Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 06 20

Seimas žengė rimtą žingsnį dėl alkoholio surogatų uždraudimo kioskuose

Ne pagal paskirtį vartojamas kosmetinis spiritas jau kurį laiką kelia galvos skausmą šalies politikams. Šįkart ledai pajudėjo. Vakar Seimo Ekonomikos ir Sveikatos reikalų komitetai pritarė būtinybei priimti Alkoholio kontrolės įstatymo pataisas, kuriomis siekiama uždrausti prekybą didesnės kaip 20 proc. tūrinės etilo alkoholio koncentracijos produktais laikinosiose prekybos vietose ir kioskuose, taip pat nustatyti atsakomybę už šio draudimo pažeidimą.
Geriamoji kosmetika
Geriamoji kosmetika

Kaip alkoholio pakaitalai kioskuose pardavinėjamos izopropilo alkoholio turinčios tariamos higienos priemonės vartojamos ne tik asocialių asmenų. Kadangi joms nėra taikomi alkoholiniams gėrimams numatyti apribojimai ir jų kaina yra žymiai mažesnė, kosmetinio spirito be vargo gali įsigyti ir vaikai bei paaugliai. Pavyzdžiui, 200 gramų lenkiško kosmetinio spirito, kurio alkoholio koncentracija – 60 proc., buteliukas kainuoja vos 2,3 lito.

Vienos iš pataisos projekto iniciatorių, Seimo narės Agnės Bilotaitės teigimu, kioskininkai piktnaudžiauja įstatymo spraga ir visiškai ignoruoja žmonių sveikatai daromą žalą. „Šiuose produktuose esantis izopropilo alkoholis daro ilgalaikį lėtinį poveikį smegenims, tačiau dėl skoninių savybių jie primena įprastus alkoholinius gėrimus. Žmonės nesupranta, kad perka nuodus. O juos juk dažniausia vartoja vaikai, paaugliai, pensininkai, bedarbiai – tai neturėtų tęstis“,  – sakė A. Bilotaitė.

Lietuvos laisvosios rinkos instituto skaičiavimais, kosmetinių gaminių kaip pigių alkoholinių gėrimų pakaitalų vartojimas Lietuvoje sudaro 7 proc. visos alkoholio rinkos. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius