Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 06 25 /12:52

Seimas balsuos dėl pasitikėjimo sveikatos apsaugos ministru Vyteniu Povilu Andriukaičiu

Seimas antradienį svarsto opozicijos inicijuotą interpeliaciją sveikatos apsaugos ministrui socialdemokratui Vyteniui Povilui Andriukaičiui. Seimo komisija dėl interpeliacijos siūlo parlamentui nepritarti sveikatos apsaugos ministro socialdemokrato Vytenio Povilo Andriukaičio atsakymams į klausimus ir pareikšti jam nepasitikėjimą.
Vytenis Povilas Andriukaitis
Vytenis Andriukaitis / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

V.Andriukaičio likimui didžiausią įtaką turi Darbo partijos (leiboristų) frakcijos sprendimas palaikyti, ar ne interpeliaciją. Šios frakcijos seniūnas Viktoras Uspaskichas antradienį ryte žurnalistams sakė, kad kol kas „darbiečiai“ sprendimo nėra priėmę. Pasak V.Uspaskicho, jis bus priimtas po V.Andriukaičio pasisakymo. Anksčiau Darbo partija ministrui yra pažėrusi kritikos, pasisakiusi, kad jo darbas visuomenės lūkesčių nepateisina.

Liberalai kaltina klastote

Pristatydamas interpeliacijos klausimus Liberalų sąjūdžio pirmininkas Eligijus Masiulis piktinosi, kad atsakydamas į klausimus ministras išdrįso suklastoti ir išbraukyti pirminį jos tekstą. Liberalo skaičiavimu, ministras išbraukė 116 teksto eilučių ir tokiu būdu pažeidė Seimo Statutą.

„Tai demonstruoja nepagarbą ne tik interpeliacijos autoriams, bet ir visam parlamentui“, – pareiškė E.Masiulis.

Be to, liberalas piktinosi, kad atsakydamas į klausimus V.Andriukaitis esą pripažino iki šiol nieko nenuveikęs sveikatos srityje, tuo tarpu situacija yra kritinė – medikai priversti eiti nemokamų atostogų, taupoma vaistams, įrangai.

„Nuo to pirmiausia kenčia Lietuvos žmonės, kuriems reikalinga pagalba“, – teigė E.Masiulis.

Be to, liberalas teigė, kad ministras užuot sprendęs realias problemas savo pasisakymais tik kiršino ir medikus, ir pacientus, bet nieko apčiuopiamo nenuveikė.

Ministrui priekaištaujama ir dėl ministerijoje suburtos komandos.

V.Andriukaitis: manimi pasitikima

V.Andriukaitis stojęs į Seimo tribūną dėkojo už progą plačiau papasakoti apie savo darbą. Jis teigė nieko nebraukęs, tik patikslinęs, pakomentavęs interpeliacijos autorių tekstą.

Jis pareiškė, kad E.Masiulis pasisakydamas Seime turėjo daugiau dėmesio skirti ne savo klausimams, o tik pakomentuoti ministro atsakymus. 

Ministras aiškino, kad jis nieko nekiršinąs, o atvirkščiai – sulaukiąs didesnio Lietuvos žmonių pasitikėjimo. „Štai auganti pasitikėjimo kreivė“, – rodė ministras ir siūlė E.Masiuliui pasidomėti visuomenės reitingais.

Jo teigimu, finansavimas sveikatos apsaugai nuolat krito buvusios Vyriausybės laikais. „Čia ne V.Andriukaičio nuopelnas“, – teigė jis, ragindamas opoziciją pasižiūrėti, kokią situaciją jie palikę.

„Čia per keturis mėnesius gali ministras išspręsti jūsų palikimą?“ – retoriškai klausė jis.

Jūs sakote: „teisė pasirinkti", bet tai nėra teisė prisirinkti – kalbėjo ministras.

Tuo tarpu privačios medicinos įstaigos, anot ministro, tuo pačiu laikotarpiu lobo, nes jos atlikdavo tik pelningas procedūras, tuo tarpu „neapsimokančius“ ligonius siuntė į valstybines įstaigas.

„Labai įdomiai jūs sakote „teisė pasirinkti", bet tai nėra teisė prisirinkti“, – kalbėjo ministras.

Ministras teigė, kad liberalų akcija, kai buvo renkami piliečių parašai ginant galimybę pasirinkti kuriose – privačiose ar valstybinėse – medicinos įstaigose gydytis, nebuvo vykdoma sąžiningai. Jis teigė esą žmonių pasirašyti buvo prašoma tiesiog gydytojų kabinetuose.

Jo palaikyti į Seimo posėdžių salės balkoną sugužėjo partijos kolegos su LSDP atributika.

 

Įvertino medikų terminu

Opozicijos lyderis Andrius Kubilius, gavęs progą užduoti klausimą ministrui, teiravosi, kokius tris darbus visgi V.Andriukaitis ketina atlikti per ateinantį pusmetį.

Ministras tikino, kad visi darbai yra surašyti jo atsakymuose, o A.Kubilius galįs pats atsirinkti, kas jam atrodo svarbiausia.

„Turiu konstatuoti, kad į mano klausimą jūs nesugebėjote atsakyti", – ministro atsakymą pakomentavo A.Kubilius.

Jis teigė per 22 m. savo darbo nematęs, kad ministras valstybės pinigus naudotų savo reklamai.

„Nesutinku, nes, matyt, jūs nesekate Lietuvos gyvenimo", – teigė V.Andriukaitis teigdamas, kad ir toliau mielai fotografuosis kraujo donorystės ar kitose panašiose reklamose.

Paklaustas, ar per pusmetį nepadarė klaidų, ministras mušėsi į krūtinę: „esu kaltas, esu kaltas, esu labai kaltas", tačiau pradėjęs konkretinti pareiškė, kad didžiausią  klaidą padarė Seimas, nepriėmęs jo siūlytų įstatymų pataisų.

Jis tikino, kad šias pataisas teiks dar kartą.

Konservatorė Rasa Juknevičienė savo socialinio tinklo „Facebook" paskyroje ministro atsakymus į interpeliacijos klausimus pavadino socialistine logorėja.

Klausiamas, ar palaikytų Lenkų rinkimų akcijos siūlymą Lietuvoje uždrausti abortus, ministras sakė norėsiantis daugiau apie tai padiskutuoti. V.Andriukaitis pareiškė, kad jo galva nėštumą nutrauikti pasiryžusiai moteriai apsispręsti galėtų padėti konsultacija su psichologu.

Konservatorė Rasa Juknevičienė savo socialinio tinklo „Facebook" paskyroje ministro atsakymus į interpeliacijos klausimus pavadino socialistine logorėja. Logorėja – tai patologinė būsena sutrikus psichikai, kai žmogus daug monotoniškai šneka su kitais ar vienas, dažnai kartoja atskirus žodžius ar frazes, o jo sakiniai dažnai beprasmiai.

Kalbėdamas frakcijos vardu socialdemokratas Juozas Olekas teigė, kad ministro atsakymai tenkina. „Mes manome, kad ir analizė, ir veiksmai, ir perspektyva yra tai, ko reikia Lietuvos žmonėms, pacientams ir medikams", – sakė jis.

Tuo tarpu liberalas Remigijus Šimašius gyrė tik ministro gebėjimą daug kalbėti. Pasak jo, į interpeliacijos klausimus V.Andriukaitis nesugebėjo atsakyti, o kalbėjo tik tai, kas jam atrodė patogu.

„Jis tikrai yra užsispyręs. Kartais tai gera savybė, bet ne šįkart. Tiek, kiek ministras sušvelnino toną, tiek jis ir padarė. Daugiau jis nepasikeis", – apibendrino liberalas.

„Tvarkietis" Petras Gražulis savo ruožtu pareiškė ministro žodžiais tikintis ir linkėjo jam, kad greičiau „žodžiai virstų kūnu".

Pasakojo besikalbantis su šešėliu

Baigiamojoje savo kalboje ministras tikino, kad jį nuolat lydi šešėlis su barzda ir ūsais, kuris vis kalba jam: „mažai dirbi, mažai dirbi, mažai dirbi". Tuo tarpu jam surengtą intrepeliaciją jis vadino politikų viešųjų ryšių akcija.

Paskui ministras Seimo salėje pristatė ministerijos atlikto sveikatos apsaugos sistemos audito rezultatus, kuriuos žiniasklaidai jau buvo pateikęs praėjusią savaitę.

Be to, ministras tikino sieksiantis, kad kitais metais sveikatos apsaugos fondas liktų stabilus, o 2014 m. jau didėtų. Taip pat ministras sako sieksiantis, kad medicinos įstaigų personalas gautų vienodą atlygį visoje Lietuvoje, o gydymo įstaigų tinklas būtų iš esmės peržiūrėtas. 

Pasisakydamas E.Masiulis ministrą ragino mažiau kalbėtis su savo šešėliu, o daugiau su medikais ir oponentais.

Bus balsuojama

Išklausius ministrą sudaryta redakcinė komisija nutarimo projektui dėl interpeliacijos parengti. Seimo komisija dėl interpeliacijos siūlo parlamentui nepritarti sveikatos apsaugos ministro socialdemokrato Vytenio Povilo Andriukaičio atsakymams į klausimus ir pareikšti jam nepasitikėjimą. Toks sprendimas antradienį priimtas 7 komisijos narių persvara prieš 6.

Jeigu Seimo nutarimo dėl interpeliacijos projekte ministro atsakymas pripažįstamas esąs nepatenkinamas ir reiškiamas juo nepasitikėjimas, toks nutarimo projektas gali būti priimtas slaptu balsavimu daugiau kaip pusės visų Seimo narių – 71 iš 141 – balsų dauguma. Priėmus tokį nutarimą ministras turi atsistatydinti.

Atsakymus į opozicijos parengtą interpeliaciją ministras pateikė praėjusią savaitę. Juose ministras kritikavo opozicijos atstovus, kad interpeliacijos klausimai buvo susiję ne su jo sprendimais, o su viešais pasisakymais, tvirtindamas, jog interpeliacija tokiu pagrindu negalima. Jis taip pat neigė opozicijos interpeliacijos tekste išdėstytus teiginius.

Vienas interpeliacijos iniciatorių Liberalų sąjūdžio atstovas Gintaras Steponavičius ministro poziciją įvertino, jog užuot dalykiškai atsakęs į interpeliacijos klausimus, šis užsiima jos turinio klastojimu ir pamokslavimu.

Atsakydamas į opozicijos jam pateiktus interpeliacijos klausimus sveikatos apsaugos ministras teigė, kad klausimuose esama aritmetinių klaidų, teiginiai nemotyvuoti, ironizuojama, kad opozicija netikėtai praregėjo, kokia prasta finansinė gydymo įstaigų padėtis.

Opozicinio Liberalų sąjūdžio inicijuotą interpeliaciją sveikatos apsaugos ministrui pasirašė 31 Seimo narys, tarp jų – ir pats ministras. Tarp pasirašiusių po paskutiniu 31-uoju pasirašiusio V.P.Andriukaičio – konservatorių, liberalų frakcijų nariai ir Mišrios Seimo narių grupės atstovas. Daugiausiai klausimų interpeliacijoje buvo dėl pasisakymų apie privatų medicinos sektorių, klausiama, kodėl mažėjo finansavimas sveikatos priežiūros įstaigoms.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius