Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 11 15 /16:42

Seimas Ramūnui Karbauskiui sukūrė Kultūros, panaikino Informacinės visuomenės plėtros komitetą

Naujasis Seimas antrą darbo dieną ėmėsi Statuto pataisų: panaikino Informacinės visuomenės plėtros komitetą, įkurė Kultūros komitetą, sumažino Seimo vicepirmininkų skaičių ir atėmė iš jų galimybę naudotis tarnybinius automobilius su vairuotojais. Už Seimo Statuto pataisas balsavo 106 Seimo nariai, prieš 2, 17 parlamentarų susilaikė.
Ramūnas Karbauskis
Ramūnas Karbauskis / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Anksčiau valdantieji siūlė Informacinės visuomenės plėtros komitetą pervadinti Inovacijų ir technologijų komitetu. Tačiau antradienį nutarta komiteto funkcijas tiesiog perduoti Ekonomikos komitetui, o Informacinės visuomenės plėtros komitetą panaikinti. Tokiam siūlymui Seimas pritarė ir komitetas buvo panaikintas.

Buvęs komiteto pirmininkas socialdemokratas Mindaugas Bastys vadino tokį žingsnį nepamatuotu.

„Informacinės technologijos – tai ne namo statymas, kur gali pažiūrėti, ar gerai siena pastatyta, ar blogai. Čia reikalingos ypatingos žinios, todėl priskyrus funkcijas Ekonomikos komitetui, ši sritis kentės“, – sakė jis.

Informacinės technologijos – tai ne namo statymas, kur gali pažiūrėti, ar gerai siena pastatyta, ar blogai. Čia reikalingos ypatingos žinios, todėl priskyrus funkcijas Ekonomikos komitetui, ši sritis kentės, – sako M.Bastys.

Socialdemokratė Irena Šiaulienė apgailestavo, kad Seimas savo darbą pradeda nuo paklydimo. Seimo narė pažymėjo, kad Lietuva dabar dalyvauja kosmoso programose, konservatorius Andrius Kubilius kalba apie žinių visuomenę, tačiau komitetą nori naikinti.

Pasak I.Šiaulienės, šio komiteto darbas neapsiriboja visuomenės informavimo reikalų, bet kartu prižiūri, kaip leidžiami labai dideli valstybės pinigai.

„Upėmis tekės, o ne upeliais“, – gąsdino I.Šiaulienė.

Konservatorius Arvydas Anušauskas atkreipė dėmesį, kad panaikinus komitetą bus mažiau besirūpinančių kibernetiniu saugumu.

Tačiau Tėvynės sąjungos pirmininkas Gabrielius Landsbergis tikino, kad kalbėti apie technologijų plėtrą šiais laikais lygu šnekoms apie rašiklių plėtrą. Pasak jo, technologijos glaudžiai susijusios su ekonomika, todėl būtų logiška komitetus sujungti.

Pats R.Karbauskis tikino, kad siūlymas nepratęsti Informacinės visuomenės plėtros komiteto veiklos yra suderintas Seimo Seniūnų sueigoje, todėl dėl to nebeturėtų kilti ginčų.

Naujas komitetas – R.Karbauskio užgaida?

Taip pat opozicija nemato reikalo atskirti Kultūros komitetą. Jie įtarė, kad šis komitetas kuriamas tik tam, kad Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininkas Ramūnas Karbauskis gautų komiteto vadovo postą.

„Palinkėsiu, kad tai netaptų vienos partijos įtakos kultūros sričiai didinimo įrankiu. Matysime, kaip ten bus iš tikrųjų“, – užsiminė Tėvynės sąjungos atstovas Jurgis Razma.

Liberalas Kęstutis Glaveckas skaičiavo, kad naujo komiteto sukūrimas kainuos apie 40 tūkst. eurų per metus. Konservatorių skaičiavimu, suma dar didesnė – apie 100 tūkst. eurų.

Todėl liberalai siūlė kuriant naują komitetą bent jau atsisakyti kelių ne itin gerai veikiančių Seimo komisijų.

Konservatorius Vytautas Juozapaitis aiškino jokiu būdu neprieštaraujantis Kultūros komiteto įkūrimui, tačiau jam nepatiko Kultūros komitetui numatytos darbo kryptys. Seimo narys pasigedo planų prižiūrėti visuomenės informavimo priemones.

Kultūros komiteto kūrimu nepatenkintas ir „tvarkietis“ Petras Gražulis. Pasak jo, kultūra ir švietimas yra visiškai neatskiriamos sritys.

Seimo pirmininkas turės 5 pavaduotojus

Ne itin parlamentarus nudžiugino ir siūlymus Seimo pirmininko pavaduotojų skaičių mažinti nuo septynių iki penkių. Anot opozicijos atstovų, Seimo pirmininkui pakaktų ir keturių pavaduotojų. Tačiau balsuodamas Seimas nutarė tokią pataisą atmesti ir Statute liko numatytos penkios Seimo vicepirmininkų vietos.

Pirmajame Seimo posėdyje buvo išrinkti keturi pavaduotojai – Rima Baškienė, Arvydas Nekrošius, Irena Degutienė ir Gediminas Kirkilas. Penktasis Seimo vicepirmininku siūlytas kandidatas Algirdas Butkevičius pirmadienį išrinktas nebuvo.

Kadenciją baigusiame Seime dirbo šeši pavaduotojai.

Taip pat iš Statuto išbraukta nuostata, kad Seimo pirmininko pavaduotojams ir opozicijos lyderiui pagal pareigas priklauso tarnybinis automobilis su vairuotoju. Tarnybinis transportas pagal pareigas priklausytų tik Seimo pirmininkui.

Konservatorius Mykolas Majauskas išreiškė palaikymą visiems privilegijas naikinantiems teisės aktams ir tikino, kad Seimo nario alga yra pakankama mašinai įsigyti. Pasak jo, būtina priimti sprendimus, kurie užkirstų kelią iš parlamentinei veiklai skiriamų lėšų nuomotis automobilius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius