Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 03 22 /18:13

Partnerystės projektas lieka Seimo sesijos darbotvarkėje, bet oponentų aistros verda

Antradienį Seimas balsavo dėl to, kaip turėtų atrodyti pavasario sesijos darbų programa. Politikai balsų dauguma nusprendė, kad Partnerystės įstatymo pataisos joje turėtų likti. Svarstant šį klausimą, Seimo salėje nuskambėjo nacių šūkis, kuo pasipiktino dalis parlamentarų.
Seime svarstomas Partnerystės įstatymas
Seime svarstomas Partnerystės įstatymas / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Valdantieji buvo vieningi

Už tai, kad partnerystės projektas būtų išbrauktas iš darbotvarkės balsavo 48 tautos atstovai, prieš buvo 62, balsavimo metu susilaikė 3 politikai.

Pasiūlymą išbraukti klausimą iš darbotvarkės vieningai palaikė opozicinės Darbo partijos, „valstiečių“ ir Lietuvos regionų frakcijos.

Nuomonės išsiskyrė opozicinėse socialdemokratų frakcijoje ir Demokratų frakcijoje „Vardan Lietuvos“ – kai kurie jų nariai balsavo už pasiūlymą, kiti – prieš.

Valdančiųjų Laisvės frakcijos, Liberalų sąjūdžio frakcijos ir Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos nariai balsavo prieš arba susilaikė.

Kokią poziciją išsakė kiekvienas Seimo narys, galite patikrinti čia.

Išbraukti projektą pasiūlė A.Širinskienė

Išbraukti dar neregistruotą Partnerystės įstatymo projektą iš Seimo pavasario sesijos darbotvarkės pasiūlė atstovė iš opozicinės Lietuvos regionų frakcijos Agnė Širinskienė.

Jos įsitikinimu, dabar, kai kaimynystėje vyksta karas, reikia išsaugoti žmonių vienybę, o Partnerystės įstatymo projektą svarstyti vėliau.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Agnė Širinskienė
Luko Balandžio / 15min nuotr./Agnė Širinskienė

„Siūlyčiau nusistatyti prioritetus ir pavasario sesijoje nesvarstyti Partnerystės įstatymo projekto taip išsaugant žmonių vienybę, kurie ją dabar demonstruoja nacionalinio saugumo klausimais. Manau, tokius dalykus tikrai galėsime diskutuoti tuomet, kai pasibaigs valstybės iššūkiai, su kuriais ji susiduria“, – kalbėjo politikė.

Anksčiau antradienį ji teigė, kad Seimas dabar turėtų susitelkti į kitus darbus – spręsti infliacijos valdymo, merų rinkimų klausimus.

„Dabar valdantieji nori tuos prioritetus sudėlioti šiek tiek kitur, kas, manau, tikrai nesąžininga visų žmonių atžvilgiu“, – vertino A.Širinskienė.

P.Gražulis: partnerystės projektas skaldo visuomenę

Panaši nuomonė vyrauja ir opozicionierių „valstiečių“ gretose.

Šios frakcijos atstovas Dainius Gaižauskas, kreipdamasis į Seimo liberalus, prašė šioje sesijoje nesvarstyti ne tik partnerystės, bet ir narkotikų dekriminalizavimo klausimo, vadinamosios Stambulo konvencijos.

„Su­si­lai­ky­ki­me, ger­bia­mi ko­le­gos, su­si­lai­ky­ki­me nuo šių įsta­ty­mų. Ar pamir­šo­te, kaip jie prie­ši­na vi­suo­me­nę? Tai ide­o­lo­gi­niai įsta­ty­mai, ku­rie tik­rai ne­vie­ni­ja.

Tai ide­o­lo­gi­niai įsta­ty­mai, ku­rie tik­rai ne­vie­ni­ja.

Dau­žė lan­gus, bu­vo įvai­riau­sių mi­tin­gų ir pa­na­šiai. To­kių pat ko­vų bus tikrai ir par­la­men­te, jei­gu jūs teik­si­te šiuos įsta­ty­mus šio­je se­si­jo­je“, – per ankstesnį Seimo posėdį kalbėjo parlamentaras.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Dainius Gaižauskas
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Dainius Gaižauskas

Lietuvos regionų frakcijos atstovas Petras Gražulis, kalbėdamas apie partnerystės įteisinimą, aiškino, kad valdantieji propaguoja iškrypimus.

„Jeigu jūs neatkištumėt šitų įstatymų, kurie skaldo visuomenę, tikrai Seimas ir tauta būtų vieningesni. Nejaugi jums jūsų homoseksualai patys svarbiausi dalykai už valstybės reikalus? Jūsų kažkokios partnerystės? Juk už visus šituos seksualinius nukrypimus numatytos didžiausios Dievo bausmės“, – kalbėjo politikas.

A.Žukauskas: ana pusė – už nacių vienybę

Seimo pirmininkės Viktorijos Čmilytės-Nielsen vertinimu, visuomenę ir Seimą skaldo ne partnerystės klausimas, o tai, kad jį siūloma išbraukti iš sesijos programos.

„Gerbiami kolegos, kurie kalbate apie skaldymą, apie tai, kad reikia būti vieningiems, būtent jūsų pasisakymai, jūsų iniciatyvos braukti vieną ar kitą klausimą ir tampa skaldymo objektu.

Aš labai kviesčiau dirbti konstruktyviai ir diskutuoti argumentais tada, kada ateis laikas diskusijoms, o ne skaldyti Seimo, visuomenės veiksmais, kurių imatės šiandieną“, – ragino ji.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Artūras Žukauskas
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Artūras Žukauskas

Į diskusiją įsitraukęs Laisvės frakcijos narys Artūras Žukauskas paminėjo, jog dabar kaimynystėje vyksta karas ir viena pusė, pasak jo, kariauja už demokratinį pasirinkimą ir liberalias vertybes.

O kitoje pusėje – totalitarinis režimas, kuris turi kitas vienybės koncepcijas, paveldėtas iš daugiau kaip 80 metų senumo laikų, tęsė A.Žukauskas.

„Kuomet vienybė buvo postuluojama kaip ein Volk, ein Reich, ein Führer (viena tauta, viena valstybė, vienas vadas – 15min)“, – sakė politikas pacituodamas nacių šūkį.

„Štai už kokią vienybę kovoja ana pusė ir aš kviečiu tuos, kurie yra anoje pusėje visgi persigalvoti“, – ragino A.Žukauskas.

Piktinosi atributika Seimo balkone

Jo pasisakymas sulaukė didelio kai kurių parlamentarų pasipiktinimo.

„Gerbiami laisviečiai, jūsų kolega, kai užpulta Ukraina Rusijos fašistų, šiandien citavo fašistinės Vokietijos lozungą, kad balsuotumėt už Partnerystės įstatymą! Vien dėl to jūs visi šiandien turėtumėt balsuoti prieš. Jeigu jūs to nepadarysit, jūs padarysit gėdą prieš visą Europą ir ypač ukrainiečius“, – sureagavo „valstietis“ D.Gaižauskas.

Jam antrino A.Širinskienė:

„Moksle yra konsensusas necituoti hitlerininkų darbų, kurie buvo padaryti koncentracijos stovyklose. Man labai kraupiai skamba, kada cituojamas Hitleris plenarinių posėdžių salėje ir dar su tokiu tonu.

Man labai kraupiai skamba, kada cituojamas Hitleris plenarinių posėdžių salėje ir dar su tokiu tonu.

Nežinau, kaip kiti kolegos jaučiasi, bet po tokių kalbų aš jaučiuosi labai negerai, ypač tada, kai mes turime nacistinės Rusijos puolimą Ukrainoje.“

Laisvės frakcijos seniūnas Vytautas Mitalas atkirto: „Agnė Širinskienė turėtų mažiau savo nuodus į kairę ir į dešinę pilstyti, tada ir tokių citatų nebus.“

Seimo „valstietė“ Ligita Girskienė piktinosi, kad posėdį Seimo balkone stebintys jaunuoliai laikė LGBTQ+ vėliavas.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Seime svarstomas Partnerystės įstatymas
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Seime svarstomas Partnerystės įstatymas

Ji aiškino, kad anksčiau balkone nebuvo leidžiama demonstruoti atsineštos atributikos ir prašė atsakingų asmenų, kad šie užtikrintų, jog Seimo būtų laikomasi taisyklių.

Matom viešąją tvarką turinčius užtikrinti asmenis, kurie nesugeba, atsiprašau, šitų jaunų žmonių pastatyti į vietą.

„Matom viešąją tvarką turinčius užtikrinti asmenis, kurie nesugeba, atsiprašau, šitų jaunų žmonių pastatyti į vietą“, – kalbėjo politikė.

Seimo posėdžiui pirmininkaujantis socialdemokratas Julius Sabatauskas atkirto, kad „dabar mes turime kitos kadencijos Seimą“ ir leido suprasti, kad tvarka čia dabar kita.

Balsavimas – lakmuso popierėlis

Laisvės partijos lyderė Aušrinė Armonaitė pabrėžė, jog partnerystės įteisinimo tikslas yra lygiateisiškumas.

„Kad Lietuva pagaliau padarytų tuos sprendimus, kuriuos Europos Sąjungos šalys narės yra padariusios dešimtmečius atgal. Iš esmės jeigu siūloma nesvarstyti tokių projektų, V.Putinui net nereikia užpulti Lietuvos, kad jo naratyvas čia Seime paimtų viršų“, – antradienį dėstė ji ir dar prieš balsavimą reiškė viltį, kad Seimas atmes A.Širinskienės siūlymą.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Aušrinė Armonaitė
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Aušrinė Armonaitė

Balsavimas dėl partnerystės klausimo išbraukimo iš Seimo darbų programos yra simbolinis išbandymas, sakė V.Mitalas.

„Tai yra gana didelis simbolinis išbandymas, ar mūsų šalies parlamente susiformavo nauja koalicinė vertybinė dauguma vedama Agnės Širinskienės, jeigu tas pasiūlymas bus išbrauktas. Ar iš tikrųjų ta vertybinė dauguma pasimovinėja ant iš „z“ šalies sklindančios kultūros, kad dabar vyksta karas Ukrainoje. Tai mes ne tik tą karą kovokim, bet ir savo šalies piliečiams dar vieną karą paskelbkim“, – kalbėjo politikas.

Balsavimas dėl Partnerystės įstatymo projekto išbraukimo iš darbotvarkės, pasak Seimo pirmininkės Viktorijos Čmilytės-Nielsen, parodys, ar užtektų balsų ir pačios partnerystės įteisinimui.

Ar pakanka balsų pačiai partnerystei, matyt, šiandienos balsavimas dėl išbraukimo taip pat taps tam tikru lakmuso popieriuku.

„Ar pakanka balsų pačiai partnerystei, matyt, šiandienos balsavimas dėl išbraukimo taip pat taps tam tikru lakmuso popieriuku, nes iš esmės didelio skirtumo vėliau, matyt, ir negalima būtų tikėtis.

Įtampos dėl šio sprendimo, įstatymo projekto išlieka, nuomonių skirtingumai išlieka, bet, man rodos, tai yra skola mūsų valstybės piliečiams, kurią būtų labai gerai, kad jau šios kadencijos Seimas atiduotų“, – dėstė V.Čmilytė-Nielsen.

Prie Seimo – pilietinė akcija

Pirmadienį prie Seimo vyko pilietinė akcija, kurios dalyviai ragino parlamentarus neišbraukti Partnerystės įstatymo pataisų iš sesijos darbų programos.

Praėjusį pavasarį Seimas atmetė valdančiosios Laivės partijos inicijuotas pataisas, kuriomis būtų įteisinta lyčiai neutrali – tiek skirtingų lyčių, tiek tos paties lyties asmenų – santykius įteisinti leidžianti partnerystė.

Iniciatoriai žadėjo teikti naują patobulintą projektą.

Ankstesniu Partnerystės įstatymo projektu siūlyta įteisinti tiek vyro ir moters, tiek tos pačios lyties asmenų partnerystę, ją apibrėžiant kaip oficialiai registruotą dviejų asmenų bendro gyvenimo faktą, siekiant sukurti, plėtoti, apsaugoti partnerių santykius, rašo BNS.

Su anksčiau teiktu Partnerystės įstatymo projektu galite susipažinti čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius