
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Tomas Tomilinas

T.Tomilinas patikino, kad pensijų indeksavimas nuo 2017 metų sausio bus ir pensijos didės 15 eurų.

Pagal „valstiečių“ Ramūno Karbauskio, Rimo Baškienės ir T.Tomilino bei Socialinių reikalų ir darbo komiteto pirmininko socialdemokrato Algirdo Syso pataisas, be Darbo kodekso įsigaliojimo nukėlimo pusmečiui, taip pat iš Valstybinio socialinio draudimo įstatymo siūloma išbraukti nuostatą, kad iki liepos terminuotoms darbo sutartims nedarbo draudimo įmokos tarifas būtų didinamas dukart.

Taip pat siūloma visiškai atšaukti Seimo anksčiau numatytas „Sodros“ įmokų lubas ir valdžios įsipareigojimą darbdaviams kasmet po 1 procentinį punktą mažinti darbdavio įmoką „Sodrai “, kuri dabar siekia 31 procentą.

Lietuva Europos Komisijos prašo naująjį socialinį modelį pripažinti struktūrine reforma ir su juo susijusioms išlaidoms taikyti išlygą, skaičiuojant 2017 metų viešųjų finansų deficitą. Šios planuojamos išlaidos dabar siekia 243 mln. eurų ir sudaro apie 0,6 proc. prognozuojamo bendrojo vidaus produkto.

Algirdas Butkevičius: stabdyti socialinio modelio įsigaliojimą neišmintinga

Stabdyti socialinio modelio įsigaliojimą, ką siūlo valdančiojoje koalicijos saugumą turintys „valstiečiai“, yra neišmintinga ir neatsakinga, sako laikinasis premjeras Algirdas Butkevičius.

„Tokiam žingsniui, kad stabdyti darbo Darbo kodeksą šiuo metu ir socialinį modelį, aš manau, yra neišmintinga ir neatsakinga. Tas kas yra paruošta ir pateikta – yra įvertinta finansinė situacija dabartinė, taip pat įvertinta, koks poveikis būtų mūsų ekonomikai, pradėjus įgyvendinti šią struktūrinę reformą, koks signalas jau yra pasiųstas investuotojams“, – ketvirtadienį Seime per Vyriausybės valandą pareiškė A.Butkevičius.​

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius