Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 09 10

Seimas tarė griežtesnį žodį dėl Baltarusijos: ragina Rusiją nesikišti, kalba apie de facto aneksiją

Rudens sesiją pradėjęs Seimas priėmė rezoliuciją „Dėl neteisėtos ir primetamos Rusijos sąjungos Baltarusijai“. Joje raginama neteisėto Baltarusijos vadovo Aliaksandro Lukašenkos veiksmus vidaus ir užsienio politikoje, kuriais siekiama įteisinti valdžią bei sudaryti naujus tarptautinius susitarimus su Rusija, apribojančius baltarusių tautos suverenitetą, vertinti kaip nusikaltimą prieš tautą, de facto šalies aneksiją.
Vladimiras Putinas ir Aliaksandras Lukašenka
Vladimiras Putinas ir Aliaksandras Lukašenka / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Už rezoliuciją balsavo 91 parlamentaras. Balsavusių prieš ar susilaikiusių nebuvo.

Rezoliucijos projektą Seimo plenarinių posėdžių salėje pristatęs konservatorius Žygimantas Pavilionis sakė, kad prieš tris savaites parlamentas priėmė labai svarbų pareiškimą dėl Baltarusijos, kuriame numatyti trys principai: nepripažįstami kaimyninėje šalyje vykę prezidento rinkimų rezultatai, A.Lukašenka įvardijamas neligitimiu vadovu ir prašoma surengti naujus rinkimus.

„Šiuos principus šiuo metu mūsų užsienio reikalų ministras, prezidentas ir mes visi bandome įtvirtinti tarptautinėje bendruomenėje. Bet, kaip žinia, situacija šalies viduje nė kiek nepagerėjo: smurtas, kraujas, jokio dialogo. Ir kas dar blogiau – šiuo metu A.Lukašenka iš esmės baigia parduoti savo šalį, baigiamos derybos su Rusija dėl paskutinių sąjunginės sutarties straipsnių, po kurių iš esmės iš šalies neliks nieko. Liks tik butaforinė valstybė su keliomis iškabomis užsienyje“, – kalbėjo Ž.Pavilionis.

Ž.Pavilionis aiškino, kad rezoliucija aiškiai pasakoma, jog bet kokie tarptautiniai susitarimai, kurie apribos Baltarusijos suverenitetą, yra niekiniai, nusikaltimas prieš baltarusių tautą ir negali būti pripažįstami tarptautinės bendruomenės.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Žygimantas Pavilionis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Žygimantas Pavilionis

„Tai yra de facto šalies aneksija. Kreipiamės į Rusiją, ragindami nesikišti į Baltarusijos vidaus ir užsienio politiką, nepasirašyti jokių susitarimų, kurie apribotų tą suverenitetą“, – sakė parlamentaras.

Tai yra de facto šalies aneksija. Kreipiamės į Rusiją, ragindami nesikišti į Baltarusijos vidaus ir užsienio politiką, nepasirašyti jokių susitarimų, kurie apribotų tą suverenitetą.

Niekina savo piliečius

Seimo opozicijos lyderis Gabrielius Landsbergis sakė, kad kol kas Lietuva be parlamento dėl Baltarusijos yra padariusi labai nedaug.

Jo nuomone, 30 asmenų pritaikyti sankcijas yra pirmas, bet labai nedidelis žingsnis.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Gabrielius Landsbergis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Gabrielius Landsbergis

„Atrodo, netgi juokingas, netinkantis prie mūsų žodžių, išsakytų parlamente. Taip kad atsakydamas už kritiką, aš tikiuosi Seimo narių palaikymo šiai rezoliucijai. Dėl to, kad istorija šiuos mūsų pasisakymus, mūsų priimamas rezoliucijas, mūsų dokumentus vertins toje pačioje šviesoje, kurioje 1940 metais buvo vertinami vienas ar kitas tuomet laisvosios Europos premjerai ar Europos vyriausybės, pasisakantys viena ar kita tema, viena ar kita pusė – vieni, kurie gynė laisvę ir nepriklausomybę, kiti, kurie leido ją trypti“, – teigė G.Landsbergis.

Parlamentarė Dovilė Šakalienė pabrėžė, kad nelegitimi Baltarusijos valdžia daro nusikaltimus žmogiškumui, prieš savo tautą, grubiai pažeidžia žmogaus teises, tiesiog niekina savo piliečius, smurtauja prieš juos.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Dovilė Šakalienė
Luko Balandžio / 15min nuotr./Dovilė Šakalienė

„Šios rezoliucijos, aišku, nepakanka, reikia daugiau veiksmų. Tikrai mums reikia svarstyti ir pagalbos priemonių paketą. Mūsų Vyriausybė galėtų parodyti tokią pat iniciatyvą, kaip ir Lenkija, ir galbūt tikrai galėtumėme suteikti pagalbą jau dabar daugybei tų žmonių, kurie jau buvo sužaloti, kai kurie jų – suluošinti, daugybė iš jų patyrė didžiules psichologines traumas. Tada bent jau galėtumėme būti humaniški kaimynai, kurie reaguoja visais įmanomais būdais“, – mano D.Šakalienė.

Penki punktai

Rezoliucijos projekte primenama, kad Seimas rugpjūtį priėmė rezoliuciją, kurioje raginama nepripažinti Baltarusijos prezidento rinkimų rezultatų, o A.Lukašenkos legitimiu šios šalies vadovu.

Dokumente pažymima, kad Baltarusijoje nesibaigia A.Lukašenkos prievarta ir smurtas prieš piliečius, jis atsisako pradėti dialogą su jais ir mėgina „paskubomis legitimizuoti savo neteisėtą valdžią mainais į Baltarusijos suvereniteto praradimą bei sąjungą su Rusija“.

Tarptautinė bendruomenė raginama remti Baltarusijos žmonių išrinktos lyderės Svetlanos Cichanouskajos ir jos kvietimu sukurtos Koordinacinės tarybos kaip vienintelių teisėtų baltarusių tautos atstovų reikalavimą, kad šalyje būtų surengti nauji, skaidrūs ir demokratines procedūras atitinkantys parlamento ir prezidento rinkimai.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Sviatlana Cichanouskaja
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Sviatlana Cichanouskaja

Taip pat raginama vertinti bet kokius neteisėto Baltarusijos vadovo A.Lukašenkos veiksmus vidaus ir užsienio politikoje, kuriais siekiama įteisinti savo valdžią bei sudaryti naujus tarptautinius susitarimus su Rusija, apribojančius baltarusių tautos suverenitetą, kaip nusikaltimą prieš savo tautą, atitinkamai niekinius ir tarptautinės bendruomenės nepripažįstamus – de facto šalies aneksiją.

„Reikalauti Rusijos Federacijos nesikišti į Baltarusijos vidaus ir užsienio politiką, nepalaikyti neteisėto Baltarusijos vadovo veiksmų bandant sudaryti naujas tarpvalstybines sutartis, kuriomis būtų apribotas baltarusių tautos suverenitetas“, – sakoma Seimo rezoliucijos projekte.

Taip pat rezoliucijoje tarptautinė bendruomenė raginama taikyti papildomas sankcijas Rusijai bei neteisėto Baltarusijos vadovo atstovams, jeigu bus bandoma neteisėtomis priemonėmis prieš baltarusių tautos valią apriboti šalies suverenitetą.

Rezoliucijoje raginama pasiūlyti baltarusių tautai ir jos teisėtiems atstovams įvairias politines, ekonominės, finansinės, vizų palengvinimo ir kitokias pagalbos priemones, kai šalyje bus įvykdyti nauji, skaidrūs ir demokratines procedūras atitinkantys rinkimai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius