Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2018 09 20 /12:45

Seime ginčai dėl nušalinto Rolando Pakso: galės kandidatuoti tik Seimo rinkimuose ar dar kartą tapti prezidentu?

Seime svarstomas Konstitucijos 74 straipsnio pakeitimo įstatymo projektas, kuris suteiktų galimybę nušalintajam prezidentui Rolandui Paksui dalyvauti rinkimuose. Tiesa, ginčai kyla dėl to, ar priesaiką sulaužęs asmuo galėtų tapti tik Seimo nariu ar ir prezidentu.
Rolandas Paksas
Rolandas Paksas / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

Valstiečių žaliųjų atstovė, Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkė Agnė Širinskienė pripažino, kad dėl projekto diskusijų buvo nemažai.

Jos teigimu, komitetas galiausiai sutarė dėl siūlymo suteikti galimybę dėl priesaikos sulaužymo pašalintam Seimo nariui ar prezidentui kandidatuoti po dešimties metų pertraukos.

Liberalas Eugenijus Gentvilas priminė, kad siūlomas ir Jurgio Razmos pateiktas projektas, kuriame leidžiama tapti tik Seimo nariu.

„Jurgio Razmos projektas pažodžiui atspindi Europos žmogaus teisių teismo sprendimą. O kitas projektas suteikia galimybę priesaiką sulaužiusiam asmeniui tapti ne tik Seimo nariui, bet ir prezidentu“, – pabrėžė jis.

E.Gentvilas siūlė vadovautis EŽTT išaiškinimu ir spręsti tik dėl galimybės dalyvauti Seimo rinkimuose.

„Tai jūsų noras, kad Rolandas Paksas galėtų dalyvauti prezidento rinkimuose. EŽTT apie šitai nekalba. Tai nėra pageidavimų koncertas“, – teigė jis, žadėdamas remti J.Razmos projektą.

P.Gražulis ragino grąžinti žmogaus teises R.Paksui

Petras Gražulis piktinosi, kad sprendimas dėl R.Pakso vilkinamas tiek ilgai. „Mes privalėsim įgyvendinti Jungtinių Tautų žmogaus teisių sprendimus“, – porino žmogaus teisių gynėju prisistatantis Seimo narys.

„Ne Gražulio čia kažkokie pageidavimai, tai yra Jungtinių Tautų sprendimai“, – aiškino P.Gražulis.

„Nuo... Iki...“ nuotr./Petras Gražulis
„Nuo... Iki...“ nuotr./Petras Gražulis

„Manau, kad Paksas bausmę jau atliko“, – antrino P.Gražuliui Naglis Puteikis.

63 Seimo nariai svarstymo stadijoje pritarė projektui, kuris suteiktų galimybę R.Paksui tapti ir Seimo nariu, ir prezidentu, praėjus dešimčiai metų po priesaikos sulaužymo ir Konstitucijos pažeidimo. 21 Seimo narys balsavo prieš, o 16 susilaikė.

J.Razmos siūlymą A.Širinskienės vadovaujamas komitetas pasiūlė grąžinti pataisymui.

Konservatoriai ragino įgyvendinti EŽTT sprendimą

J.Razma priminė, kad norėdami priimti savo siūlomą projektą valdantieji turės turėti konstitucinę daugumą, tad ragino ieškoti kompromiso.

Kęstutis Masiulis ramino Petrą Gražulį teigdamas, kad nors ir nėra R.Pakso simpatikas, bet gerbia tarptautinių institucijų sprendimą ir ragino jo laikytis.

„Išplėstinis traktavimas mano parašo niekada nesulauks. Aš aiškiai matau jūsų žaidimą. Jūs žaidžiat, kad Paksas negautų to išplėstinio traktavimo ir po to vaidintų auką, kad jam lyg ir kažko nedavė. Paksas maloniai įsipatoginęs Europos Parlamente“, – kalbėjo konservatorius.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Kęstutis Masiulis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Kęstutis Masiulis

Andrius Kubilius kreipėsi į valdančiuosius pabrėždamas, kad yra EŽTT sprendimas, kurį Lietuva privalo vykdyti ir P.Gražulio siūlymas suteikti R.Paksui teisę kandidatuoti prezidento rinkimuose.

„Mes jums siūlome spręsti pirmąją problemą. Jūs nenorit tam pritarti ir tai yra jūsų politinių žaidimų rezultatas. Prisiimkit atsakomybę“, – ragino Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) atstovas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius