-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2022 06 16

Seimas ukrainiečių deportacijas į Rusiją pripažino tremtimis

Seimas ukrainiečių deportacijas į Rusiją pripažino Ukrainos tautos tremtimis, ragina tai padaryti ir tarptautinę bendruomenę, siekti atsakomybės už šiuos nusikaltimus.
Prezidento metinis pranešimas Seime
Prezidento metinis pranešimas Seime / Pauliaus Peleckio / BNS nuotr.

Parlamentas ketvirtadienį 50 balsų „už“ priėmė tokią rezoliuciją, kurią teikė 23 parlamentarai iš skirtingų frakcijų, tarp jų ir opozicijos atstovai iš Darbo ir Socialdemokratų partijų. Seimo darbą dėl konflikto su valdančiaisiais boikotuojanti opozicija pačiame balsavime nedalyvavo.

Seimas rezoliucija pripažįsta, kad Rusijos ginkluotųjų pajėgų ir jos politinės bei karinės vadovybės vykdoma ginkluota plataus masto agresija ir prievartinės deportacijos į Rusiją ar laikinai jos kontroliuojamas teritorijas yra Ukrainos tautos tremtys.

„Iš agresyvios Rusijos, ar tai būtų prieš 80 metų, ar šiandien, mes, deja, negalime nieko naujo tikėtis – vykdomi tie patys nusikaltimai žmoniškumui, tremtys, vykdoma tokia politika ir karinė agresija, kuri veda atskiras šalis, o gal ir ištisus regionus prie galimo bado ir kiti baisūs dalykai“, – sakė viena projekto iniciatorių, Seimo Europos reikalų komiteto pirmininkė konservatorė Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė.

Rezoliucijoje smerkiamas daugiau nei milijono Ukrainos civilių išvarymas iš jų namų ir prievartinė deportacija į Rusiją ar jos kontroliuojamas teritorijas, siekiant naikinti ukrainietišką tapatybę, pabrėžiama, kad tarp šių civilių prievarta buvo ištremta apie 200 tūkst. vaikų.

Parlamentas pasisako už tai, kad ukrainiečių tautos genocidas, vykdomi trėmimai būtų stabdomi teisinėmis priemonėmis, sudarant saugias sąlygas tremtiniams grįžti į Ukrainą ar išvykti kitą saugią valstybę.

Taip pat Seimas rezoliucija kreipiasi į kitas valstybes, kad baudžiamojon atsakomybėn būtų patraukti asmenys, kurie organizuoja ir prisideda prie Ukrainos gyventojų tremčių, dalyvauja prievartinėse deportacijose, vykdo nusikaltimus žmoniškumui, genocidą ir kitus karo nusikaltimus.

„Seimas įsitikinęs, kad teisingumas bus įvykdytas tik tada, kai baudžiamojon atsakomybėn bus patraukti Rusijos vadovai, kiti aukščiausiojo rango nusikaltimų organizatoriai ir tiesioginiai karo veiksmų ir Ukrainos civilių tremčių vykdytojai“, – sakoma dokumente.

Rezoliuciją inicijavo konservatoriai R.Morkūnaitė-Mikulėnienė, Emanuelis Zingeris, Darbo partijos frakcijos atstovai Andrius Mazuronis, Ieva Kačinskaitė-Urbonienė, Zigmantas Balčytis, Laisvės partijos atstovai Aušrinė Armonaitė, Artūras Žukauskas, Ieva Pakarklytė, socialdemokratai Dovilė Šakalienė, Orinta Leiputė ir kiti parlamentarai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius