Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 09 25 /11:59

Seimas sukūrė laikinąją komisiją – jai vadovaus Agnė Širinskienė

Antradienį Seimas sukūrė laikinąją komisiją, kuri tirtų 2008–2016 metais vykdytą verslo įtaką politiniams procesams. Opoziciniai konservatoriai teigia, kad komisiją valdantieji kuria tam, kad prieš kitais metais vyksiančius rinkimus galėtų juodinti kandidatus. Socialdemokratų, konservatorių ir Mišrios Seimo narių grupės atstovai jos darbe dalyvauti atsisakė, o Liberalų sąjūdžio pirmininkas Eugenijus Gentvilas sutiko, teigdamas, kad posėdžiuose stebės valdančiųjų darbą.
Agnė Širinskienė
Agnė Širinskienė / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Už komisiją balsavo 67 parlamentarai, prieš buvo 28, 3 susilaikė. Tarp susilaikiusiųjų – laikinosios komisijos įkūrimu abejojęs „valstietis“ Vytautas Bakas.

Seimas sutiko, kad komisijos pirmininke būtų paskirta „valstietė“ Agnė Širinskienė.

Siūloma, kad komisijoje dirbtų 12 parlamentarų, turinčių teisę dirbti su slapta informacija. Pagal planą, laikinojoje komisijoje dirbs 5 LVŽS atstovai, 2 konservatoriai, po vieną liberalą, socialdarbietį, Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos atstovą.

Viena vieta priklauso socialdemokratams, tačiau praėjusiame posėdyje šie pareiškė komisijos veikloje nedalyvausiantys. Tą patį nusprendė taip pat vieną vietą gavusi Mišri Seimo narių grupė bei konservatoriai.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Eugenijus Gentvilas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Eugenijus Gentvilas

Liberalų sąjūdžio pirmininkas Eugenijus Gentvilas antradienį sakė ketinantis dalyvauti komisijos darbe.

Savo išvadas tyrėjai turėtų pateikti iki kitų metų gegužės 1 dienos. Tuo metu vyks prezidento, Europos Parlamento rinkimų kampanija.

Parlamentaras Mindaugas Puidokas aiškino, kad komisijos reikia ne tik tam, kad būtų paviešinti korupcinių įstatymo projektų autoriai, kurių, anot šio Seimo nario, politikoje turėtų nelikti, bet ir esą tam, kad panašių problemų būtų išvengta ateityje.

Konservatorius Mykolas Majauskas sakė, kad tokia komisija Seimas rodo nepasitikėjimą specialiosiomis tarnybomis.

„Panašu, kad Seimas imasi jų atsakomybės ir pareigos (...) Akivaizdu, kad visa tai vedama keršto ir neapykantos. Žmonės iš jūsų tikėjosi realių pasiūlymų, kurie duotų naudą, o ne rodytų politines intrigas ir skleistų pyktį. Siūlau nekurti tokios komisijos, o imtis realių darbų“, – aiškino jis.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Povilas Urbšys
Luko Balandžio / 15min nuotr./Povilas Urbšys

Mišrioje Seimo narių grupėje dirbantis Povilas Urbšys sakė kritiškai vertinantis tai, kad komisijai formuluojami labai aptakūs klausimai.

Jis teigė palaikantis šią komisiją, tikėdamas, kad tai galiausiai atves prie „Agrokoncerno“ nutylėtų reikalų, kurių ištyrimą blokuoja „valstiečių“ pirmininkas Ramūnas Karbauskis.

R.Karbauskis į tai atsakė, kad vadinamoji agrokomisija bus Kaimo reikalų komiteto pagrindu. Anot LVŽS pirmininko, šis sprendimas bus priimtas netrukus.

„Mes su Gabrieliumi Landsbergiu susitarėme, kad agrokomisija bus Kaimo reikalų komiteto pagrindu, kaip mes ir siūlėme. Tikiuosi, kad projektas bus įregistruotas šią ar kitą savaitę, ir mes turėsime progą tą komisiją sudaryti“, – sakė „valstiečių“ vadovas.

Socialdemokratas Algirdas Sysas sakė, kad LSDP frakcija laikosi nuomonės, kad Lietuvos žmonės iš Seimo tikisi visiškai kitokių darbų.

„Pacituosiu J.Basanavičių: Atsikvošėkime, ką mes darome. Dveji metai – jau vidurys“, – kodėl nereikia komisijos, kalbėjo A.Sysas.

Iš „valstiečių“ frakcijos išėjęs Justas Džiugelis sakė, kad kuriama komisija bus politinis ginklas, kuriuo bus mėginama daryti įtaką prezidento rinkimams.

„Šitas ginklas jūsų rankomis sukurtas bus įdėtas į stalčių ir kitų metų gegužę bus ištrauktas ir bus šaudoma į politinį oponentą, į kandidatą į prezidentus“, – teigė jis.

J.Džiugelis ragino nebalsuoti už komisijos sudarymą ir siūlė atidėti klausimą – tirti „Leo LT“ laikotarpį, o komisijos darbo pabaigą numatyti ne gegužę, o rugsėjo mėnesį.

Ką siūlo tirti?

Seimo nutarimo projekte siūloma komisiją įpareigoti ištirti 2008–2016 metais vykusią asmenų ar grupių darytą neteisėtą įtaką politiniams procesams, rinkimų eigai, koalicijų formavimui, frakcijų, atskirų politikų darbui, partijų ir visuomeninių judėjimų veiklai ir finansavimui.

Taip pat – suinteresuotų asmenų galbūt darytą įtaką teisėkūros procesui, valstybės institucijų vadovų, valstybės tarnautojų rinkimui ar skyrimui ir (ar) jų veiklai, valstybės valdomų įmonių (jų dukterinių bendrovių), viešųjų įstaigų vadovų, valdymo ar priežiūros organų narių rinkimui ar skyrimui ir (ar) jų veiklai.

Komisiją siūloma įpareigoti aiškintis teisėsaugos ir žvalgybos institucijų vykdytą turimos informacijos teikimą kompetentingoms institucijoms, kokios pateiktos informacijos pagrindu buvo daromos išvados, kokie teisės aktai inicijuojami, kokių kitų priemonių buvo imtasi.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius