Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2015 06 18

Seimas svarstys interpeliaciją krašto apsaugos ministrui Juozui Olekui

Seimas ketvirtadienį svarstys opozicinių liberalų inicijuotą interpeliaciją krašto apsaugos ministrui socialdemokratui Juozui Olekui.
Juozas Olekas
Juozas Olekas / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Liberalai daugiausiai klausimų ministrui uždavė dėl reakcijos bei veiksmų, į Baltiją gegužės viduryje nukritus lietuvių pilotuotam lėktuvui.

Savo atsakymuose J.Olekas nesutinka padaręs klaidų per lėktuvo paieškos ir įgulos gelbėjimo operaciją bei neketina atsistatydinti. Atsakymuose ministras pažymi, kad nuo 2009 metų, kai Karinių jūrų pajėgų Jūrų gelbėjimo koordinavimo centras tapo atsakingas už žmonių paiešką ir gelbėjimą, per metus vidutiniškai atliekamos 27 tokio tipo operacijos, ir ne visos baigiasi sėkmingai.

Kaip teigiama atsakymuose, iš viso 2009–2014 metais jūra negrąžino 23 asmenų, 2011 metais dingusiais pripažinti šeši, o 2009 metais – septyni asmenys.

Taip pat ministras sako, kad galimoje lėktuvo dingimo vietoje jau pirmosiomis valandomis paiešką vykdė keturi Švedijos orlaiviai, vienas Lietuvos kariuomenės paieškos ir gelbėjimo sraigtasparnis ir du Karinių jūrų pajėgų laivai, o tai yra „gerokai didesni pajėgumai“ nei tokiais atvejais reikalauja teisės aktai. Taip pat teigiama, kad operacija vykdyta ilgiau, nei siūloma tokiomis aplinkybėmis.

VIDEO: Paviešinta vaizdo medžiaga: parodė, kaip atrodo nuskendęs lėktuvas An-2

Seimo statutas numato, kad nagrinėjant interpeliaciją ministras atsako į Seimo narių klausimus, po to sudaroma redakcinė komisija parengti nutarimo projektui dėl interpeliacijos. Seimo nutarimo dėl interpeliacijos projektas, kuriame pareiškiamas pritarimas arba nepritarimas ministro atsakymams, turi būti pateiktas Seimui apsvarstyti ne vėliau kaip kitą posėdžių dieną.

Jeigu Seimo nutarimo dėl interpeliacijos projekte ministro atsakymas pripažįstamas esąs nepatenkinamas ir pareikštas juo nepasitikėjimas, toks nutarimo projektas gali būti priimtas slaptu balsavimu daugiau kaip pusės visų Seimo narių balsų dauguma. Jeigu Seimo nutarimas dėl interpeliacijos priimamas, ministras, kuriam pareikštas nepasitikėjimas, privalo atsistatydinti.

Iš Geteborgo į Klaipėdą skridęs lėktuvas „An-2“ su dviem patyrusiais lietuviais pilotais virš Baltijos jūros dingo gegužės 16-osios popietę. Po trijų parų lėktuvas rastas Baltijos jūros dugne. Orlaivį iškėlus aptiktas vieno piloto kūnas.

VIDEO: Lėktuvo An-2 gelbėjimo operacija

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius