Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 06 09

Seimas svarstys siūlymą kitąmet didinti profesionalių karių skaičių

Seimas svarstys siūlymą kitąmet kariuomenės profesionalų ribinius skaičius didinti apie 1,3 tūkst. karių, bendrą minimalų visų karių skaičių – beveik tūkstančiu.
Kariai Rukloje
Kariai Rukloje / Alfredo Pliadžio nuotr.

Antradienį po pateikimo pritarta Vyriausybės projektui, pagal kurį bendras ribinis krašto apsaugos sistemos karių skaičius 2016 metais nustatomas nuo 17 890 iki 22 760 – šiuo metu jis nustatytas nuo 16 840 iki 21 960.

Palyginti su šiais metais, labiausiai siūloma didinti profesinės karo tarnybos karių skaičių – žemutinė riba būtų didinama 1 250 karių, tuomet iš viso jų būtų mažiausiai 9 050. Viršutinė riba didėtų 1 300 karių – iki 10 100 karių.

Už balsavus 81 parlamentarui ir 4 susilaikius po pateikimo pritarta projektui dėl principinės kariuomenės struktūros, jį toliau nagrinės Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetas.

Kariuomenės pajėgumai stiprinami bei šaukimai į privalomąją karo tarnybą atnaujinti reaguojant į Rusijos agresiją Ukrainoje.

Pasak Krašto apsaugos ministerijos (KAM), profesinės karo tarnybos karių ribinis skaičius didinamas siekiant spręsti Lietuvos kariuomenės kovinių vienetų komplektavimo problemas ir iki 2021 metų pasiekti, kad kovinių vienetų personalas būtų sukomplektuotas maksimaliai – tuomet planuojamas ribinis profesionalų kariuomenėje skaičius būtų nuo 14 iki 19 tūkstančių. Taip pat šiais žingsniais siekiama pagerinti parengtojo rezervo karių rengimą, papildyti rezervą jį į atsargą išleidžiamais gerai parengtais profesionalais.

Tuo metu privalomosios karo tarnybos karių ribiniai skaičiai KAM siūlymu šiek tiek mažėtų – jie kariuomenėje sudarytų nuo 3 350 iki 4 090 karių (dabar yra nuo 3 550 iki 5 090). Ministerija paaiškina, kad šis mažėjimas susijęs su bazinių karinių mokymų sustabdymu atnaujinus šaukimą į privalomąją tarnybą. Pačių šauktinių skaičius, kaip ir šiemet, turėtų siekti nuo 3 iki 3,5 tūkstančio.

Planuojama, kad turėtų daugėti pratybose bei mokymuose dalyvaujančių parengtojo rezervo karių: jų ribinį skaičių siūloma nustatyti nuo 500 iki 2 tūkst. (dabar – nuo 500 iki 1 500). Šių karių taip pat siūloma neįtraukti į ribinį KAS karių skaičių, nes jie tarnybą atlieka trumpą laiką, nėra skiriami į pareigas kariniuose daliniuose ir po mokymų įrašomi kaip parengtojo rezervo kariai.

Ministerijos siūlymu, sausumos pajėgos kitąmet pasipildytų nauju vienetu – Motorizuotąja pėstininkų brigada.

Ministerijos siūlymu, sausumos pajėgos kitąmet pasipildytų nauju vienetu – Motorizuotąja pėstininkų brigada, kurią sudarys Lietuvos didžiojo kunigaikščio Kęstučio mechanizuotasis pėstininkų batalionas ir Lietuvos didžiojo kunigaikščio Butigeidžio dragūnų batalionas.

Atnaujinus šaukimą į privalomąją karo tarnybą, taip pat Lietuvoje steigiant NATO vadavietę ir didinant šalies atstovavimą NATO štabuose užsienyje kitąmet siekiama kariuomenėje didinti vyresniųjų karininkų skaičių: ribinis generolų skaičius būtų didinamas iki 10 (dabar 9), pulkininkų ir jūrų kapitonų – iki 33 (dabar 30), pulkininkų leitenantų ir komandorų – iki 135 (dabar 123), majorų ir komandorų leitenantų – iki 402 (dabar 365).

Karių savanorių ir kitų aktyviojo rezervo karių skaičius 2016 būtų nustatomas toks pat kaip ir šiemet – nuo 4 800 iki 6 300, nesikeistų ir kariūnų skaičius (nuo 190 iki 270).

Kariuomenės pajėgumai stiprinami bei šaukimai į privalomąją karo tarnybą atnaujinti reaguojant į Rusijos agresiją Ukrainoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius