Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 06 18

Seimas ratifikavo ES ir Serbijos asociacijos susitarimą

Ratifikuotas susitarimas dėl Europos Bendrijų bei jų valstybių narių ir Serbijos Respublikos stabilizacijos ir asociacijos Seimas antradienį ratifikavo Europos Bendrijų bei jų valstybių narių ir Serbijos Respublikos stabilizacijos ir asociacijos susitarimą, priimtą 2008 m. balandžio 29 d. Liuksemburge.
Serbai paminėjo Kosovo mūšio metines.
Serbija / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Už Įstatymą dėl Europos Bendrijų bei jų valstybių narių ir Serbijos Respublikos stabilizacijos ir asociacijos susitarimo ratifikavimo balsavo 73 Seimo nariai, prieš balsavusių nebuvo, susilaikė 4 parlamentarai.

Kaip tvirtinama dokumento aiškinamajame rašte, susitarime liberalizuojamos įsisteigimo, einamųjų mokėjimų ir kapitalo judėjimo sąlygos, sudaromos palankesnės galimybės abipusėms investicijoms ir jų apsaugai.

„Tačiau svarbiausia yra tai, kad Serbijos Respublika įsipareigoja laipsniškai panaikinti muitus ES kilmės produktų importui (ES nuo 2000 m. vienašališkai netaiko muitų beveik visoms stabilizacijos ir asociacijos procese dalyvaujančių valstybių kilmės prekėms) ir taip sudaromos sąlygos plėsti ES kilmės produktų eksportą. Be to, Susitarime numatyta per 6 metus įsteigti laisvosios prekybos zoną“, – teigiama aiškinamajame rašte.

Kartu su įstatymu Seimas taip pat bendru sutarimu priėmė protokolinį nutarimą, kuriuo reiškiama parama Serbijos Respublikos pastangoms vykdyti nuoseklias politines, ekonomines ir institucines reformas ir perimti pamatines Europos Sąjungos vertybes, tokias kaip demokratija, pagarba žmogaus teisėms, teisinė valstybė.

Parlamentas pabrėžė būtinybę Serbijai ir toliau tęsti esmines pastangas sukuriant veikiančią rinkos ekonomiką, gerinant ekonomikos ir verslo aplinką Serbijoje, nuosekliai kovojant su korupcija, užtikrinant teisės viršenybę ir tiesioginių užsienio investicijų apsaugą. Protokoliniame nutarime atkreipiamas dėmesys į tai, kad dėl Serbijos valdžios institucijų veiksmų Lietuvos investuotojai yra patyrę didelių finansinių nuostolių ir jų kompensavimo klausimas nėra išspręstas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius