-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 05 18 /13:56

Klausimų apie lyčiai neutralią partnerystę sulaukęs V.Mizaras: Konstitucija gina kiekvieną žmogų ir jo teises

Seimas paskyrė naują Konstitucinio Teismo (KT) teisėją – advokatą Vytautą Mizarą. Tai paaiškėjo antradienį po slapto balsavimo. Sulaukęs klausimo apie tai, ar Konstitucija gina vienos lyties asmenų partnerystę, V.Mizaras teigė, kad svarbiausias valstybės įstatymas gina kiekvieną žmogų ir jo teises.
Vytautas Mizaras
Vytautas Mizaras / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

V.Mizaro kandidatūrą palaikė 75 parlamentarai, „prieš“ balsavo 44, 14 – susilaikė.

Vienas biuletenis rastas sugadintas.

Planuojama, kad V.Mizaras prisieks ir KT teisėjo pareigas pradės eiti birželio pradžioje.

Intensyvi diskusija

Seime paskelbus balsavimo rezultatus, V.Mizaras žurnalistams sakė, kad laikotarpis iki šio parlamento posėdžio buvo labai netrumpas, norėjosi, jog ateitų kažkoks rezultatas.

Svarstant jo kandidatūrą į KT teisėjus, Seime vyko intensyvi diskusija.

„Diskusija – įdomi. Kuo įvairesni komentarai, klausimai, tuo įdomiau visiems: ir kandidatui, ir visiems kitiems, kurie stebi“, – komentavo V.Mizaras.

Valdančiųjų atstovai akcentavo jo kompetencijas, tai, kiek daug sričių teisininkas išmano, o dalis opozicijos atstovų kalbėjo apie darbą ginant LGBT bendruomenės atstovus bylose.

V.Mizaras tikino, kad tai vertina visiškai normaliai.

„Kiekvienas sprendžiantis dėl kandidato pasirenka tą klausimą, tą aspektą, kuris tam konkrečiam žmogui, šiuo atveju – Seimo nariui – yra aktualus“, – komentavo būsimasis KT teisėjas.

Jis akcentavo, kad KT ir jo teisėjai, spręsdami konkrečias bylas, vadovaujasi tik Konstitucija, ir tai yra pareiga bei įpareigojimas.

„Ir jis yra aiškiai suprastas. O pagaliau aš, atstovaudamas konkretiems klientams, gindamas klientų konstitucines teises, taip pat dariau viską teisėtomis priemonėmis, kad nebūtų tų pažeidimų, kurie nepagrįstai buvo daromi, ir man pavyko įrodyti teismui“, – kalbėjo V.Mizaras.

Aš, atstovaudamas konkretiems klientams, gindamas klientų konstitucines teises, taip pat dariau viską teisėtomis priemonėmis.

Paklaustas apie Partnerystės įstatymą, kurio projektą netrukus planuojama pateikti Seimui, V.Mizaras aiškino, kad sprendimą dėl to priims įstatymų leidėjas, tai nėra susiję su kokiu nors Konstitucijos keitimu, išaiškinimu ar panašiai.

„Tiek, kiek yra reikšminga galbūt Partnerystės įstatymo priėmimui, tai yra KT praktika, doktrina yra išvystyta ir kažkokio naujo juk čia aspekto, kažin, ar KT apskritai galėtų ką nors pasisakyti“, – žurnalistams komentavo jis.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vytautas Mizaras
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vytautas Mizaras

Atsakydamas į klausimą apie tai, ar Konstitucija gina vienos lyties asmenų partnerystę, V.Mizaras teigė, kad, jo supratimu, Konstitucija gina kiekvieną žmogų ir jo teises.

„Jeigu gina kiekvieną žmogų, tai nepriklausomai nuo bet kokių jo asmeninių savybių, įskaitant ir lytinės orientacijos“, – pabrėžė būsimasis KT teisėjas.

Nepritarė ir dalis konservatorių

Tuo, kad Seimas balsų dauguma paskyrė V.Mizarą KT teisėju, pasidžiaugė Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen.

Antradienį į Seimo tribūną stoję valdančiųjų Liberalų sąjūdžio, Laisvės partijos ir Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų, taip pat – opozicinės Socialdemokratų partijos, frakcijų atstovai palankiai atsiliepė apie V.Mizaro kandidatūrą ir jo kompetenciją.

Tiesa, Liberalų sąjūdžio seniūnas Eugenijus Gentvilas įvertino ne tik tai, bet ir ankstesnius kai kurių Seimo narių pasisakymus.

Jis teigė, kad politikai, kurie vertino ne V.Mizaro žinias, o tai, ką jis yra gynęs teismuose, tai yra įvairias mažumas, elgėsi ydingai ir save diskreditavo.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Eugenijus Gentvilas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Eugenijus Gentvilas

E.Gentvilas pažymėjo, kad ginti visus – net ir puolusius, nusikaltėlius ar žmogžudžius, advokatus verčia priesaika.

V.Mizaras teismuose yra atstovavęs LGBT bendruomenei, viešajame diskurse pasisako už seksualinių mažumų teises.

Nepritarti V.Mizaro kandidatūrai ragino atstovas iš opozicinės „darbiečių“ frakcijos Mindaugas Puidokas. Jo vertinimu, šis kandidatas, tapęs KT teisėju, atstovaus liberaliajam sparnui ir bus šališkas.

Kad nebalsuos „už“, pasisakė ir Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos nariai, krikdemiškojo sparno atstovai Vilija Aleknaitė-Abramikienė bei Audronius Ažubalis, kas rodo jog šioje frakcijoje vieningos pozicijos dėl V.Mizaro kandidatūros nėra.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Saulius Skvernelis
Luko Balandžio / 15min nuotr./Saulius Skvernelis

Opozicijoje veikiantys „valstiečiai“ dėl V.Mizaro kandidatūros per Seimo posėdį nepasisakė. Tačiau prieš posėdį šios frakcijos narys, opozicijos lyderis Saulius Skvernelis taip pat teigė turintis abejonių dėl V.Mizaro objektyvumo.

„Man asmeniškai kaip teisininkas [V.Mizaras] paliko gerą įspūdį, tačiau yra ir kiti niuansai – svarbiausias, kad KT teisėjai būtų politiškai neangažuoti, nereikštų savo labai aiškių simpatijų ar antipatijų vienai ar kitai politinei jėgai, ar politinės jėgos atstovui“, – žurnalistams komentavo jis ir tikino, kad prezidento rinkimų kampanijos metu V.Mizaras reiškė palaikymą juose dalyvavusiai, konservatorių iškeltai Ingridai Šimonytei.

V.Mizaro kandidatūrą į KT pateikė Seimo pirmininkė.

Arno Strumilos / 15min nuotr./Viktorija Čmilytė-Nielsen
Arno Strumilos / 15min nuotr./Viktorija Čmilytė-Nielsen

46-erių V.Mizaras yra Vilniaus universiteto Teisės fakulteto Privatinės teisės katedros profesorius, Žmogaus teisių stebėjimo instituto tarybos pirmininkas, dirba advokatų kontoroje „Ellex Valiūnas ir partneriai“, rašo BNS.

Sausio 14 dieną Seimas paskyrė du naujus KT teisėjus, o Seimo pirmininkės teiktą parlamento Teisės departamento direktoriaus Andriaus Kabišaičio kandidatūrą atmetė.

Atmetus A.Kabišaičio kandidatūrą, KT liko dirbti Dainius Žalimas, nepaisant to, kad jo kadencija yra pasibaigusi daugiau nei prieš metus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius