Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 09 29

Seime – aistros dėl Muitinės departamento vadovo skyrimo be konkurso

Seime kelią skinasi valdančiųjų „valstiečių“ siūloma nauja Muitinės departamento vadovo skyrimo tvarka – nuo lapkričio 1-osios finansų ministro teikimu jį skirtų ir atleistų Vyriausybė.
Muitinės departamente pristatytas muitinės mobiliųjų grupių automobilis
Muitinės departamentas / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Už tokias Muitinės įstatymo pataisas po svarstymo antradienį balsavo 39 Seimo nariai, prieš – 12, susilaikė 10. Jų priėmimas vyks kitame posėdyje.

Taip pat siūloma nustatyti reikalavimą, kad į Muitinės departamento direktoriaus pareigas skiriamas žmogus turėtų ne mažesnę negu trejų metų vadovavimo patirtį.

Tokią tvarką kritikuojančią opoziciją piktina, kad Muitinės direktorius būtų skiriamas be konkurso. Mišriai Seimo narių grupei priklausantis Vytautas Bakas įsitikinęs, kad pataisomis būtų įteisinamas protekcionizmas ir „toliau tęsiamas Lietuvos teisėsaugos įstaigų politizavimas“.

„Užkertame kelią dalyvauti atrankose, pasikviesti gabiausius žmones. Tai priklausys nuo lojalumo ne valstybei, bet nuo lojalumo partijos lyderiui“, – teigė V.Bakas.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vytautas Bakas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vytautas Bakas

Mišrios Seimo narių grupės narys Povilas Urbšys klausė, kodėl pareigūnai, kurie dirba muitinės sistemoje, nenori dalyvauti atrankose.

„Tai labai rimtas signalas, kad tie, kurie tikrai išmano šį darbą, jie supranta, kad ten nebus reikalingi kaip specialistai ar dorai atliekantys savo pareigas. Bus skiriamas tik tam tikras pastumdėlis“, – pareiškė P.Urbšys.

Ekonomikos komiteto narys Eugenijus Gentvilas prognozavo, kad Seimui pataisas priėmus, atsiras galimybė Muitinės departamento vadovą paskirti kadenciją baigiančiai valdžiai, kuri į šias pareigas rastų „sau palankų“ žmogų.

Kitą dieną tas pat Muitinės departamento direktorius paprašė savo noru būti atleistas iš pareigų ir sutiko būti paskirtas patarėju kažkuriame padalinyje.

Jis tvirtino, kad keičiant Muitinės departamento direktoriaus skyrimo tvarką yra keršijama už tai, kad prieš dvejus metus tuometinė šios institucijos vadovybė įsivėlė į ginčą su rusiškų trąšų importuotojais dėl antidempingo muitų – jų suma gali siekti daugiau nei 8 mln. eurų per metus, o iki trečdalio šio mokesčio tektų „valstiečių“ lyderio Ramūno Karbauskio valdomai „Agrokoncerno grupei“.

„Kitą dieną tas pat Muitinės departamento direktorius paprašė savo noru būti atleistas iš pareigų ir sutiko būti paskirtas patarėju kažkuriame padalinyje“, – pareiškė E.Gentvilas.

„Valstietis“ Valius Ąžuolas siūlė naujos tvarkos nesibaiminti, nes pagal analogiškas tvarkas skiriami ir kiti pareigūnai.

Dabar Muitinės departamento generalinį direktorių skiria ir atleidžia finansų ministras. Direktoriaus kadencija trunka penkerius metus.

Finansų ministras Vilius Šapoka šių metų gegužę Seime teigė, kad Muitinės departamento vadovo paieškos stringa, nes nėra norinčių dirbti už mažą atlyginimą ir žadėjo jį peržiūrėti.

Departamentas vadovo neturi nuo 2018 metų liepos, kai iš pareigų savo noru pasitraukė Arūnas Adomėnas, nutaręs dirbti žemesnėse pareigose. Laikinai įstaigai vadovauja generalinio direktoriaus pavaduotojas Jonas Miškinis. Laikinasis vadovas jis buvo ir 2015 metais, kai, pasibaigus kadencijai Antanas Šipavičius buvo perkeltas dirbti į Klaipėdos teritorinę muitinę viršininko pavaduotoju.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius