-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 01 22

Seimas svarstys siūlymą viešinti visus valstybės tarnyboje padarytus pažeidimus ir griežtinti valstybės tarnautojų atsakomybę

Seimas nusprendė svarstyti Teisingumo ministerijos parengtus įstatymų projektus, kuriais siūloma viešinti informaciją apie valstybės institucijose padarytus nusižengimus bei griežtinti valstybės tarnautojų atsakomybę už tyčia padarytą žalą.
Seime
Seime / Redo Vilimo/BFL nuotr.

Pritarus siūlomiems pakeitimams, internete privalėtų būti skelbiamos visos Seimo kontrolierių ir Valstybės kontrolės pažymos, taip pat įsiteisėję teismų sprendimai ir atskirosios nutartys, kuriuose konstatuojami valstybės institucijose padaryti nusižengimai, teigiama Teisingumo ministerijos pranešime. Informacija būtų skelbiama Seimo ir Valstybės kontrolės, Nacionalinės teismų administracijos ir pačių institucijų, kurių atžvilgiu tokie sprendimai priimti, interneto svetainėse. Greta būtų skelbiamos ir ataskaitos apie tai, kokių  priemonių nusižengimus padariusių institucijų vadovai ėmėsi nustatytiems pažeidimams pašalinti ar kaltiems asmenims nubausti. Užtikrinus minėtos informacijos paviešinimą, padidėtų valstybės institucijų veiklos skaidrumas ir nusižengimų prevencija, kadangi institucijų vadovai nebegalėtų nuslėpti institucijoje padarytų pažeidimų.

Taip pat siūloma įtvirtinti valstybės tarnautojo pareigą atlyginti visą žalą, kurią patyrė valstybės ar savivaldybės institucijos dėl tyčinių tarnautojo veiksmų. Pagal šiuo metu galiojančius teisės aktus už tyčia padarytus pažeidimus valstybės ar savivaldybės institucijos iš tarnautojo gali išsireikalauti tik ne didesnę nei 9 jo vidutinio darbo užmokesčio dydžių kompensaciją. Be to, Seimui pritarus ministerijos siūlomiems pakeitimams, šiurkštiems tarnybiniams nusižengimas būtų priskirti ir valstybės lėšų ir turto apskaitos, valdymo, naudojimo bei disponavimo juo pažeidimai, turėję įtakos institucijos finansinių ataskaitų duomenų teisingumui. Šie pažeidimai būtų prilyginti tokiems pažeidimams, kaip antai: piktnaudžiavimas tarnyba, korupcinio pobūdžio nusikaltimai, valstybės paslapties atskleidimas ir kiti šiurkštūs pažeidimai, už kuriuos gali būti taikomas atleidimas iš valstybės tarnybos. Tokios atsakomybės įtvirtinimas paskatintų institucijas atsakingai ir efektyviai naudoti joms patikėtą turtą ir skiriamas biudžeto lėšas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius