Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2009 06 11

Seimas spręs, ar kreiptis į KT dėl Lenko kortos

KT siūloma klausti, ar Konstitucijos nuostata, jog Seimo narys turi būti „nesusijęs priesaika ar pasižadėjimu užsienio valstybei“ reiškia, kad „Seimo narys negali turėti užsienio valstybės dokumento, išduoto jam pagal tos valstybės įstatymus, kuris suteiktų Seimo nariui tam tikras politines, socialines, ekonomines ir kultūrines teises toje valstybėje“, praneša Lietuvos radijas.
V.Tomaševskio rinkimų štabe
Lenko kortą turi du Seimo nariai: prezidento rinkimuose dalyvavęs Valdemaras Tomaševskis ir Michalas Mackevičius. / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Konservatoriuss Gintaras Songaila ėmė aiškintis dėl Lenko kortos suderinamumo su Seimo nario mandatu ėmėsi paaiškėjus, kad tokią kortą turi du Seimo nariai: prezidento rinkimuose dalyvavęs Valdemaras Tomaševskis ir Michalas Mackevičius.

15min.lt primena, kad asmuo, turintis kortą, gali nemokamai gauti ilgalaikę vizą, legaliai dirbti Lenkijoje, gali vykdyti ūkinę veiklą tokiomis pat sąlygomis kaip Lenkijos piliečiai, turi teisę į nemokamą švietimą, ūmios ligos atveju gali gauti būtiną medicinos pagalbą, turi teisę gauti 37 proc. nuolaidą geležinkelio bilietams, nemokamai lankytis valstybiniuose muziejuose, turi pirmumo teisę prašydamas finansinės paramos iš Lenkijos valstybės ir savivaldybės biudžeto, skirto užsienyje gyvenantiems lenkams paremti.

Tuo pačiu lankstinuke pabrėžiama, kad Lenko korta nėra pilietybė.

Lenko kortą gauna asmenys, kurie raštu pareiškia savo valią priklausyti lenkų tautai, galintys įrodyti, kad bent vienas iš tėvų, senelių, prosenelių buvo lenkų tautybės arba turėjo Lenkijos pilietybę, kurie pateikia raštišką užsienio lenkų arba polonijos organizacijos liudijimą, patvirtinantį aktyvią veiklą lenkų kultūros ir kalbos ar tautinių mažumų labui mažiausiai tris mėnesius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius