-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
03 19 /07:55

Seimas svarstys pataisas dėl grynųjų pinigų apvalinimo

Seimas antradienį svarstys, ar nuo kitų metų vasario pradėti apvalinti prekių ir paslaugų krepšelio galutinę sumą ir taip pamažu atsisakyti 1 ir 2 centų monetų.
Pinigai
Pinigai / BNS

Atsiskaitymų grynaisiais pinigais sumų apvalinimo įstatymo projektui Seimo komitetai jau yra pritarę ir iki priėmimo liko du svarstymai plenariniuose posėdžiuose.

Apvalinimas galiotų nuo 2025 metų gegužės – tada turi baigtis išmaniųjų kasos aparatų įdiegimas.

Seimo Finansų ir biudžeto komiteto pirmininkas Mindaugas Lingė sako, kad apvalinimo poveikis gyventojams būtų neutralus.

„Tos šalys, kurios jau yra įsidiegusios tokią apvalinimo sistemą, jų euro zonoje yra jau šešios, stebėjo, kad tas apvalinimo efektas yra neutralus – paprastai vieną kartą žmonės išlošia, kitą karta tas vienas ar du centai gaunasi nuostolis, bet bendroje sumoje didesnio efekto kažkokio neturi“, – LRT radijui sakė M.Lingė.

Numatoma, kad galutinė pirkinio suma būtų apvalinama tik atsiskaitant grynaisiais iki artimiausio 5 centų kartotinio: suma, kuri baigtųsi 1 arba 2, taip pat 6 arba 7 centais, būtų apvalinama į mažesnę pusę – iki 0 arba 5 centų, o jeigu baigtųsi 3 ir 4 centais ar 8 ir 9 centais – į didesnę pusę iki 5 arba 10 centų.

M.Lingė pabrėžė, kad monetos iš apyvartos nebus išimamos, jomis atsiskaityti ir toliau bus galima.

„Atsiskaitymo priemonė, vienas ar du centai, išlieka, jie iš apyvartos nebus išimami, jei žmonės turi jų sukaupę, jais galės atsiskaityti. Sumavimo ir apvalinimo principas diegiamas tiems atvejams dėl grąžos grąžinimo prekybos vietose“, – sakė M.Lingė.

Apvalinimas nebūtų naudojamas atsiskaitant negrynaisiais pinigais, keičiant valiutą, pervedant grynuosiu pinigus, grynųjų įmokėjimui į sąskaitą ir išėmimui.

Už apvalinimo tvarkos pažeidimus numatomi įspėjimai arba 100-500 eurų baudos, įmonėms – 200-1 tūkst. eurų baudos. Jos dvigubėtų už pakartotinius pažeidimus.

Lietuvos banko valdybos pirmininko pavaduotoja Asta Kuniyoshi per pataisų svarstymą Seimo Biudžeto ir finansų komitete yra sakiusi, kad daugiau šalių įvedus apvalinimą, būtų galima tikėti Europos Komisijos iniciatyvų dėl smulkių centų apvalinimo visoje euro zonoje.

Šešiose Europos Sąjungos valstybėse siekiant atsisakyti vieno ir dviejų centų monetų galutinė prekių suma jau yra apvalinama. Estija taip pat ketina įvesti smulkių centų apvalinimą nuo 2025 metų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius