Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2012 04 19

Seimas pritarė prezidentės veto dėl Atliekų tvarkymo įstatymo

Seimas ketvirtadienį pritarė prezidentės veto dėl Atliekų tvarkymo įstatymo pataisų. Įstatymas įsigalios su prezidentės teiktomis pataisomis.
Iki metų pabaigos mieste atsiras dar daugiau spalvotų rūšiavimo konteinerių.
Iki metų pabaigos mieste atsiras dar daugiau spalvotų rūšiavimo konteinerių. / "15min" nuotr.

Už tai, kad prezidentės veto būtų atmestas balsavo tik 30 parlamentarų, kai norint atmesti veto reikia mažiausiai 71 Seimo nario balso.

Balsuojant dėl to, ar priimti įstatymą su prezidentės pataisomis, ar jį svarstyti toliau, 71 Seimo narys pasisakė, kad įstatymas būtų priimtas su prezidentės siūlytomis pataisomis, 6 buvo prieš, 25 parlamentarai susilaikė.
Priėmus prezidentės veto, su gyventojais individualios sutartys dėl šiukšlių išvežimo bus sudaromos tik tais atvejais, kai nebus savivaldybės nustatytos rinkliavos.

Tuo tarpu Seimo Aplinkos komitetas norėjo leisti gyventojams patiems sudarinėti individualias sutartis ir tik tais atvejais, kai tokios sutartys nesudarinėjamos, taikyti rinkliavas.

Be to, prezidentės siūlymu nustatoma, kad atliekos turi būti tvarkomos regioniniu principu.

Šis prezidentės siūlymas, anot Seimo Aplinkos komiteto narių konservatorių, įtvirtins monopolijas ir didins paslaugų kainas.

„Prezidentė yra už monopolio išsaugojimą ir įtvirtinimą. Tai ne žmonių interesų atstovavimas, o monopolistų, kurie nesuinteresuoti mažinti atliekų kiekio – RATC gauna pinigus nuo vartų mokesčio, jie suinteresuoti, kad jis būtų didinamas – kad kuo daugiau atliekų būtų vežama į sąvartynus, kad jos nebūtų rūšiuojamos", – sakė Aurelija Stancikienė.

Komiteto pirmininkas Jonas Šimėnas pažymėjo, kad prezidentė grąžino atliekų tvarkymo vykdymą ir administravimą į vienas rankas, nors tai neatitinka Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) rekomendacijos.

„Prezidentės veto grąžina įstatymą į korupcines sąlygas“, – Seimą tikino J.Šimėnas. Tuo tarpu opozicijos atstovai Seime buvo tikri, kad prezidentė savo veto įstatymą patobulino. Tiesa, jie pripažino, kad įstatymas ir po prezidentės pataisų nėra idealus.

„Aš akivaizdžiai matau, kad komiteto išsakytas mintis reikia ir toliau nagrinėti. Manau, kad šis įstatymas bus vienas populiariausių, kaip alkoholio įstatymas, kurį dar ne kartą taisysime, bet šiandien aš manyčiau, kad nereikėtų priiminėti to įstatymo, kurį vetavo prezidentė. Jos veto reikia pritarti“, – sakė „tvarkietis“ Valentinas Mazuronis.

Primename, kad prezidentės Dalios Grybauskaitės siūlymams dėl Atliekų tvarkymo įstatymo Vyriausybė pirmadienį iš esmės pritarė. Prezidentės nuomonę palaikė ir Aplinkos ministerija.

Šalies vadovė, grąžindama Seimui iš naujo svarstyti pataisas perspėjo, kad jos atveria kelią regioninių atliekų tvarkymo centrų privatizavimui ir monopolio įsigalėjimui atliekų bei sąvartynų tvarkymo versle. Tuo tarpu kai kurie Seimo Aplinkos apsaugos komiteto, kuriame pataisos buvo svarstomos beveik trejus metus, nariai sako, kad šalies vadovė dėl pataisų žalos buvusi suklaidinta.

Seimas kovo viduryje priėmė Atliekų tvarkymo įstatymo pataisas, leidusias gyventojams rinktis, kaip mokėti už atliekų sutvarkymą – rinkliavą ar mokesčius pagal sutartis su savivaldybėmis. Savivaldybės, nustatydamos atliekų tvarkymo paslaugų kainą, būtų turėjusios atsižvelgti į keturis kriterijus: į atliekų turėtojų, gyvenančių viename name, skaičių, į nekilnojamojo turto paskirtį ar jo naudojimo intensyvumą, taip pat į mišrių bei biologiškai skaidžių atliekų kiekį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius