Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2018 10 16 /12:30

Seimas siūlymą skelbti apkaltą Mykolui Majauskui atmetė pirmoje stadijoje

Antradienį Seimas sprendė, ar pradėti apkaltą seksualiniu priekabiavimu apkaltintam konservatoriui Mykolui Majauskui. Pirmus du kartus balsuojant dėl tai numatančio nutarimo projekto, jėgos pasiskirstė po lygiai, todėl balsavimą teko atidėti valandai. Po valandos nusvėrė siūlymo priešininkų balsai.
Mykolas Majauskas
Mykolas Majauskas / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Balsuojant pirmą kartą dėl tai numatančio Seimo nutarimo po pateikimo, balsai pasiskirstė lygiai: už balsavo 52, prieš – 30, susilaikė 22, todėl teko jį pakartoti. Pakartojus, balsai vėl pasidalijo po lygiai: už balsavo 55, prieš – 30, susilaikė – 25 parlamentarai.

„Statutas numato, kad balsavimą pakartosime po valandos“, – teigė Seimo posėdžiui pirmininkavusi „valstietė“ Rima Baškienė.

Balsuojant dėl šio klausimo nebuvo visiškai vieningi patys konservatoriai: dėl apkaltos M.Makauskui balsuodami susilaikė Arvydas Anušauskas, Agnė Bilotaitė, Vytautas Juozapaitis, Dainius Kreivys, Andrius Kupčinskas ir pats M.Majauskas.

Iš gausiai apkaltą palaikiusių „valstiečių“ vienintelis balsuodamas susilaikė Stasys Tumėnas.

Po valandos Seimas balsavo dar kartą, nutarimo projektui nepritarta.

S.Skvernelis – už apkaltą

Premjeras Saulius Skvernelis antradienį Seime pasisakė už apkaltą konservatoriui M.Majauskui, kuris apkaltintas seksualiniu priekabiavimu kreipėsi į prokuratūrą dėl šmeižto.

„Man atrodo, kad taip, ir aš pasirašyčiau tokiam sprendimui. Dėl to, kad jis panaudojo tam tikrą institucinį psichologinį smurtą prieš asmenis, kurie kėlė labai rimtą problemą, ir nemanau, kad taip turėtų elgtis Seimo narys, tokia situacija naudotis“, – antradienį BNS citavo S.Skvernelį, paklaustą, ar remia apkaltos konservatoriui iniciatyvą.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Saulius Skvernelis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Saulius Skvernelis

Nutarimo projektą Seimui pristatęs „valstietis“ Stasys Jakeliūnas pareiškė, kad jam nemalonu stovėti tribūnoje.

Jis kalbėjo, kad yra dalykai, kurie kyla virš partinių dalykų, priminė, kad M.Majauskas vadovavo Savižudybių ir smurto prevencijos komisijai ir žiūrint iš šono, dirbo gerai.

Šiais klausimais negalime taikyti dvigubų standartų.

„Seime turėjome vieną atvejį dėl Kęstučio Pūko ir buvo praktiškai vieningas sutarimas, viršpartinis konsensusas (...) Šiais klausimais negalime taikyti dvigubų standartų“, – teigė jis.

S.Jakeliūnas patikino, kad šiuo atveju jokio noro kerštauti konservatoriui nėra.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Stasys Jakeliūnas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Stasys Jakeliūnas

„Valstietis“ kalbėjo, kad M.Majauskas, skandalo dėl priekabiavimo pradžioje teigė, kad būtina kalbėti apie tokius dalykus, tačiau po tokių kalbų pats kreipėsi į prokuratūrą dėl šmeižto.

„Niekas nedraudžia žmogui kreiptis į prokuratūrą ir ginti savo teises, bet jei tie įvykiai buvo, o aš manau, kad yra labai didelė tikimybė, kad tie įvykiai buvo, kreipimasis prokuratūrą gali būti vertinamas kaip nusikaltimas, jeigu tai melagingas skundas dėl šmeižto“, – aiškino S.Jakeliūnas.

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) frakcijos narys priminė, kad konservatorių pirmininkas Gabrielius Landsbergis yra minėjęs, kad M.Majausko kandidatūra į Vilniaus merus neteikiama dėl reputacinės rizikos.

Socialdemokratas Algimantas Salamakinas stebėjosi, kodėl siūloma aiškintis, kodėl M.Majauskas kreipėsi į prokuratūrą, kai tai laisvai gali daryti kiekvienas žmogus.

„Jūs bandote padaryti, kad komisija atliktų teismo vaidmenį“, – sakė jis.

Liberalų sąjūdžio pirmininkas Eugenijus Gentvilas pareiškė, kad apkaltos dokumente rašoma, jog kreipdamasis į prokuratūrą M.Majauskas piktnaudžiavo teise.

„Taip išeina, kad Seimo narys praranda piliečio teises“, – stebėjosi jis.

S.Jakeliūnas aiškino, jog be abejo, parlamentaras nepraranda teisių, tačiau jis spėjo, kad M.Majauskas į prokuratūrą kreipėsi apgaulingai.

„Liudijimų visuma suponuoja, kad taip buvo“, – apie merginos liudijimą žurnalistams kalbėjo S.Jakeliūnas.

Konservatorius Edmundas Pupinis pastebėjo, kad S.Jakeliūnas įsijautė į prokuroro vaidmenį ir galbūt pažeidžia nekaltumo prezumpciją.

S.Jakeliūnas teigė, kad komisija galėtų išsiaiškinti, ar buvo diskredituotas Seimo autoritetas.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Andrius Kubilius
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Andrius Kubilius

„Klausausi ir galvoju – ar jūs turite kokių psichologinių kompleksų. Mane stebina jūsų argumentacija, manau, kad jūs diskredituojate Seimo Biudžeto ir finansų komitetą, jūs diskredituojate apkaltos procedūrą, jūs ją nuleidžiate iki plintuso“, – S.Jakeliūnui sakė A.Kubilius.

Atsakydamas į „valstietės“ Rūtos Miliūtės klausimą, koks skirtumas šios situacijos ir K.Pūko, S.Jakeliūnas teigė, kad M.Majausko atveju klausimų dėl jo elgesio netgi daugiau.

LVŽS frakcijos narys Tomas Tomilinas klausė, kokia S.Jakeliūno vidinė motyvacija inicijuoti apkaltą.

„Nesu idealus žmogus ir tokių nesu sutikęs. Skirtingai nuo M.Majausko, kuris prieš kelis metus įsijungė į savižudybių temą, man šios temos svarbios daugiau kaip 30 metų (...) Interesas, kad visuomenėje būtų sveikas psichologinis klimatas, yra mano rūpestis“, – iš tribūnos aiškino S.Jakeliūnas.

Socialdemokratas Algidas Sysas klausė, ar tai nėra dūmų uždanga prieš biudžeto pateikimą Seimui, kai mažinamas viešojo sektoriaus finansavimas, o žmonių gyvenimas realiai negerėja.

S.Jakeliūnas aiškino, kad iniciatyvos dėl M.Majausko atsirado dar pavasarį. „Jeigu tai persikėlė į rudenį ir sutampa su biudžetu, tai yra jūsų sąmokslo teorija“, – atsakė S.Jakeliūnas.

Konservatorė Irena Degutienė pabrėžė, kad M.Majauskas Seimo nariu tapo 2016 metais, o tuo laikotarpiu, apie kurį žurnalistams liudijo mergina, M.Majauskas parlamentaru nebuvo.

„Tai beprecedentis dalykas, jūs apkaltą ne Seimo nariui skelbiate (...) Tai yra kažkoks labai keistas atvejis, kurio visiškai negalima palyginti su K.Pūku“, – pareiškė ji.

S.Jakeliūnas teigė, kad komisiją siūloma sudaryti dėl to, ką M.Majauskas darė būdamas parlamentaru.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Agnė Širinskienė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Agnė Širinskienė

LVŽS atstovė Agnė Širinskienė teigė, kad tai, ką darė M.Majauskas, buvo puolimas prieš moteris, kurias jam galiausiai pavyko nutildyti.

„Apkaltos teikime yra ir kiti kaltinimai, ar jis nemelavo eidamas Seimo nario pareigas, ar nedarė spaudimo ir kiti dalykai. Gerbiamas Mykolai, jeigu nieko nepadarėte, nieko nebijote, eikite į procesą ir išsklaidysite abejones“, – teigė ji. Parlamentarė pridūrė, kad dabar M.Majausko veiksmai rodo, kad jis esą turi ką slėpti.

Komisija dirbtų iki kovo 1 dienos

Dokumento autoriai siūlo konstatuoti, kad M.Majauskas, kreipimusi į prokuratūrą dėl nukentėjusių merginų neva paskleistos tikrovės neatitinkančios informacijos, bandymu jas įbauginti, daryti spaudimą, galimu melavimu apie savo santykius su merginomis piktnaudžiavo teise.

„Valstiečiai“ taip pat siūlom konstatuoti, kad M.Majauskas savo kaip Seimo nario statusą visuomenėje panaudojo asmeniniais interesais, diskreditavo Savižudybių ir smurto prevencijos komisijos misiją, o tuo pačiu – ir visą Seimą bei galimai šiurkščiai pažeidė Konstituciją ir sulaužė priesaiką.

Siūloma, kad komisija darbą baigtų iki kitų metų kovo 1 dienos.

Vilniaus prokuratūra vasarą sustabdė ikiteisminį tyrimą dėl galimo šmeižimo M.Majausko atžvilgiu.

Ikiteisminis tyrimas sustabdytas „Info TV“ televizijai atsisakius atskleisti tapatybę merginos, pateikusios informaciją apie Seimo narį.

Tyrimas buvo pradėtas gavus M.Majausko pareiškimą dėl žinių laidoje „Info diena“ pateiktų anoniminės merginos pasakojimų.

Ji teigė, kad M.Majauskas praeityje vartojo alkoholį su moksleivėmis, jaunomis merginomis, nuolat dalyvaudavo vakarėliuose, siekdamas atsivesti jas į savo butą bei atlikti nederamus seksualinio pobūdžio veiksmus.

Pareiškime M.Majauskas nurodė, tokie teiginiai yra melagingi ir jį šmeižiantys.

Anksčiau teisėsauga dėl paties M.Majausko elgesio nusprendė tyrimo nepradėti, nes nenustatė tarnybinio ar kitokio priklausomumo tarp M.Majausko ir redakcijai duomenis pateikusios merginos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius