-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 07 15

Seime – grėsmė „prisikėlėlių“ frakcijai

Konservatoriaus Andriaus Kubiliaus Vyriausybei grąžinus įgaliojimus, Seime užvirė kova dėl įtakos ir postų. Vienai iš valdančiųjų – Tautos prisikėlimo partijos (TPP) – frakcijų gresia skilimas.
Spaudos konferencija
A.Valinskas / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Trečio ministro posto siekiantys „prisikėlėliai“ antradienį pavakare į savo frakciją prisiviliojo Liberalų ir centro sąjungos (LiCS) frakcijai priklausiusių buvusį socialdemokratą Valdemarą Valkiūną.

Jis BNS patvirtino parašęs jau abu pareiškimus – dėl išstojimo iš Liberalcentristų frakcijos ir dėl stojimo į TPP frakciją.  „Dabar Lietuvai reikia tvirtos valdžios, o ne liberalanarchizmo“, – teigė parlamentaras, paklaustas, kodėl nutarė pakeisti frakciją.  Anot jo, liberalcentristai – per daug arogantiški ir per daug paiso savo ideologijos, užuot priėmę svarbius ir reikalingus sprendimus. „Nusibodo tas visas liberalizmo kišimas. O juk tie jų idealai pasaulį nuvedė iki kracho“, – piktinosi V.Valkiūnas.

LiCS frakcijos seniūnas Artūras Zuokas patvirtino, kad frakcija sumažėjo. „Jis – ne partinis. Jo požiūris į liberalizmą ir Europos Sąjungą skiriasi nuo mūsų. Žmogus nusprendė kitur atrasti save“, – teigė A.Zuokas.

Tačiau kol kas iki galo nėra aišku, į kokią frakciją V.Valkiūnas iš tiesų pereis. Pareiškimą jis parašė įstoti į TPP frakciją, tačiau ši yra atsidūrusi ties skilimo riba.  Neoficialiomis žiniomis, antradienį 12-a TPP frakcijos narių pasirašė pareiškimą dėl naujos frakcijos kūrimo. Ji turėtų vadintis Liberalų frakcija.

BNS šaltinių teigimu, atskilti nuo TPP frakcijos grasina šios partijos ir Seimo pirmininko Arūno Valinsko veikla nepatenkinti parlamentarai. Pasirašiusieji pareiškimą esą reikalauja, kad iš naujo tvirtinant 15-osios Vyriausybės sudėtį ministrų portfelių netektų abu „prisikėlėlių“ deleguoti ministrai – aplinkos ministras Gediminas Kazlauskas ir kultūros ministras Remigijus Vilkaitis. Į šiuos postus pretenduoja dabartiniai TPP frakcijos Seime nariai. Be to, dalis „prisikėlėlių“ nepatenkinti A.Valinsko vadovavimo stiliumi, elgesiu. Tačiau kol kas viešai apie naujos frakcijos steigimą iniciatoriai nekalba.

Neatmetama galimybė, kad vis dėlto „prisikėlėliams“ pavyks išsaugoti vieningą frakciją, tuomet jie pretenduotų į trečią ministro portfelį.  Sumažėjus LiCS frakcijai liberalcentristai gali netekti sveikatos apsaugos ministro portfelio arba pretenzijos gali būti pareikštos į Liberalų sąjūdžio turimą teisingumo ministro kėdę.

Kita vertus, „prisikėlėlių“ planus gali sugriauti iš TPP galįs pasitraukti Saulius Stoma, kurį net kelios Seimo frakcijos kviečia pas save.  „Kol kas jokie sprendimai nepriimti. Bet viskas byra kaip smėlis tarp pirštų, todėl nežinau, kaip pasielgsiu“, – BNS sakė jis.

Šiuo metu valdančiąją koaliciją sudaro Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai, Tautos prisikėlimo partija, Liberalų sąjūdis bei Liberalų ir centro sąjunga.  TS-LKD Vyriausybėje turi 7 ministrus ir premjero postą, liberalai – 3, liberalcentristai ir TPP – po 2 ministrus.

Permainų koalicija postus ministrų kabinete ir Seime dalijosi pagal frakcijų dydį Seime: TS-LKD turi 45 narius, TPP – 19 (be V.Valkiūno), Liberalų sąjūdis – 11, liberalcentristai – 9 (su V.Valkiūnu) narius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius