Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 04 24

Seimas vėl neatmetė žemės ūkio tyrimo: jį svarstys jau trečias komitetas

Antradienį Seimas vėl nesutiko atmesti žemės ūkio parlamentinio tyrimo. Nors beveik visi „valstiečių“ frakcijos nariai balsavo už tyrimo atmetimą, tam balsų jiems neužteko. Idėja Seime tirti žemės ūkio situaciją bus svarstoma toliau.
Seimo posėdis
Saulius Skvernelis ir Ramūnas Karbauskis / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

Už Seimo Kaimo reikalų komiteto išvadą atmesti žemės ūkio tyrimą balsavo 50 Seimo narių, prieš buvo 42 nariai, 10 parlamentarų susilaikė. Taigi tokiam sprendimui Seimas nepritarė, galimybė pradėti žemės ūkio tyrimą toliau bus svarstoma Seime.

Kaip balsavo Seimo nariai galite pamatyti ČIA. Beveik visi „valstiečiai“ balsavo už tyrimo atmetimą (41 narys). Taip pat tyrimą atmesti norėjo ir visi balsavime dalyvavę „valstiečių“ koalicijos partneriai socdarbiečiai. Už žemės ūkio tyrimo atmetimą balsavo ir pats Ramūnas Karbauskis. Opozicija buvo vieninga ir pasisakė už tolimesnį klausimo svarstymą. Taip pat už tyrimą balsavo ir du „valstiečių“ frakcijos nariai: Povilas Urbšys ir Naglis Puteikis.

Dabar Seimas pavedė klausimą nagrinėti socialdemokratų darbo frakcijos nario Rimanto Sinkevičiaus vadovaujamam Ekonomikos komitetui. Komitetas turės priimti išvadą, ar reikia Seime žemės ūkio tyrimo ir kokie klausimai jo metu bus nagrinėjami. Komitetas turėtų apsvarstyti „valstiečių“ siūlymus keisti tyrimo klausimus ir nuspręsti, koks bus tyrimo turinys: pagal opozicijos ar „valstiečių“ siūlomą variantą. Kai komitetas apsvarstys klausimą jis vėl grįš į Seimo posėdžių salę ir dėl jo vėl turės balsuoti visi parlamentarai.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Seimas
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Seimas

Primename, kad Ekonomikos komitetas bus jau trečias, kuriame bus svarstomas parlamentinio tyrimo dėl žemės ūkio klausimas. Anksčiau Agnės Širinskienės vadovaujamas Teisės ir teisėtvarkos komitetas siūlė tyrimą atmesti, bet Seimas tokiam sprendimui nepritarė ir atidavė klausimą nagrinėti Kaimo reikalų komitetui. Pastarasis taip pat siūlė tyrimą atmesti, bet Seimas vėl nepritarė tokiam sprendimui ir klausimą dabar nagrinės trečias Ekonomikos komitetas.

Opozicija siūlo Seime vykdyti parlamentinį tyrimą, kurio metu būtų aiškinamasi, kas valdo daugiau žemės nei leidžia įstatymai, kokiomis schemomis naudojantis teisės aktai yra apeinami, kaip į Lietuvą yra įvežamos trąšos ir ar nėra apeinami muitai, kaip veikia skolinimo ūkininkams sistema ir vekselių naudojimas.

Tačiau iš pradžių A.Širinskienė, o po to ir kiti „valstiečiai“ ėmė siekti pakeisti opozicijos inicijuoto tyrimo klausimus, išbraukti iš tyrimo didžiąją dalį klausimų, kurie liestų R.Karbauskio verslą. „Valstiečių“ siūlymuose buvo įrašyti nauji klausimai, jie nori aiškintis, kokie žemės ūkį reguliuojantys įstatymai galiojo ir kaip keitėsi nuo 1991 iki 2016 metų.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Agnė Širinskienė
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Agnė Širinskienė

Didžioji dalis „valstiečių“ frakcijos dėl žemės ūkio tyrimo nuomonę keitė jau ne kartą. Iš pradžių dauguma pasisakė, jog jokio tyrimo nereikia, po to jau pritarė tyrimui, tik siekė pakeisti jo klausimus. Galiausiai „valstiečių“ vadovaujamas Kaimo reikalų komitetas beveik mėnesį laiko bandė patvirtinti parlamentinio tyrimo klausimus, kilo daug diskusijų, ginčų, komitetas nusprendė pats atlikti parlamentinį tyrimą. Vėliau buvo svarstyti A.Širinskienės ir kitų „valstiečių“ siūlymai, bet galiausiai komitetas vieno posėdžio metu persigalvojo ir žemės ūkio tyrimo idėją siūlė atmesti iš viso.

Primename, kad opozicija tirti žemės ūkio sektorių pasiūlė po 15min tyrimų. Juose buvo atskleista, kad R.Karbauskis turi nematomą imperiją – ne tik „Agrokoncerną“ ir jo dukterinių įmonių voratinklį, bet ir artimiausių šeimos narių valdomas bendroves. Su jų pagalba buvo apeitas įstatymas: šeimos įmonės pirko žemes ir įsisavino Europos Sąjungos paramą, kurios teisės aktai neleido gauti pačiam R.Karbauskio „Agrokoncernui“.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis

Po 15min publikacijų apie R.Karbauskio ir jo šeimos verslą tyrimus pradėjo ne viena institucija. Šiuo metu dėl R.Karbauskio galimai laiku nedeklaruotų sandorių, tai yra daugiau nei 3 milijonų eurų dovanos savo sūnums, tyrimą vykdo Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (VTEK).

Taip pat dėl Seimo nario ir jo šeimos valdomų žemių tyrimą atlieka Generalinė prokuratūra. Ji reagavo į informaciją, jog juridiniai asmenys galimai valdo daugiau žemės ūkio paskirties žemės nei leidžia teisės aktai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius