-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 09 14

Seimas svarstys prezidentės siūlymą didinti baudas už nusikaltimus

Seimas svarstys siūlymą didinti baudas už nusikaltimus, o korupcijos bylose baudas susieti su žalos dydžiu, nusikaltėlių gauta nauda ar kyšio suma.
Prezidentė Dalia Grybauskaitė
Prezidentė Dalia Grybauskaitė / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

Ketvirtadienį Seimas vienbalsiai 90 parlamentarų buvus „už“ pritarė tokioms prezidentės Dalios Grybauskaitės inicijuotoms Baudžiamojo kodekso pataisoms. Jas toliau svarstys parlamentiniai komitetai.

Projektą pristačiusi prezidentės patarėja Rasa Svetikaitė argumentavo, kad mažos baudos gali tapti kliūtimi Lietuvai stojant į Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizaciją (EBPO), o „neadekvačių baudų problema yra tendencinga“.

„Ypatingą dėmesį skaidrumui ir kovai su korupcija skiriančios EBPO pareigūnai konstatavo, kad Lietuva neužtikrina adekvačių baudų už korupciją. Korupcijos nebaudžiamumas gali tapti rimta kliūtimi siekiant narystės šioje organizacijoje, jei pakeitimai nebus padaryti iki šių metų gruodžio mėnesį vyksiančio Lietuvos vertinimo“, – sakė R.Svetikaitė.

Šiuo metu minimali bauda Baudžiamajame kodekse yra 38 eurai – vienas minimalus gyvenimo lygis (MGL). D.Grybauskaitė siūlo braukti šią nuostatą įtvirtinant, kad minimali bauda svyruotų nuo 570 eurų (15 MGL) už baudžiamąjį nusižengimą iki 5,7 tūkst. eurų (150 MGL) už sunkų nusikaltimą. Juridiniam asmeniui apatinė baudos riba būtų 7,6 tūkst. eurų (200 MGL).

Taip pat Baudžiamojo kodekso pataisomis būtų nustatoma, kad už korupcinius nusikaltimus skiriamos baudos dydis negali būti mažesnis nei kaltininko padarytos turtinės žalos ar siektos gauti turtinės naudos dydis.

Pataisas teikianti Prezidentūra pažymi, kad baudžiamajame įstatyme numatyta teorinė galimybė skirti mažiausią galimą baudą praktikoje jau virto taisykle. Anot prezidentūros, teismų skiriamų baudų dydžiai „daugeliu atvejų yra artimi baudos minimumui ir dažniausiai net nesiekia baudos už atitinkamą nusikalstamą veiką vidurkio“.

„2015–2017 metų teismų praktikos statistika rodo, kad už sunkius korupcinius nusikaltimus vidutiniškai skiriama bauda nesiekia nė 5 tūkst. eurų, tai vos 9 proc. nuo galimo baudos maksimumo. Vien per šių metų pirmą pusmetį už sunkius korupcinius nusikaltimus skirtų baudų vidurkis dar mažesnis – 3,3 tūkst. eurų, t. y. 6 proc. nuo galimo baudos maksimumo. Neadekvačių baudų problema yra tendencinga“, – sakė patarėja.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius