Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 07 21

Seimas žengia link dar vieno valstybės biudžeto karpymo (atnaujinta 16.59 val.)

Seimas antradienį toliau svarsto šiemet antrą kartą tikslinamą valstybės biudžetą su numatomu 4,8 mlrd. litų deficitu bei jo projektą lydinčius mokestinių įstatymų pakeitimus. Galutinai patvirtinti biudžeto projektą nuspręsta ketvirtadienį.
Svarstyklės
Seimas dar kartą bando balansuoti valstybės biudžetą. / Gedimino Savickio/BFL nuotr.

Biudžeto išlaidos mažinamos, nes mažiau ketinama atlyginimų išmokėti valstybės politikams, teisėjams, valstybės pareigūnams, valstybės ir statutiniams tarnautojams bei biudžetinių įstaigų darbuotojams.

Seimas jau priėmė reikiamas įstatymų pataisas dėl šių atlyginimo mažinimo mažinant tiek bazinį dydį, tiek ir pareiginius koeficientus bei kvalifikacinius priedus.

103 Lt (nuo 3738 Lt iki 3635 Lt) mažinamas ir mokinio krepšelis.

Yra ir gerų, ir blogų naujienų

Kartu su biudžeto pataisomis Seimas svarstė mokestinių įstatymų pataisas – PVM siūlyta didinti nuo 19 iki 21 proc., tačiau šildymui ir karštam vandeniui iki 2010 rugpjūčio pabaigos taikyti lengvatinį PVM tarifą.

Taip pat siūloma sumažinti akcizą dyzelinui: dėl jo mažinimo bei PVM lengvatų palikimo, pasak l.e.p. finansų ministrės Ingridos Šimonytės, biudžetas patirs 100 mln. Lt nuotolio.

I.Šimonytė iš Seimo tribūnos tvirtino, kad valdantieji neturi planų šiemet trečią kartą tikslinti biudžetą, nors tokios galimybės negalėtų atmesti.

J.Veselka siūlo devalvuoti litą

Pasak opozicijos, antrasis biudžeto tikslinimas prives ne tik prie prasiskolinusios, bet prie nuskurdusios Lietuvos – taip kolegoms parlamentarams tikino opozicijos lyderis „tvarkietis“ Valentinas Mazuronis. Anot jo, rudenį gyvensime drebėdami dėl lito stabilumo ir nežinodami, ko galim laukti.Kaip gerą ir sektiną pavyzdį J.Veselka paminėjo kaimyninę Lenkiją, kuri, devalvavusi zlotą, numušė savo produkcijos kainas ir sėkmingai konkuruoja užsienio rinkose.

Jo partietis Julius Veselka, kritikuodamas eilinį biudžeto mažinimą, siūlė įvesti progresinius mokesčius, o ne mažinti atlyginimus bei socialines išmokas.

Taip pat kaip gerą ir sektiną pavyzdį jis paminėjo kaimyninę Lenkiją, kuri, devalvavusi zlotą, numušė savo produkcijos kainas ir sėkmingai konkuruoja užsienio rinkose.

Socialdemokratas Juozas Olekas progresinių mokesčių įvedimą irgi minėjo kaip geriausią išeitį sunkmečio laikotarpiu stabilizuojant biudžetą.

Kubilius pasigenda argumentuotų pasiūlymų

Premjeras Andrius Kubilius iš tribūnos opozicijai rėžė, kad iš jų išgirdo tik vieną pakankamai argumentuotą siūlymą – lito devalvavimą.

Esą siūlymai dėl progresinio mokesčio yra nepagrįsti – tam, kad būtų galima įvykdyti reikiamą konsolidaciją nesiimant jokių kitų priemonių, iš gyventojų pajamų mokesčio (GPM) reiktų surinkti ne 4 mlrd.Lt, o dvigubai daugiau.

Tokiu atveju vidutinis GPM tarifas siektų ne 21 proc., o 42 proc. „Tai – elementari aritmetika, ar tikrai tą siūlot?“, – į socialdemokratus kreipėsi A.Kubilius. Jis teigė, kad biudžeto mažinimui ir su tuo susijusiems mokestiniams pakeitimams pritaria tiek profesinės sąjungos, tiek ir verslo atstovai.

Pirmą kartą planuojamos biudžeto pajamos ir išlaidos buvo sumažintos gegužės mėnesį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius